Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Основні пункти головного меню системи

Настроювання в операційній системі Windows. Настроювання властивостей робочого стола. Після завантаження операційної системи більшу частину екрана займає Робочий стіл.Його настроювання включає - зміна тла, розміщення на ньому ярликів для найбільше часто використовуваних програм і документів, вибір потрібної заставки й інші дії.

Настройка панелі завдань. Панель завдань перебуває в нижній частині Робочого стола. Кнопка Пуск призначений для швидкого запуску програм, пошуку файлів, забезпечує доступ до довідки. При відкритті програми, документа або вікна на панелі завдань з'являється відповідному відкритому вікну кнопка, а натискання її дозволяє швидко перейти в обране вікно.

Створення ярликів. На Робочому столі перебувають ярлики

файлів, документів, і програм. Для відкриття відповідного документа потрібно викликати відповідний додаток (програму), а потім з нього знайти потрібний файл і відкрити його. Тобто необхідні дві процедури. Ярлик є більше швидким способом доступу до файлів. Фактично це програма-покажчик, що визначає, де точно сховане розташування файлу. Подвійним щигликом мишею по ярлику програма або файл автоматично запускаються. Для створення ярлика необхідно:

Переглянути й змінити властивості ярлика можна клацнувши по ньому правою кнопкою миші й вибравши пункт меню Властивості.

Настроювання головного меню. Любою з ярликів, що перебувають на Робочому столі, програм або документів (приміром, програма Калькулятор) може бути прибраний з його, і в такому випадку запуск буде здійснюватися безпосередньо з підменю Програми.

Настройка програми. Варіанти настроювання програми відбивають її можливості. Через меню Вид відкриваються діалогові вікна настроювань програми. Через меню Сервіс можливий активізація підміню Параметри, Настроювання або Властивості, що містить елементи настроювання. Пункти меню, що приводять до відкриття діалогових вікон, позначаються багатокрапкою після імені команди. Наприклад, Властивості...

Класифікація Windows-програм. Всі Windows-програми можна віднести до наступних груп:

  1. Програми, постійно присутні на Робочому столі — Мій комп'ютер, Кошик, Провідник;

  2. Стандартні програми Windows. До цієї групи ставляться:

  • група програм Гри;

  • група програм Мультимедіа;

  • група службових програм;

  • програма Блокнот — текстовий редактор;

  • програма Paint — графічний редактор;

  • програма Word Pad — текстовий редактор;

  • програма Калькулятор;

  • програма Номеронабирач;

  • програма перегляду буфера обміну.

Блокнот. Програма Блокнот є найпростішим текстовим редактором, якому можна використати як зручний засіб перегляду текстових файлів. Для створення текстових документів програму використають рідко, в основному для невеликих записок. Програма запускається командами Пуск, Програми, Стандартні, Блокнот.

Створений документ зберігають на твердому або гнучкому магнітному диску у вигляді нового файлу. При збереженні файлу варто вказувати його ім'я, інакше він збережеться під ім'ям «Безіменний.txt». Стосовно до створеного документа виконуються процедури редагування й форматування.

Word Pad. Текстовий редактор Word Pad служить для створення, редагування, форматування, перегляду, збереження текстових документів. Програма запускається командами Пуск, Програми, Стандартні, WordPad. У верхній частині вікна редактора перебуває рядок меню із шести пунктів — Файл, Виправлення, Вид, Вставка, Формат, Довідка. Кожне меню має список, що розкривається, команд. Наприклад, меню Файл містить команди — Створити, Відкрити, Зберегти, Зберегти як, Печатка, Попередній перегляд й ін.

В відмінність від програми Блокнот вікно текстового редактора містить додаткову панель елементів керування — панель форматування.

Paint. Графічний редактор Paint — це додаток, призначений для створення й обробки графічних зображень. Це найпростіший графічний редактор. Програма запускається командамиПуск, Програми, Стандартні, Pain1. Програма Paint є програмою растрової графіки, де дрібним елементом зображення є крапка, який на екрані відповідає екранна крапка (піксел).

Калькулятор. Програма Калькулятор призначений для проведення обчислень над числами й за своїми функціями й засобам керування не відрізняється від звичайних кишенькових або настільних електронних калькуляторів. Ця програма може використатися для проведенні науково-технічних, інженерних і статистичних розрахунків, робити обчислення в різних системах числення і т.п.

Мій комп'ютер. Програма Мій комп'ютер призначений для роботи з файлами й папками в операційній системі Windows і забезпечує доступ до всіх пристроїв комп'ютера. Подвійний щиглик мишею по ярлику програми відкриває вікно програми Мій комп'ютер, де перебувають ярлики дисків. Подвійний щиглик мишею по ярлику відповідного диска відкриває вміст диска, у якому перебувають ярлики папок і файлів. Кожен значок файлу відбиває його тип. Папки й файли можуть бути створені: на Робочому столі, у вікні диска, у вікні папки.

Створення папок за допомогою рядка меню:

Створення текстових документів за допомогою рядка меню:

Створення текстових документів за допомогою правої кнопки миші:

Створення текстових документів за допомогою головного меню. Клацнути лівою

Копіювання об'єктів:

Переміщення об'єктів:

Видалення об'єктів.

Провідник. Програма Провідник призначений для керування файловою системою, ставиться до числа керуючих програм Windows, дозволяє переглядати диски й каталоги, створювати каталоги, виконувати різні операції з файлами й каталогами — копіювати, перейменовувати, видаляти.

Функції програми Провідник аналогічні функціям програми Мій комп'ютер. Наявність у Провіднику вікна, що складає із двох частин, дозволяє виконувати роботу більш комфортно.Провідник запускається з головного меню системи командами Пуск, Програми, Провідник.

Службові додатки Windows. Службові додатки призначені для обслуговування персонального комп'ютера й самої операційної системи, дозволяють знаходити й усувати дефекти файлової системи, оптимізувати настроювання програмного й апаратного забезпечення, автоматизувати деякі рутинні операції, пов'язані з обслуговуванням комп'ютера.

Службові додатки Windows викликаються командами Пуск, Програми, Стандартні, Службові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]