Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

7.2.2. Операційні оболонки

Операційна оболонка - це програма, що дозволяє здійснювати дії по керуванню ресурсами комп'ютера в рамках більше розвиненого, зручного й інтуїтивно зрозумілого користувачеві інтерфейсу.

Оболонка операційної системи - це програмний продукт, що робить спілкування користувача з комп'ютером більше комфортним. Це самостійна програма, метою якої є полегшення роботи з операційною системою, з каталогами й файлами.

FAR-менеджер. Призначення оболонки FAR-менеджер:

  • програма робить для користувача процес роботи з комп'ютером видимим, а отже, більше керованим;

  • програма звільняє користувача від необхідності набирати потрібні йому команди на клавіатурі в англійському регістрі. Замість набору команди користувачеві досить нажати одну з функціональних клавіш, що прискорює процес роботи й звільняє від багатьох помилок;

  • програма надає користувачеві зміст інформації, записаної на відповідних логічних дисках.

Запуск програми-оболонки FAR-менеджер здійснюється за допомогою кнопки Пуск/Всі програми/Far Manager. Після завантаження програми (мал. 7.3) у центрі екрана з'являються два прямокутних вікна, обмежених подвійною рамкою (панелі ліва й права). В останньому рядку екрана розташовується підказка значень функціональних клавіш.

Панелі оболонки. Нагорі панелі виводиться ім'я диска або ім'я диска й каталогу. У середині панелей виводиться вміст диска або каталогу. Унизу панелей розташовується рядок міні-статусу, що містить інформацію про виділений курсором каталозі, файлі або обраній групі файлів.

Перехід з панелі на панель здійснюється клавішею Tab або мишею. Рух по панелі за допомогою стрілок і клавіш PgDn, PgUp, Home, End, миші. Один з файлів або каталогів на екрані виділений іншими кольорами (він називається поточної).

Виклик інформаційної панелі (INFO) здійснюється натисканням клавіш Ctrl+L (при цьому та панель, що не є поточної, стає інформаційною). Відмова від операції здійснюється повторним натисканням клавіш Ctrl+L.

У панелі зображуються наступні відомості: ємність оперативної пам'яті комп'ютера в байтах, кількість вільної оперативної пам'яті в байтах, ємність поточного диска в байтах й ін.

Total Commander. Управляти програмою можна традиційним способом - за допомогою миші, однак набагато простіше й швидше завчити десяток простих комбінацій клавіш й «рулити» файлами, не відриваючи рук від клавіатури.

В Total Commander реалізована дійсна (не «підвисаюча» і не «гальмуюча») багатозадачність, є величезна кількість додаткових можливостей й «надбудов» плагинов. Інтерфейс програми русифікований.

Вікно програми розділене на дві абсолютно рівноправні частини, так називані панелі. У них відображаються папки й файли. На мал. 7.4 показані основні елементи інтерфейсу Total Commander.

Ліва й права панелі (1). У них може відображатися вміст диска або каталогу, мережного комп'ютера або підключеного до ПК зовнішнього накопичувача.

Головне меню (2). Як і у всіх WINDOWS-додатках, з його допомогою можна відкрити потрібну функцію або команду.

Панель інструментів програми (3). За допомогою даної панелі можна викликати функції й запускати команди. Число й тип кнопок на панелі можна змінити через меню настроювання.

Список дисків (4). Розкривши його, можна перейти до фізичного або логічного диска ПК або ввійти в папку Мережне оточення.

Поле інформації про обраний диск (5). Відображає мітку диска, його обсяг і кількість вільного простору.

Командний рядок (6). Призначена для уведення DOS-команд.

Системні утиліти — це програми, що розширюють можливості операційних систем й операційних оболонок у частині підключення нових периферійних пристроїв, кодування інформації й керування ресурсами комп'ютера.

Драйвери. Драйвер - утиліта, що забезпечує взаємодію операційної системи з «залізом» ПК і периферійним устаткуванням. Завданням драйвера є перетворення універсальних команд ОС у специфічні команди для певного пристрою.

Кожен цифровий пристрій управляється за допомогою власного набору команд. Команди для принтера Epson сильно відрізняються від команд для принтера Canon - навіть якщо при цьому потрібно роздрукувати те саме зображення. Створити таку операційну систему й прикладні програми, які «знали» би команди для керування всіма існуючими моделями встаткування, неможливо. Замість цього застосовуються драйвери - програми, що працюють як проміжну ланку між операційною системою ПК і його апаратними компонентами, а також зовнішніми пристроями.

Як правило, виробники встаткування самостійно створюють драйвери для своїх продуктів. У більшості випадків вони записуються на CD і входять у комплектацію пристроїв. Драйвери можна скачати з корпоративних сайтів виробників в Інтернеті.

Крім того, драйвери для безлічі пристроїв, що забезпечують базову функціональність комп'ютера, інтегровані в операційну систему Windows. Тому, наприклад, миша при підключенні починає працювати відразу ж, і вам не потрібно встановлювати її драйвер. Однак є ряд випадків, коли покладатися на інтегровані драйвери не треба.

Устаткування випущене значно пізніше, ніж установлена на ПК версія операційної системи. Windows XP існує вже кілька років. Тому багато хто із драйверів, що поставляють із цієї ОС, застаріли, і не тільки морально, а драйверів для безлічі нових пристроїв просто немає в комплекті.

Нерідко виникає й зворотна ситуація: нова операційна система не має інтегрованих драйверів для старих пристроїв. Така, приміром, ситуація з Windows Vista. На жаль, багато виробників устаткування також не вважають потрібним створювати драйвери під цю ОС для своїх старих пристроїв. У такому випадку можна спробувати використати драйвер, написаний під Windows XP. Якщо цей варіант не спрацює, то користувачеві прийде робити вибір: або старе встаткування, або нова операційна система.

Пристрій випущений маловідомим або «екзотичним» виробником, якого немає в базі даних Windows.

Інтегрований драйвер Windows працює некоректно або не дає можливості повністю використати функціональність пристрою. Фірмові драйвери дозволять задіяти всі можливості встаткування: «підвісити» додаткові функції на клавіші просунутої миші, спостерігати за рівнем фарби в картриджі принтера, здійснювати розширені настроювання зображення на моніторі т.п.

Відновлення драйверів. Як і будь-яка комп'ютерна програма, драйвер може містити помилки, що приводять до нестабільної роботи пристрої. Часто буває так, що встаткування випускається виробником у поспіху й комплектується «сирими» драйверами. Тому на корпоративних сайтах виробників регулярно з'являються нові версії драйверів, які не тільки не містять раніше виявлених помилок, але й можуть збільшити продуктивність пристрою й задіяти які-небудь додаткові функції. От пристрою, що бідують у відновленні драйверів найчастіше.

Графічні карти. Кожна нова версія драйверів містить елементи оптимізації, що збільшують продуктивність системи в нових комп'ютерних іграх. Крім того, іноді свіжі драйвери для відеокарт дозволяють включати нові графічні ефекти.

Принтери. Драйвери необхідно обновляти у випадку некоректної роботи пристрою: наприклад, якщо Windows розпізнає кольоровий принтер як чорно^-білий або якість печатки не відповідає заявленому виробником. Завдяки відновленням драйвера може збільшитися й швидкість печатки.

Звукові карти. Якщо виникають проблеми зі звуком (присутні щиглики, шум або провалля звуку), їх нерідко можна усунути шляхом відновлення драйвера карти. Крім того, відновлення драйвера може «подарувати» аудио-карте додаткові функції, наприклад підтримку нових форматів звуку або ефектів.

Новітні версії драйверів пристрою можна знайти на офіційному сайті його виробника. Часто там же вказується інформація про зміни, які нові драйвери вносять у роботу встаткування. Тому перед відновленням ви завжди зможете відписатися, чи дає новий драйвер які-небудь переваги в порівнянні зі старим.

Перш ніж викачувати драйвери, необхідно переконатися в тім, що вони призначені саме для того пристрою, з яким ви збираєтеся їх використати. У противному випадку програмне забезпечення відмовиться працювати в принципі або буде працювати некоректно. Якщо модель пристрою вам невідома, то звернетеся до посібника з його експлуатації або використайте спеціальну діагностичну програму.

Як правило, при відновленні драйвера через сайт виробника комп'ютерного «заліза» необхідно вказати модель пристрою й використовувану ОС.

Крім того, мають значення й інші характеристики драйвера.

Підтримувана операційна система. Зверніть увагу на відповідність драйвера операційній системі, установленої на вашому комп'ютері: Windows-98, Windows XP або 7. Користувачі Windows 7 повинні додатково вибирати між 64-бітними й 32-бітними драйверами - залежно від версії ОС. Останнім часом розроблювачі часто випускають драйвери й для операційної системи Linux.

Мова. Часто драйвери поставляються в комплекті з утилітами для керування пристроєм. Користувальницький інтерфейс цих програм може бути написаний як на англійському, так і на російській або іншій мовах.

Статус драйвера. На сайтах виробників, крім фінальних версій драйверів, іноді викладаються їхні бета-версії. Ці драйвери ще не пройшли тестування всіх функцій, так, що використати їх можна тільки на свій страх і ризик: бета-версії драйверів можуть працювати нестабільно. Нічого страшного з комп'ютером з їхньої вини не відбудеться.

Алгоритм установки. У більшості випадків потрібно підключити новий пристрій до комп'ютера, після чого операційна система пізнає «девайс» і попросить надати їй диск із драйверами, які встановить самостійно. Але можливі й варіанти: наприклад, іноді потрібно запустити виконує файл, що, що виконують установки драйвера, і тільки після цього здійснювати перше підключення пристрою. Помітимо, що свій алгоритм установки може бути у відновлень для драйверів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]