Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Імена файлів

Всі типи файлів мають символьні імена. В ієрархічно організованих файлових системах звичайно використаються три типи імен файлів: прості, складені й відносні.

Простої, або коротке, символьне ім'я ідентифікує файл у межах одного каталогу. Прості імена привласнюють файлам користувачі й програмісти, при цьому вони повинні враховувати обмеження ОС як на номенклатуру символів, так і на довжину імені. До порівняно недавнього часу ці границі були досить вузькими. Так, у популярній файловій системі FAT довжина імен обмежувалися схемою 8.3 (8 символів - властиво ім'я, 3 символи - розширення імені), а у файловій системі s5, підтримуваної багатьма версіями ОС UNIX, просте символьне ім'я не могло містити більше 14 символів. Однак користувачеві набагато зручніше працювати з довгими іменами, оскільки вони дозволяють дати файлам легко, що запам'ятовуються назви, що ясно говорять про те, що втримується й атом файлі. Тому сучасні файлові системи, а також удосконалені варіанти вже існуючих файлових систем, як правило, підтримують довгі прості символьні імена файлів. Наприклад, у файлових системах NTFS й FAT32, що входять до складу операційної системи Windows NT, ім'я файлу може містити до 255 символів.

Приклади простих імен файлів і каталогів:

quest_u1.doc

task-entran. exe

додаток до СD 254L російською мовою.doc

Installable filesystem manager.doc

В ієрархічних файлових системах різним файлам дозволено мати однакові прості символьні імена за умови, що вони належать різним каталогам. Тобто тут працює схема «багато файлів — одне просте ім'я»: Для однозначної ідентифікації файлу в таких системах використається так називане повне ім'я.

Полное ім'я являє собою ланцюжок простих символьних імен всіх каталогів, через які проходить шлях від кореня до даного файлу. Таким чином, повне ім'я є складовим, у якому прості імена відділені друг від друга прийнятим в ОС роздільником. Часто як роздільник використається прямій або зворотний слеш, при цьому прийняте не вказувати ім'я кореневого каталогу. На мал. 7.3, б два файли мають просте ім'я mam exe, однак їхні складені імена /depart/main.exe й /user/anna/ main.exe розрізняються.

У деревоподібній файловій системі між файлом і його повним ім'ям є взаємно однозначна відповідність «один файл — одне повне ім'я». У файлових системах, що мають мережну структуру, файл може входити в кілька каталогів, а виходить, мати кілька повних імен; тут справедлива відповідність «один файл — багато повних імен». В обох випадках файл однозначно ідентифікується повним ім'ям.

Файл може бути ідентифікований також відносним ім'ям. Відносне ім'я файлу визначається через поняття «поточний каталог». Для кожного користувача в кожен момент часу один з каталогів файлової системи є поточної, причому цей каталог вибирається самим користувачем по команді ОС. Файлова система фіксує ім'я поточного каталогу, щоб потім використати його як доповнення до відносних імен для утворення повного імені файлу. При використанні відносних імен користувач ідентифікує файл ланцюжком імен каталогів, через які проходить маршрут від поточного каталогу до даного файлу. Наприклад, якщо поточним каталогом є каталог /user, те відносне ім'я файлу /user/anna/main.exe виглядає в такий спосіб: anna/ main.exe.

У деяких операційних системах дозволено привласнювати тому самому файлу кілька простих імен, які можна інтерпретувати як псевдоніми. У цьому випадку, так само як у системі з мережною структурою, установлюється відповідність «один файл — багато повних імен», тому що кожному простому імені файлу відповідає принаймні одне повне ім'я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]