Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Настроювання презентації

Готову презентацію можна настроїти відповідно до потреб доповідача: установити режим виконання презентації, а також управляти зміною слайдів й їхнім составом.

Показ слайдів. У розділі Показ слайдів перебувають команди, що дозволяють установити один з режимів показу презентації:

• керований доповідачем (повний екран) з даному випадку доповідач повністю контролює процес показу презентації — може змінювати набір слайдів, регулювати тривалість показу того або іншого слайда, а також зупиняти презентацію. У цьому режимі в лівому нижньому куті екрана доступні ледь помітні кнопки керування презентацією, які активуються при наведенні на них покажчиком миші. Їхнє призначення наступне: перемикання між слайдами й виклик контекстного меню, що також активується при натисканні правої кнопки миші. Ще одна кнопка служить для виклику меню керування покажчиком. Запропоновані інструменти використаються для виділення яких-небудь елементів слайда безпосередньо під час їхнього показу. За замовчуванням використається покажчик у вигляді стрілки, що не залишає слідів на поверхні зображення або тексту. Ручка, Фломастер, Виділення дозволяють малювати різнобарвні лінії різної товщини;

  • керований користувачем (вікно) — показ презентації виконується у віконному режимі, при цьому користувач може, зокрема, відображати за допомогою меню необхідний слайд;

  • с смугою прокручування — процес регулювання зображення у вікні показу слайдів здійснюється за допомогою смуги прокручування. Цей прапорець стає доступним у випадку вибору віконного режиму керований користувачем (вікно);

  • автоматичний (повний екран) — даний режим використається для автономного показу презентації без особистої участі доповідача, однак при цьому відсутнє більшість можливостей для керування процесом показу.

Параметри показу. У розділі Параметри показу користувач може подкорректировать параметри показу, установивши відповідні прапорці:

  • безперервний цикл до натискання клавіші Esc — слайди безупинно поміняють один одного доти, поки не буде натиснута клавіша Esc. Якщо обрано автоматичний режим (повний екран), то цей прапорець установлюється без участі користувача й не може бути снять;

  • без мовного супроводу — проведення презентації здійснюється без мовного супроводу;

  • без анімації — показ слайдів виконується без ефектів анімації;

  • Кольори пера — дане поле активується тільки при виборі в розділі Показ слайдів режиму керований доповідачем (повний екран). Тут з палітри вибирається кольори віртуального маркера, яким доповідач може користуватися під час проведення презентації.

Слайди. У розділі Слайди можна встановити режим показу певного діапазону слайдів презентації, наприклад з 1 по 6. Можна також скористатися режимом Довільний показ, однак перед цим необхідно створити довільну презентацію за допомогою команди Довільний показ вкладки Показ слайдів. При цьому на екрані буде відображене діалогове вікно Довільний показ, у якому відображаються всі наявні набори слайдів для даного режиму.

Для створення нового набору в режимі довільного показу варто нажати кнопку Створити даного діалогового вікна. Після цього з'явиться вікно Завдання довільного показу, у якому зі списку Слайди презентації потрібно додати в список Слайди довільного показу необхідні слайди (мал. 6.16).

Дана дія виконується шляхом виділення чергового слайда зі списку Слайди презентації з наступним натисканням кнопки Додати. Якщо ж потрібно видалити непотрібний слайд зі списку Слайди довільного показу, варто скористатися кнопкою Видалити після виділення відповідного слайда.

Після вибору всіх необхідних слайдів потрібно зберегти отриманий набір довільного показу. Для цього вво-дим назва в рядок Ім'я довільного показу й натискаємо кнопку ОК.

Зміна слайдів. У діалоговому вікні Настроювання презентації у розділі Зміна слайдів можна встановити порядок зміни слайдів:

  • вручну — у даному режимі зміна слайдів виконується безпосередньо доповідачем (натисканням лівої кнопки миші або натисканням клавіші Enter або Space);

  • за часом — для кожного слайда можна встановити певний час показу, відповідно до якого виконується процес зміни слайдів на екрані. Для цього у вкладці Показ слайдів виберіть команду Зміна слайдів й установите прапорець Автоматично після, потім укажіть інтервал показу слайда на екрані в секундах. Кілька моніторів. список, Що Випадає, Виводити

слайды на вікна Настроювання презентації дозволяє встановити другий монітор або проектор, на якому презентація буде відображатися для глядачів, у той час як на першому моніторі доповідач може управляти показом.

Режим доповідача припускає більше зручний інтерфейс, що дозволяє легко управляти процесом презентації. При цьому на екрані використаються більші значки, за допомогою ескізів можна створювати спеціальний показ для даної аудиторії, а також попередньо переглянути матеріал, що відобразиться на екрані при наступному щиглику мишею.

Продуктивність. Розділ Продуктивність передбачає настроювання оптимального дозволу екрана для показу слайдів. Наприклад, при поточному дозволі 1024X768, вибравши зі списку, що розкривається, дозвіл 640 X 480, одержимо найгіршу якість зображення й найбільшу швидкість його обробки, а задавши дозвіл 1280X1024 - найменшу швидкість при максимальній якості. Крім того, у даному розділі можна встановити прапорецьВикористати апаратне прискорення обробки зображення й скористатися кнопкою Ради для поліпшення показу на комп'ютерах с невеликою швидкодією (наприклад, забрати ряд складних ефектів анімації).

Після установки всіх необхідних параметрів для проведення презентації варто нажати кнопку ОК, після чого можна почати показ, скориставшись клавішею F5.

Дизайн слайда. Для створення нової презентації можна скористатися пунктом Установлені шаблони групи Шаблони. При цьому буде створена презентація, на основі якої можна буде легко створити власний документ. Однак через різний рід обставин може виникнути необхідність видозміни презентації. Для цього варто перейти до вкладки Дизайн, що містить всі потрібні інструменти й функції для оформлення окремих слайдів або презентації в цілому.

Розглянемо області вкладки Дизайн більш докладно:

Теми — пропонує вибрати одну з доступних для оформлення колірних схем. PowerPoint пропонує предварительный перегляд слайда перед твердженням теми. Для цього варто підвести покажчик миші до обраної теми й через кілька митей активний слайд буде переоформлений. Також спливаюче вікно інформує користувача, у яких слайдах дана тема вже знайшла своє застосування. Щиглик правою кнопкою миші викликає меню, у якому можна вибрати, масштаби застосовуваної теми (виділені слайди або всі слайди).

Щоб змінити дизайн слайда, необхідно попередньо виділити його мишею в лівій частині екрана на вкладці Слайди. Для виділення декількох послідовно розташованих слайдів (наприклад, з 5-го по 10-й) потрібно виділити перший слайд (5-й) і, утримуючи натиснутої клавішу Shift, клацнути мишею по останньому слайді (10-му). Разом з тим, якщо потрібно задати однаковий стиль оформлення непослідовно розташованим слайдам (наприклад, тільки 5-му й 8-му), необхідно відзначити кожний з них мишею, утримуючи при цьому клавішу Ctrl.

Ефекти анімації. Завдяки використанню ефектів анімації при оформленні слайдів у програмі PowerPoint користувачі мають можливість зробити презентацію більше цікавої й підкреслити найбільш важливі аспекти викладає темы, що. Для того щоб скористатися готовими засобами анімації, потрібно на панелі швидкого запуску перейти до вкладки Анімація. Вона містить у собі стрічку необхідних інструментів для оформлення слайда й переходів між ними.

Користувачеві надається можливість вибрати одну із запропонованих схем, яка б максимально задовольняла його эстетическому смаку й відповідала відображуваної в слайдах інформації. Звуковий супровід може бути використане як під час переходу між слайдами, так і безпосередньо під час їхнього показу. У другому випадку варто перейти в список, що розкривається, звуків переходу й установити опцію Безупинно у включене

зстояння. Крім стандартних аудиофайлов, можна вибрати один з наявних на комп'ютері. Єдиною вимогою, що PowerPoint пред'являє до звукового файлу, - формат його повинен бути WAV.

Для додання елементу слайда анімаційних ефектів необхідно виконати наступні дії:

  1. виділити об'єкт щигликом лівої кнопки миші;

  2. вибрати команду Додати ефект, після чого в меню, що відкрився, вибрати один з реалізованих у програмі PowerPoint ефект. У кожній із чотирьох запропонованих груп є набір анімаційних ефектів, використовуваний за замовчуванням. Інші ж стають доступними через пункт меню Інші ефекти;

  3. установити необхідні значення опцій (поля Початок, Напрямок, Швидкість);

  4. при потребі повторити пункти 1-3 стосовно до інших елементів слайда;

5) нажати кнопку Перегляд, щоб наочно побачити результат застосування анімаційних ефектів до даного файлу.

Після розгляду механізму застосування ефектів до елементів слайда перейдемо до вивчення особливостей їхньої роботи. Як було описано вище, процес починається з вибору конкретного ефекту за допомогою кнопкиДодати ефект. Запропоновані ефекти розташовані в чотирьох групах:

  • Вхід — уведення об'єкта в слайд із використанням якого-небудь візуального ефекту;

  • Виділення — група ефектів, які виділяють обраний об'єкт на слайді (наприклад, тимчасово його збільшують, а потім повертають вихідний розмір);

  • Вихід — анімація виходу об'єкта зі слайда;

  • Шляхи переміщення — завдання шляхи переміщення об'єкта по слайду.

При виборі анімаційної групи Вхід користувачеві буде запропонований список з п'яти основних ефектів і пункт Інші ефекти, при щиглику по якому відкриється вікно Додавання ефекту входу. У даному вікні користувач може підібрати підходящий ефект із наступних груп: Загальні, Прості, Середні або Складні. Після цього необхідно підтвердити свій вибір, нажавши кнопку ОК.

Аналогічним способом вибираються ефекти із груп Виділення й Вихід, у яких також представлене по п'ятьох найбільш популярних ефектів і пункт Інші ефекти, що відкриває відповідно вікна Додавання ефекту виділенняй Додавання ефекту виходу. Додаткові ефекти, обрані в цих вікнах, будуть автоматично додані в основний список, що з'являється при виборі кожної з описаних вище груп.

Прапорець Перегляд ефекту в нижньому лівому куті цих вікон дозволяє відразу переглядати обраний ефект на слайді.

Вибравши анімаційну групу Шляху переміщення, користувач може застосувати просту траєкторію переміщення виділеного на слайді об'єкта. У контекстному меню пропонується шість стандартних варіантів переміщення об'єкта по прямої лінії. У тих випадках, коли потрібна більше складна траєкторія, можна скористатися готовими варіантами, розкривши за допомогою пункту Інші шляхи переміщення вікно Додавання шляхи переміщення.

Крім того, є можливість намалювати власну траєкторію руху будь-якого рівня складності. Для цього необхідно вибрати пункт Намалювати користувальницький шлях, після чого вибрати тип лінії:

  • лінія — переміщення об'єкта в будь-якому напрямку по прямому лінії;

  • крива — дозволяє намалювати шлях за допомогою кривих;

  • полілінія — малює траєкторію у вигляді ламаної кривої;

  • мальована крива — дозволяє малювати в режимі олівця (повністю повторює руху покажчика миші).

Після того як обраний тип лінії, програма автоматично переходить у режим малювання траєкторії руху об'єкта. При цьому меню вибору лінії закривається.

У режимі малювання Лінія необхідно на слайді встановити покажчик миші на початку шляху й, утримуючи натиснутої ліву кнопку миші, прочертити траєкторію, потім відпустити кнопку миші в кінцевій крапці шляху. Після цього об'єкт проїде по зазначеній траєкторії.

Перебуваючи в режимі малювання Крива, також варто встановити покажчик миші на початку шляху, потім прочертити траєкторію, причому втримувати кнопку миші не потрібно — лінія буде намальована автоматично. Крапки перегинів ліній необхідно відзначати щигликами миші по ходу малювання. Закінчити траєкторію можна подвійним щигликом миші, після чого об'єкт автоматично проїде по даній траєкторії.

У режимі малювання Полілінія виходить ламана крива, що складається із прямих й округлених відрізків.

Для того щоб малювати відрізки, досить клацнути на початку й у проміжній крапці шляху. При цьому між ними буде намальована пряма, а потім, не відпускаючи кнопку миші, можна вільно намалювати в режимі олівця будь-який шлях. Щоб закінчити процес створення траєкторії, необхідно двічі клацнути правою кнопкою миші - при цьому автоматичний перегляд руху об'єкта відбуватися не буде. Відповідно, якщо двічі клацнути лівою кнопкою миші, режим малювання перейде в режим перегляду руху.

У режимі Мальована крива потрібно відзначити початок шляху, після чого, утримуючи натиснутої ліву кнопку миші, прочертити лінію будь-якої конфігурації. Режим малювання відключається при відпусканні кнопки миші.

Команда Додати ефект/Шляху переміщення/Інші шляхи переміщення відкриває користувачеві вікно, у якому він може вибрати один з 40 додаткових складних траєкторій руху об'єкта.

Настроювання часу. При проведенні презентації дуже важливим є питання регламенту (часу, відведеного на показ). Для слайдів презентації можна встановити тривалість відображення кожного з них, тобто хронометраж. Існують два способи визначення хронометражу: ручний й автоматичний.

Автоматичне настроювання часу. При використанні даного режиму час показу кожного слайда встановлюється автоматично, у міру переходу до кожного наступного слайда. Інакше кажучи, у процесі репетиції презентації можна приблизно визначити час, який необхідно для словесного опису кожного слайда, після чого система встановить ці тимчасові інтервали автоматично для кожного слайда.

Після того як буде встановлений час відображення останнього слайда презентації, на екрані з'явиться вікно повідомлення із загальною тривалістю показу, що пропонує встановити нові тимчасові інтервали відображення слайдів.

При необхідності дострокового завершення репетиції без збереження інтервалів можна скористатися клавішею Esc або закрити вікно Репетиція.

Під час проведення репетиції й у режимі перегляду в лівому нижньому куті екрана з'являються керуючі кнопки, аналогічні тим, які можна було побачити при демонстрації презентації в режимі доповідача.

Додавання фільму й звуку. Для додавання звуку або відео в слайд відкритої презентації потрібно зробити цей слайд поточної, після чого вибрати команду Фільм або Звук вкладки меню Вставка, категорія Кліпи мультимедиа. У результаті з'явиться підменю, у якому варто вибрати необхідну категорію мультимедийных файлів.

Користувач має можливість вибрати фільм або звук з колекції Clip Gallery, скориставшись пунктом Фільм з організатора кліпів або Звук з організатора кліпів.

Для більше швидкого пошуку можна попередньо вибрати з меню, що випадає, Переглядати колекцію, у якій утримуються кліпи. Користувачеві пропонується вибрати один із чотирьох варіантів:

  • Скрізь — пошук по всіх доступних колекціях;

  • Мої колекції — вибір кліпу із власних папок, розташованих на комп'ютері користувача;

  • Колекції Microsoft Office — пошук кліпу зі стандартної Clip Gallery, що поставляє на диску разом з Microsoft Office 2007;

  • Веб-коллекции — при наявності на комп'ютері інтернет-з'єднання пошук зазначеного кліпу з його наступним завантаженням виконується через Microsoft Office Online. Для пошуку файлу певного формату треба з меню, що випадає, Шукати об'єкти спочатку вибрати необхідний мультимедиа, а потім уточнити його формат. Зокрема, якщо потрібно завантажити об'єкт Фільми, користувачеві надасться можливість вибрати один з варіантів (усього 35), основні серед яких наступні:

  • GIF з анімацією (*.gif);

  • відеозапис (*.avi);

  • список відтворення Windows Media (*.wpl);

  • файл аудио/відео Windows Media (*.wm);

  • файл фільму (MPEG) (*.mpa; *.mpe; *.mpv2 і т.д.).

Після пошуку по колекціях із запропонованих варіантів треба вибрати підходящий кліп і вставити його в слайд подвійним щигликом миші. Потім користувачеві буде задане питання, потрібно чи автоматично відтворювати кліп (звукозапис або фільм) при показі слайдів або ж відтворення варто здійснювати тільки щигликом миші по значку кліпу.

Коли посилання на звукозапис вставлена в слайд, вона відображається на ньому у вигляді значка ф Розміри цього значка (або його місце розташування на слайді) можуть бути змінені буксируванням границь. При вставці фільму в макеті слайда буде відображатися перший кадр.

Для того щоб прослухати додану звукову композицію (або переглянути фільм), досить клацнути по значку кліпу в макеті слайда. У свою чергу, зупинка програвання виконується щигликом по слайду.

Особлива увага варто звернути на выпадающее меню Відтворення звуку, що дає можливість користувачеві вибрати один із трьох доступних варіантів:

автоматично — відтворення починається одночасно з початком показу слайда.

Звичайно можливістю звукозапису користуються при створенні мовного супроводу до слайдів. Причому підготувати коментарі можна як до презентації, так і безпосередньо при її проведенні. У другому випадку користувач має можливість записати коментарі аудиторії із приводу слайдів, що переглядають.

Створення гіперпосилань. У презентацію можна додати гіперпосилання й використати їх для переходу до довільного показу, певному слайду в даній презентації, до зовсім іншої презентації, документу MS Word або аркушу MS Excel, адресі в Інтернеті або локальній мережі або до редагування повідомлення для певної адреси.

Інакше кажучи, гіперпосилання - це засіб організації інтерактивних презентацій.

Гіперпосилання можна представити будь-яким об'єктом, включаючи текст, фігури, таблиці, графіки й малюнки. При наявності тексту у фігурі й тексту, і фігурі можна призначити гіперпосилання окремо.

Додавання керуючих кнопок. В PowerPoint також включені деякі готові до використання керуючі кнопки, які можна додати в презентацію, призначивши відповідне гіперпосилання. На керуючих кнопках зображені значки, такі як стрілки вліво й вправо. Вони служать для створення інтуїтивно зрозумілих позначень для переходу до наступного, попереднього, першого й останнього слайдів. Є також керуючі кнопки для відтворення фільмів і звуків.

Керуючі кнопки на слайдах можуть служити для переходу до певного слайда або іншої презентації під час демонстрації, а також для запуску іншого додатка або переходу на веб-узлы.

ічи Інший файл, або Адреса URL, або слайд у даній презентації.

Для озвучування подій потрібно вибрати перемикач Звук, указавши тип звуку (наприклад, оплески).

Для запуску іншої програми (додатка) вибирається перемикач Запуск.

Зазначене в даному вікні дія може здійснюватися по щиглику миші або за вказівкою миші (тобто дія виконається, якщо просто підвести покажчик миші до даної керуючої кнопки). Для цього в цьому вікні настроювання є дві ідентичних вкладки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]