Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

2.2 Класифікація пк.

З технічної точки зору ПК можна визначити як єдину систему, що представляє собою набір змінних компонентів - окремих вузлів, з'єднаних між собою стандартними інтерфейсами.

Конфігурація ПК - повний опис набору й характеристик пристроїв, що становлять конкретний ПК.

Розрізняють «мінімальну» конфігурацію ПК, тобто мінімальний набір пристроїв, без яких робота із ПК стає безглуздою. Це системний блок, монітор, клавіатура, миша.

Класифікація ПК.

Робоча станція (Work Station) — потужний комп'ютер, заснований звичайно на двопроцесорній платформі, оснащений максимальним обсягом швидкої оперативної пам'яті й масивом жорстких дисків, включений, як правило, у локальну мережу підприємства. Залежно від розв'язуваних завдань робочі станції бувають графічними, для наукових розрахунків або іншого призначення.

Настільний комп'ютер (Desktop) передбачає самий великий спектр можливих конфігурацій як платформи, так і додаткових пристроїв.

Офісний комп'ютер орієнтований на роботу із програмами офісного класу, може підключатися до локальної мережі й не відрізняється високою продуктивністю. Головна вимога до нього — надійність.

Домашній комп'ютер звичайно використають для розваг і виконання не занадто складних навчальних (робітників) завдань. Мультимедійна спрямованість домашнього ПК виражається в оснащенні його процесором і відеокартою середнього класу, приводом DVD, якісним монітором і комплектом гарної акустики. Неодмінною умовою є підключення до Інтернету.

Ігровий комп'ютер вимагає наявності потужної графічної підсистеми. Тому головним його елементом є графічна карта й адекватний потребам процесор при достатньому обсязі оперативної пам'яті. Ігровий комп'ютер додатково комплектують джойстиком, кермом (штурвалом), педалями, пристроями віртуальної реальності (шоломи, окуляри, рукавички).

По продуктивності розрізняють комп'ютери початкового рівня (Easy PC), середнього рівня (Mainstream), вищого класу (High End).

Суперкомп'ютери— це дуже потужні комп'ютери із продуктивністю понад 100 мегафлопов (1 мегафлоп — мільйон операцій із плаваючою крапкою в секунду). Вони називаються надшвидкодіючими. Ці машини являють собою багатопроцесорні й (або) багатомашинні комплекси, що працюють на загальну пам'ять і загальне поле зовнішніх пристроїв. Розрізняють суперкомп'ютери середнього класу, класувище за середнє й переднього краї (high end).

Ноутбук (Notebook) являє собою переносний ПК. Крім компактних габаритів ноутбук відрізняється можливістю роботи від акумуляторів. Автономне функціонування обумовило високі вимоги до режиму енергоспоживання компонентів. Звичайно в ноутбуках використають спеціальні модифікації процесорів, графічних чипсетів, жорстких дисків з низьким енергоспоживанням й автоматичним регулюванням продуктивності залежно від розв'язуваного завдання.

Звичайно ноутбуки класифікують по діагоналі дисплея й продуктивності.

Настільний ноутбук (DeskNote). Цей клас комп'ютерів виник в 2002 р. і продовжує розвиватися. Його відмінність від ноутбуків полягає у відсутності акумуляторів, використанні процесорів для звичайних настільних ПК, а іноді й адаптерів 3D-графіки високого класу. Діагональ екрана може бути 17 або 19 дюймів.

Міні-ноутбук являє собою портативний комп'ютер особливо малого розміру з діагоналлю дисплея 8-12 дюймів, а також відсутність привода для компакт-дисків. Найчастіше міні-ноутбуки використаються для Інтернет-серфінгу, особливо поза будинком або офісом. Їхнім головним недоліком є невисока продуктивність.

Планшетний ноутбук (Tablet PC) відрізняє наявність сенсорного дисплея, що дозволяє відмовитися від використання клавіатури. Такі комп'ютери реалізують можливість рукописного уведення даних. Як правило, вони досить компактні, мають невелика вага й гарні показники тривалості автономного режиму роботи. Виробники рекомендують планшетні моделі для використання інженерам і дизайнерам.

Кишеньковий ПК (КПК) (Personal Digital Assistant, PDA) – витісняється з ринку новими Tablet PC і сучасними мобільними телефонами. Невисока продуктивність, обмежений набір програм і незручний інтерфейс користувача звужують сферу їхнього застосування. Однак багато ХТО КПК дозволяють підключатися до настільного комп'ютера для перенесення даних: телефонного довідника, записної книжки й ін., дозволяють читати літературні твори в електронному виді, переглядати відео й т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]