Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Уведення й редагування тексту

Переміщення по документі. При уведенні, редагуванні й форматуванні тексту потрібно вміти швидко переміщатися по документі. Для цього можна використати клавіатуру й смуги прокручування.

Символи, що не друкують. При роботі над документом рекомендується включати режим відображення символів, що не друкують. Для цього треба нажати кнопку Не Друкують символы, що, на вкладці Головна (укрупнена група Абзац). Символи, що не друкують, видні на екрані, але не виводяться на печатку. У такому режимі легше виявити помилки, допущені при наборі й форматуванні тексту. Перелік основних символів, що не друкують, наведений у табл. 4.2.

Режимы уведення. Існують два режими уведення тексту: вставки й заміни символів. При наборі тексту в режимі вставки символи, розташовані після курсору, зрушуються вправо, і новий текст розміщається на місці, що звільнилося. При уведенні тексту в режимі заміни символів новий текст заміщає існуючий. Перемикання між режимами здійснюється за допомогою клавіші Insert.

Уведення тексту рекомендується виконувати у звичайному режимі перегляду документа. При цьому текстовий курсор, що має вид вертикальної мерехтливої лінії, визначає крапку уведення символів. Горизонтальна лінія внизу показує кінець тексту.

Виділення тексту. Щоб виконувати операції редагування з текстом (копіювання, переміщення, видалення й т.д.), спочатку необхідно виділити ділянку тексту, якім потрібно змінити.

Для виділення тексту можна користуватися як мишею, так і клавіатурою. Для виділення тексту за допомогою миші потрібно встановити курсор у потрібнім місці й, утримуючи ліву кнопку миші натиснутої, виділяти необмежена ділянка тексту.

Для виділення фрагментів тексту за допомогою клавіатури потрібно встановити курсор у потрібнім місці й, утримуючи натиснутої клавішу Shift, виділяють текст за допомогою миші або клавіш керування курсором. Крім того, можна виділити:

  • окреме слово - подвійним щигликом миші по ньому;

  • пропозиція — щигликом миші в будь-якому місці пропозиції при натиснутій клавіші Ctrl;

  • абзац - потрійним щигликом миші в будь-якому місці абзацу;

  • весь документ — за допомогою команди Виділити всі, що перебуває в групі Редагування вкладки Головна;

  • прямокутний блок тексту — буксируванням текстового курсору від початку до кінця блоку при натиснутій клавіші Alt;

  • фрагмент, що складається з несуміжних рядків, — утримуючи клавішу Ctrl.

Для зняття виділення досить клацнути мишею поза виділеним фрагментом.

Правила уведення тексту. Слова варто відокремлювати друг від друга одним пробілом. Розділовий знак повинен примикати до попереднього слова, після розділового знака вводиться пробіл. Виключенням є знак тире, що із двох сторін повинен обмежуватися пробілами.

Прописні букви набираються при натиснутій клавіші Shift. Якщо необхідно набрати частину тексту, наприклад заголовок, прописними буквами, варто попередньо нажати клавішу CapsLock.

Символи ліворуч від курсору віддаляються за допомогою клавіші Backspace, символи праворуч від курсору — за допомогою клавіші Delete.

Перемикання між росіянці й англійської розкладками клавіатури здійснюється одночасним натисканням лівих клавіш АН + Shift або клавіш Ctrl + Shift. Вибрати розкладку можна також і меню, що відкривається щигликом миші по індикаторі клавіатури на панелі завдань Windows.

Якщо чергове набране слово не вміщається в рядку, воно автоматично переноситься на наступний рядок.

Для утворення абзацу варто нажати клавішу Enter. При цьому уставляється символ кінця абзацу. Небажане натискання клавіші Enter наприкінці кожного рядка.

В випадку, коли потрібно перейти на новий рядок, не набираючи поточний рядок до кінця й не образуя абзац, необхідно нажати клавіші Shift + Enter.

Щоб злити два сусідніх абзаци, досить видалити маркер кінця першого абзацу. Для розбивки абзацу на два варто нажати клавішу Enter у місці розбивки.

Вільне уведення. Для швидкої вставки тексту, малюнків, таблиць й інших елементів у порожню область документа зручно використати можливості вільного уведення. У режимі розмітки сторінок або режимі веб-документа подвійний щиглик у порожній області документа дозволить здійснити вставку будь-яких елементів, починаючи з позиції подвійного щиглика.

Вільне уведення недоступне в наступних областях: трохи колонок, маркіровані й нумеровані списки, ліворуч і праворуч від малюнків з обтіканням по верхньому й нижньому краях, а також ліворуч і праворуч від відступів.

Крім того, вільне уведення недоступне в наступних режимах: звичайний режим, режим структури й попередній перегляд.

Вставка спеціальних символів. У ряді випадків при підготовці документів виникає необхідність вставки в текст символів, яких немає в стандартній розкладці клавіатури, наприклад ВУС, Ш, ©, § і т.п.

Для уведення таких символів потрібно:

  • вибрати команду Символ, що входить у групу Символи на вкладці Вставка;

  • у діалоговому вікні цієї команди (мал. 4.7) на вкладці Символи вибрати шрифт, що містить різні значки, наприклад Wingdings;

  • виділити потрібний символ і нажати кнопку Вставити;

  • закрити вікно Символ.

Буфер обміну. Буфер обміну MS Office дозволяє зберегти до 24 блоків інформації одночасно. Він починає використатися, якщо кілька разів підряд були виконані команди копіювання або вирізання фрагментів документа. При цьому на екрані відображається область завдань із панеллю Буфер обміну, на якій представлена інформація, що втримується в буфері обміну.

Для того щоб вставити відразу всю інформацію з буфера про міна, варто встановити курсор у потрібне місце тексту й нажати кнопку Вставити все. Якщо необхідно вставити один із фрагментів, що втримуються в буфері обміну, досить клацнути по зображенню цього фрагмента на панелі Буфер обміну. За допомогою кнопки Очистити все можна очистити буфер обміну.

Переміщення й копіювання фрагмента тексту за допомогою буфера обміну. Для переміщення або копіювання фрагмента тексту через буфер обміну варто використати відповідні команди групи Буфер обміну вкладкиГоловна або сполученням клавіш.

Щоб перемістити або скопіювати фрагмент тексту, треба:

  • виділити потрібний фрагмент тексту;

  • для переміщення фрагмента в буфер обміну клацнути по кнопці Вирізати на вкладці Головна групи Буфер обміну або нажати клавіші Ctrl + X;

  • для копіювання фрагмента в буфер обміну клацнути по кнопці Копіювати на вкладці Головна групи Буфер обміну або нажати клавіші Ctrl + З;

  • установити курсор у місце вставки фрагмента;

  • для вставки фрагмента в документ із буфера обміну клацнути по кнопці Вставити на вкладці Головна групи Буфер обміну або нажати клавіші Ctri + V.

Переміщення й копіювання фрагмента тексту за допомогою миші. Щоб перемістити фрагмент тексту за допомогою миші, треба:

  • виділити фрагмент тексту;

  • підвести покажчик миші до виділеного фрагмента так, щоб покажчик прийняв форму спрямованої вліво стрілки;

  • нажати ліву клавішу миші й, не відпускаючи її, перемістити фрагмент у потрібне місце;

  • копіювання фрагмента тексту виконується так само, як і переміщення, але при натиснутій клавіші Ctrl.

Видалення фрагмента тексту. Щоб видалити фрагмент

тексту, необхідно:

  • нажати клавішу Delete;

  • вирізати фрагмент:

  • за допомогою команди Вирізати на вкладці Головна групи Буфер обміну;

  • за допомогою клавіш Ctrl + X.

Пошук і заміна тексту. Для пошуку фрагмента тексту треба:

  • клацнути по кнопці Знайти із групи Редагування вкладки Головна;

  • варто клацнути по кнопці Більше для відображення на екрані повного діалогового вікна якщо необхідно ввести додаткові умови пошуку;

  • у поле Напрямок вибрати напрямок пошуку (уперед, назад, скрізь);

  • включити режим Ураховувати регістр, якщо необхідно при пошуку розрізняти рядкові й прописні букви;

  • включити режим Тільки слово цілком, щоб забезпечити пошук тільки цілих слів і не шукати фрагменти слів;

  • якщо зразок тексту для пошуку містить подстановочные знаки (*, ?), включити режим Подстановочные знаки. Якщо цей режим буде виключенийі, подстановочные знаки будуть оброблятися як звичайний текст;

  • клацнути по кнопці Знайти далі. Буде знайдений перший фрагмент;

  • потрібно знову клацнути по кнопці Знайти далі для пошуку наступного входження шуканого тексту.

Щоб знайти фрагмент тексту й замінити його іншим, треба:

  • клацнути по кнопці Замінити із групи Редагування вкладки Головна;

  • у поле Знайти діалогового вікна цієї команди ввести шуканий текст;

  • у поле Замінити на ввести текст для заміни (для видалення тексту треба залишити це поле порожнім);

  • клацнути по одній із кнопок:

  • Знайти далі — для пошуку наступного входження шуканого тексту;

  • Замінити — для заміни знайденого входження шуканого тексту й переходу до наступного входження;

  • Замінити все — для автоматичної заміни всіх входжень шуканого тексту в документі.

Також можна здійснювати пошук і заміну форматів, використовуючи кнопку Формат.

Скасування й повторення дій. Word дозволяє скасувати результати виконання декількох останніх дій або повернути їх. Для цього на Панелі швидкого доступу є кнопки Скасувати й Повернути.

Щоб скасувати остання дія, треба клацнути по кнопці Скасувати. Для скасування результатів виконання декількох останніх операцій варто клацнути по кнопці розкриття списку останніх дій поруч із кнопкою Скасувати.Список очолює остання дія, а кожне попереднє треба нижче. У цьому списку треба вибирати рядок з тією операцією, до якої (включно) потрібно виконати скасування.

Кнопка Повернути дозволяє усунути дію скасування. Щоб повернути результат останньої операції після її скасування, необхідно клацнути по цій кнопці. Для повернення результатів декількох скасованих дій варто клацнути по кнопці розкриття списку поруч із кнопкою Повернути й вибрати потрібний рядок у списку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]