Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Табличні процесори Введення в електронні таблиці

Основне достоїнство електронних таблиць полягає саме в простоті використання засобів обробки даних. Робота з електронними таблицями, не жадаючи від користувача спеціальної підготовки, надає досить професійні засоби аналізу даних і створення формул розрахунку.

У таблиці можна вводити інформацію будь-якого типу: текст, числа, дати й час, формули, малюнки, діаграми й т.д. З даними можна робити операції за допомогою спеціальних функцій.

Табличний процесор MS Excel - інструмент для зберігання, обробки й подання чисел і будь-який іншої деловой інформації. Популярність MS Excel порозумівається тим, що табличний спосіб подання інформації істотно спрощує виконання фінансових, наукових і будь-яких інших видів розрахунків. За допомогою MS Excel можна вести прості бази даних для обліку матеріалів, товарів, грошей, часу, погоди й т.д. Крім того, в MS Excel існує можливість оформлення всіх бухгалтерських і фінансових документів, а також можливість швидкого аналізу даних і подання їх у графічному виді.

Інформація, що вводить, може бути оброблена за допомогою таких засобів:

• форматування даних, у тому числі з використанням різних тим і стилів, а також умовного форматування;

  • різних обчислень із використанням потужного апарата функцій і формул;

  • одержання вибірки даних, що задовольняють певним критеріям, за допомогою сортування й фільтрації;

  • автоматичного розрахунку проміжних і загальних підсумків;

  • угруповання даних, щоб потім при необхідності ці дані можна було згорнути або розгорнути;

  • побудови графіків і діаграм.

Табличний процесор Microsoft Excel 2007

Елементи вікна Microsoft Office Excel 2007

Щоб запустити Excel, варто зайти в меню Пуск, у підменю Всі програми, відкрити програмну групу Microsoft Office, a потім вибрати пункт Microsoft Office Excel 2007.

Нові файли одержують імена Книга1, Книга2, Книга3,... і розширення .xlsx. Знову створений файл можна перейменувати на етапі збереження. Програма MS Excel зберігає цілком робочу книгу. Ім'я активного файлу відображається в рядку заголовка вікна програми MS Excel.

Панель швидкого доступу

Панель швидкого доступу за замовчуванням розташована у верхній частині вікна додатка Excel і призначена для швидкого доступу до найбільше часто використовуваних функцій. На цю панель винесені самі головні команди, які можуть придатися під час роботи в будь-якому режимі, - збереження документа й кнопки для виконання скасування й повернення дій. Настроювання панелі швидкого доступу здійснюється за допомогою відповідної кнопки, розташованої в правій частині панелі. Вона розвертає список команд, у якому вивід тієї або іншої команди на панель можна включити або відключити, виконавши на обраній команді щиглик мишею.

Рядок заголовка

Рядок заголовка перебуває у верхній частині вікна Microsoft Excel. У даному рядку показана назва програми, на ній відображається назва поточного файлу. На рядку заголовка також розташовані три кнопки керування вікном:

  • Згорнути — звертає вікно програми на Панель завдань. Цю кнопку можна використати, коли потрібно перейти до іншого додатка.

  • Відновити/Розгорнути — якщо вікно програми розгорнуте у весь екран, то за допомогою цієї кнопки можна відновити його вихідний розмір, якщо вікно згорнуте до вихідного розміру, те її натисканням можна розгорнути його у весь екран.

  • Закрити — дана кнопка служить для закриття програми й завершення її роботи.

Стрічка

Вкладка, що представляє собою заміну традиційного меню й панелей інструментів. Деякі команди стають доступними, тільки коли здійснюється редагування певних об'єктів. Наприклад, команди редагування діаграми відобразяться лише в тому випадку, якщо користувач захоче змінити її й зробить активної, клацнувши по ній мишею.

Рядок формул

Рядок формул використається для уведення й редагування вмісту активного осередку або формули, що втримується в ній. Для уведення даних необхідно вказати осередок, поставивши на неї курсор (зробивши її активної), і ввести в рядок формул Дані, після чого нажати кнопку Уведення в рядку формул або клавішу Enter. Дані з'являються в рядку формул у міру їхнього уведення у виділений осередок.

Поле імені

Дане поле розташоване ліворуч на рядку формул, у ньому виводиться ім'я активного осередку (наприклад, А8) або виділеного об'єкта (наприклад, Діаграма 1).У цьому полі також можна привласнити ім'я осередку або діапазону осередків.

Робочий аркуш

Робочий аркуш книги містить осередку, у які можуть бути поміщені дані. Аркуш розділений лініями сітки на стовпці й рядки. Кожен стовпець має відповідний буквений заголовок, що виводиться вгорі, а кожен рядок як заголовок містить число, що виводиться ліворуч.

Рядок стану

Рядок стану розташований у нижній частині вікна Excel. У лівій її частині відображається назва виконуваної операції (відкриття або збереження файлу, копіювання осередків або запис макросу й т.д.). Права частина рядка стану містить ярлики перемикання режимів перегляду документа, кнопку Масштаб, що відкриває однойменне діалогове вікно для вибору масштабу відображення документа, і панель масштабування, на якій за допомогою бігунка можна вручну зменшувати й збільшувати масштаб.

Смуги прокручування

Смуги прокручування служать для переміщення видимої області робочого аркуша на екрані монітора. За допомогою бігунка можна швидко переміщатися в потрібну частину активного робочого аркуша.

Роздільники аркуша

Роздільники аркуша - це кнопки, які розташовані праворуч від горизонтальної смуги прокручування й зверху над вертикальною. Захопивши роздільник мишею й перемістивши вліво або вниз, можна розділяти вікно на кілька областей для одночасного перегляду декількох фрагментів аркуша, що зручно при роботі з більшими документами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]