Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Створення й збереження документів

Створення нового документа. Для створення нового документі можна скористатися кнопкою Створити на панелі швидкого доступу або ж комбінацією клавіш Ctrl+N. У результаті буде створена нова робоча книга зі стандартною назвою Книгаї. Наступна нова книга в тім же сеансі роботи в Excel буде відкрита під ім'ям Книга2 і т.д.

Створення нового файлу на основі існуючі. Вка-честве основи для створення нового файлу можуть служити вже існуючі файли. Це буває корисно при рішенні однотипних завдань. Для того щоб відкрити копію наявного файлу, треба за допомогою команди Створити з меню кнопки Office відкрити вікно Створення документа, у якому вибрати пункт Із існуючого документа. У результаті відобразиться вікно Створення з наявної книги. Тут потрібно вказати каталог, у якому перебуває файл, вибрати необхідний файл у списку, що відкрився, і нажати кнопку Створити новий.

Открытие документа. Для відкриття документа треба за допомогою команди Відкрити з меню кнопки Office викликати вікно Відкриття документа, у якому вибрати назва потрібного файлу, після чого нажати кнопкуВідкрити.

Для відкриття файлу можна також скористатися кнопкою Відкрити, що перебуває на панелі швидкого доступу. При цьому з'явиться те ж саме вікно діалогу.

Збереження документа. Для збереження файлу можна користуватися командою Office/Зберегти, або кнопкою Зберегти на панелі швидкого доступу, або комбінацією клавіш Ctrl+S. Якщо збереження виконується перший раз, з'явиться вікно, де потрібно вказати ім'я файлу й папку, у якій він буде збережений. При необхідності збереження існуючого файлу в іншому місці (папці) або під іншим ім'ям варто скористатися командою Зберегти якз меню кнопки Office.

Основні поняття Excel

Основними поняттями Excel є робоча книга, робітники аркуш й осередок. Після запуску Excel у вікні документа з'явиться незаповнена робоча книга. Робочі книги — це файли Excel, які можуть містити одну або кілька робочих таблиць. Як будь-який файл, робоча книга використається для зберігання даних. Крім того, робоча книга є основним документом, використовуваним в Excel і для обробки даних. Робочі аркуші — це місце в робочій книзі, де розташовуються таблиці, діаграми, малюнки.

Кожна робоча книга за замовчуванням містить три аркуші зі стандартними назвами: Аркуш1, Аркуш2, Листз. Вибір того або іншого аркуша здійснюється за допомогою ярличків аркушів у лівому нижньому куті робочої області. За замовчуванням для поточного аркуша ярличок відображається більше світлим тлом, а для всіх інших - темним. Щоб вибрати аркуш, варто клацнути по його ярличку.

Для зміни назви аркуша необхідно спочатку виділити його ярлик щигликом лівої кнопки миші, після чого щигликом правої кнопки викликати контекстне меню, у якому вибрати команду Перейменувати. Можна також двічі клацнути по ярличку.

При необхідності додавання нового аркуша в робочу книгу варто виконати команду Вставити/Вставити аркуш, розташовану в групі Осередку на вкладці Головна. При цьому новий аркуш буде доданий перед поточним аркушем книги. Для додавання аркуша можна також скористатися контекстним меню, що викликається щигликом правої кнопки миші по імені аркуша, і в списку, що з'явився, вибрати команду Вставити.

Для того щоб перемістити аркуш у межах поточної книги, можна скористатися мишею, за допомогою якої перетягнути виділений аркуш уздовж ряду ярличків аркушів. Щоб скопіювати аркуші, при перетаскуванні варто втримувати клавішу Ctrl.

Кожен аркуш складається з набору рядків і стовпців. Рядки нумеруються числами від 1 до 65536. Стовпці йменуються буквами латинського алфавіту від А до Z й їхнім сполученням (АВ, AZ, ВА й т.д.). Усього 256 стовпців.

Області, що перебувають на перетинанні рядків і стовпців, називаються осередками. Кожен осередок має свою адресу, що складається з імені стовпця й номера рядка.

У кожен осередок можна ввести до 256 символів. Активної вважається осередок, виділена чорною рамкою. У неї можна вводити дані. Для збереження даних в осередку натисніть Enter. Після уведення стає активної осередок, розташована на один рядок нижче.

Для швидкого переміщення по аркуші використаються як звичайні кнопки прокручування, так й «швидкі» клавіші:

  • Tab — активної стає осередок праворуч від поточної;

  • Home — активної стає перший осередок у поточному рядку;

  • Page Up/Page Down — перехід нагору/униз на одне вікно;

  • Ctrl+Home — перехід у початок таблиці в осередок А1;

  • Ctrl+End — перехід у кінець таблиці, в осередок IV65536.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]