Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Додаткові можливості Word

Зведення. Вибравши команду Office/Підготовка/Властивості, можна створити бібліографічну картку, у якій будуть зазначені узагальнені дані про ваш документ: назва (заголовок), тема, автор, ключові слова, категорія, стан, примітки.

Буквица. Буквица являє собою більшу прописну букву на початку абзацу. Вона може включати й кілька символів. Звичайно буквицы розміщають на початку розділів. До початку операції з буквицей необхідно подбати про те, щоб абзац, у який треба вставити буквицу, не містив нового рядка.

Для створення буквицы треба:

  • виділити символи, які повинні бути представлені у вигляді буквицы;

  • клацнути по кнопці Буквица, розташованої в групі Текст вкладки Вставка;

  • у діалоговому вікні Буквица вибрати положення буквицы (у тексті або на поле);

  • у списку Шрифт вибрати шрифт для буквицы;

  • у поле уведення Висота в рядках указати висоту буквицы (за замовчуванням висота буквицы становить три рядки);

  • у поле уведення Відстань від тексту задати відстань від тексту до буквицы (звичайно: 0,1-0,3 див);

  • нажати кнопку ОК.

Перевірка правопису. Операція перевірки правопису дозволяє знаходити слова з помилками (перевірка орфографії), а також граматичні помилки або невдалі в стилістичному відношенні фрази (перевірка граматики).

При перевірці орфографії відбувається пошук слів, яких немає в словниках Word. Аналізуючи граматику, Word керується обраним набором граматичних і стилістичних правил. Знайдені помилки підкреслюються хвилястою лінією: орфографічні - червоної, граматичні - зеленої.

Перевірку правопису можна виконувати як по закінченні уведення тексту, так й в автоматичному режимі, тобто в процесі вводь тексту. Якщо виділено фрагмент документа, то орфографія перевіряється в рамках цього фрагмента, у противному випадку документ перевіряється від початку до кінця.

Для перевірки правопису набраного тексту варто клацнути по кнопці Правопис, розташований у групі Правопис на вкладці Резензування.

Для включення режиму автоматичної перевірки правопису необхідно на вкладці Правопис у меню Параметри Word кнопки Office включити режими Автоматично перевіряти орфографію й Автоматично перевіряти граматику.

На мал. 4.25 показаний приклад повідомлення, що видала ОРФО при контролі.

Якщо в меню Параметри Word у кнопці Office на вкладці Правопис установлений прапорець Статистика удобочитаемости, то після закінченні перевірки на екран надійде вікно, з якого ви можете довідатися чимало цікавого про свої літературні здатності і якість складеного вами добутку (мал. 4.26):

Вставка формул. Засоби форматування символів, передбачені в програмі Word (курсив, грецькі букви й математичні знаки шрифту Symbol, верхні й нижні індекси), дозволяють безпосередньо набирати багато математичних виражень, наприклад:

х2+х х2-х + 2 .

Більшість математичних й інших наукових статей містять у собі теореми, докази й рівняння, що використають особливу математичну символіку. Математичні формули, звичайно, містять численні спеціальні символи й конструкції, а також використають особливі

правила розташування складових частин, що майже не застосовуються при роботі зі звичайним текстом.

В Microsoft Word 2007 для вставки формул необхідно вибрати команду Формула (мал. 4.27) у групі Символи на вкладці Вставити. У даному списку можна вибрати готові формули або вставити нові формули.

Створення текстових ефектів. За допомогою спеціального додатка Microsoft WordArt ви можете створювати у своєму документі ефектні написи (наприклад, для запрошень, поздоровлень, реклами). Установите курсор у крапці вставки напису, натисніть на кнопку WordArt у групі Текст на вкладці Вставка. На екрані з'явиться вікно програми WordArt, у якому ви побачите горизонтальне меню, панель інструментів і вікно для уведення напису. За допомогою цих елементів інтерфейсу можна створити й відредагувати об'єкт WordArt:

  • набрати або модифікувати текст (одну або кілька рядків);

  • додати тексту будь-яку форму (наприклад, зігнути його по дузі) і т.д.

Для повернення в документ Word досить клацнути мишею де-небудь поза об'єктом WordArt; для повторного виклику програми WordArt необхідно двічі клацнути мишею по її об'єкті.

Створення малюнків SmartArt. Об'єкти SmartArt дають можливість представити різну інформацію у вигляді зручних графічних блоків. У більше ранніх версіях Word дана функція була відсутня.

В Word 2007 пропонується велика кількість макетів для графічного подання даних різного типу.

Щоб вставити в документ об'єкт SmartArt, зробіть наступне:

  • перейдіть на вкладку Вставка й клацніть по кнопці SmartArt у групі Ілюстрації;

  • виберіть найбільш підходящий макет у вікні Вибір малюнка SmartArt (мал. 4.28). Вибираючи макет, ураховуйте те, які саме данные ви будете розміщати. Вибір між макетами робити нескладно, оскільки для кожного з них представлене докладний опис.

Печатка документів. Щоб надрукувати документ на принтері, виберіть команду Office/Печатка. У діалоговому вікні печатки можна вказати додаткові відомості: що друкувати (раскрывающийся список Надрукувати), число копій документа, діапазон сторінок.

У списку Надрукувати можна вказати, що ви хочете надрукувати (весь документ або тільки бібліографічну картку на нього).

Група полів вибору Сторінки дозволяє надрукувати весь документ, надрукувати поточну сторінку, надрукувати

обрані сторінки. В останньому випадку Word просить вас набрати номера сторінок, що друкують. Можна набрати номер сторінки (наприклад, 23), список номерів сторінок (наприклад, 8, 15, 18), діапазон сторінок (наприклад, 10...25) і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]