Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать
    1. Передача інформації. Інформаційні канали.

Сукупність пристроїв, предметів або об'єктів, призначених для передачі інформації від одного з них, іменованого джерелом, до іншим, іменованим приймачем, називається каналом інформації, або інформаційним каналом.

Інформаційні канали розрізняються по пропускній здатності - кількості інформації, переданої каналом в одиницю часу. Виміряється пропускна здатність у біт/с. На честь винахідника телеграфу цій одиниці було дане ім'я Бод: 1 Бод = 1 біт/с.

1.6. Форми подання інформації

Інформація може існувати в найрізноманітніших формах, наприклад, у вигляді:

текстів, малюнків, креслень, фотографій;

світлових або звукових сигналів;

радіохвиль;

електричних і нервових імпульсів;

магнітних записів;

жестів і міміки;

заходів і смакових відчуттів:

хромосом, що передають у спадщину ознаки й властивості організмів і т.д.

Предмети, процеси, явища матеріальної або нематеріальної властивості, розглянуті з погляду їхніх інформаційних властивостей, називаються інформаційними об'єктами.

Процеси, пов'язані з певними операціями над інформаційними об'єктами, називаються інформаційними процесами.

1.7. Інформація в технічних пристроях і системах

Обмін інформацією в технічних пристроях і системах здійснюється за допомогою сигналів, що відбивають фізичні характеристики досліджуваних об'єктів і процесів.

Розрізняють кілька видів сигналів: звукові, світлові й електричні.

При передачі інформації за допомогою електричного сигналу значення інформації виражається в параметрах електричного струму - силі струму й напрузі.

Існуючі в технічних пристроях сигнали діляться на безперервні (або аналогові) і дискретні.

Прикладом аналогової передачі сигналу є передача мови по телефонним проводам:

Залежно від розв'язуваного завдання ці значення можуть бути зафіксовані тільки в заданих тимчасових крапках і можуть зберігати своє значення в проміжку від заданої до наступної крапки виміру.

Дискретний сигнал, значення якого виражені певними кінцевими числами, називається цифровим.

Для обробки, зберігання, передачі цифрових сигналів також існують спеціальні технічні пристрої: аудио- і відео-компакт-диски (CD-ROM), модеми й факсимільні засоби зв'язку.

Лекція 2

Тест-опрос - 5 хв

1.8. Способи подання числових і символьних даних у комп'ютері

Числа в комп'ютері представляються у двійковій системі числення. Для цього приділяється певна кількість двійкових розрядів. Сукупність розрядів становить розрядну сітку. Сучасні мікропроцесори можуть обробляти числа розрядністю 8, 16, 32 й 64 біта.

Для подання чисел використаються дві форми: природна й експонентна.

Природна форма характеризується фіксованим положенням роздільника цілої й дробової частини числа (тому неї називають також формою з фіксованою крапкою). Знак числа займає місце перед старшим розрядом: знак «плюс» кодується нулем, «мінус» - одиницею. Недоліком природної форми є обмежений діапазон чисел. Використається природна форма в основному для подання цілих чисел.

Експонентною формою називається подання чисел у вигляді мантиси й порядку:

А = т х qР

де А — число;

т — мантиса;

— підстава системи числення;

р -порядок.

Експонентну форму називають також формою із плаваючою крапкою.

Діапазон подання чисел в експонентній формі на десять порядків більше, ніж у природній формі.

При обробці текстової інформації кожному символу ставиться у відповідність певне число. Відповідність між набором символів і числами називається кодуванням символів. При уведенні в комп'ютер інформація кодується, а при виводі декодується.

Існує багато різних кодувань У більшості символів кодуються восьмибітовими (або однобайтними ) числами. В одному байті можна записати 256 різних цілих чисел. Цього досить для кодування всіх букв російського й латинського алфавітів, арабських цифр, розділових знаків і деяких інших необхідних символів. Для наочності кодується символи розташовуються в таблиці. Код символу складається з номерів стовпця й рядка, на перетинанні яких він перебуває. Цим двійковим числам відповідають десяткові числа від 0 до 255.

До появи операційної системи MS Windows основний була кодова таблиця символів ASCII (American Standard Code for Information Interchange - американський стандартний код обміну інформацією).

Фірмою Microsoft була розроблена нова кодова таблиця ANSI. Для подання кирилиці на основі кодування ANSI побудована кодова сторінка СР12565. Символам кирилиці в ній відповідають шестьнадцатірічні коди від З до FF, або в десятковій системі числення - від 192 до 255.

У цей час широко використається двухбайтні кодування Unicode. Оскільки в 16 двійкових розрядах (2 байтах) можна записати 65 536 різних цілих чисел, ця таблиця кодів містить у собі всі існуючі алфавіти миру, а також безліч математичних, хімічних, музичних і декоративних символів. Кодування Unicode використається в програмах MS Word й MS Excel.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]