Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний розвиток підприємства Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Термінологічний словник ключових понять

Технопарк - комплекс самостійних організацій з науково-виробничого циклу створення новацій (НДІ, НИЗ, підприємства)

Технополіс - спеціально створений комплекс, що охоплює весь цикл інноваційних робіт - регіональні науково-промислові комплекси, науково-технічні центри. Проводять фундаментальні та прикладні дослідження в різних сферах з експериментальною перевіркою й оформленням патентів, винаходів, методів і ноу-хау

Бізнес-інкубатори- організації, що створюються місцевими органами влади або великими компаніями з метою "вирощування" нових видів бізнесу

Спеціалізовані підрозділи фірм (творчі бригади, проектні групи тощо) - створюються на великих підприємствах, що випускають наукоємну продукцію. Визначають інноваційну стратегію

Венчурні фірми (ризик-фірми) - створюються для генерації ідей та їх розробки і впровадження у виробництво. Характеризуються надзвичайною інноваційною активністю і значним ризиком

Стратегічні альянси: консорціуми, спільні підприємства тощо - різні форми міжнародної науково-технічної кооперації фірм, які створюють з метою спільного проведення НДДКР, взаємного обміну виробничим досвідом, розподілу ризику під час проведення НДДКР

Тимчасові науково-технічні колективи - створюються з мстою розробки конкретної науково-практичної проблеми за певний період

Рекомендована література

Основна література [4, 7, 8, 28]

Додаткова література [1,8]

Тема 5. Глобальні науково-технічні та інформаційні комунікації в інноваційній сфері План вивчення теми

1. Поняття інформації та інформаційногоь суспільства, їх характеристики та властивості.

2. Поняття інформаційно-комунікаційних технологій та їх роль в інноваційних процесах.

3. Інноваційний розвиток заснований на ІКТ як стимулятор економічного зростання.

4. Загальні принципи розвитку глобального інформаційного простору.

Навчальні цілі:

Засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про: інформацію, її характеристики та властивості, інформаційне суспільство; інформаційно-комунікаційних технологій та їх роль в інноваційних процесах.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

В процесі вивчення даної теми необхідно поглибити теоретичні знання з питань, які знаходяться за межами лекційного матеріалу, розглянути поняття інформаційного суспільства, інформаційно-комунікаційних технологій та їх ролі в інформаційній економіці та економіці знань.

Інформатизація суспільства - це глобальний соціальний процес, особливість якого полягає в тому, що домінуючим видом діяльності в сфері суспільного виробництва є збирання, нагромадження, продукування, оброблення, зберігання, передавання та використання інформації. Ці процеси здійснюються на основі сучасних засобів процесорної та обчислювальної техніки, а також на базі різноманітних засобів інформаційного обміну. Інформатизація суспільства, як наголошується в сучасній літературі забезпечує:

- активне використання інтелектуального потенціалу, що постійно розширюється, сконцентрованого в друкованому фонді, науковому, виробничому та іншому видах діяльності його членів;

- інтеграцію інформаційних технологій з науковим, виробничим, ініціюючим розвитком усіх сфер суспільного виробництва, інтелектуалізацію трудової діяльності;

- високий рівень інформаційного обслуговування, доступність будь- якого члена суспільства до джерел достовірної інформації, візуалізацію представленої інформації, правдивість використаних даних.

Інформаці́йне суспі́льство (англ. Information society) — теоретична концепція постіндустріального суспільства, історична фаза можливого еволюційного розвитку цивілізації, в якій інформація і знання продукуються в єдиному інформаційному просторі. Головними продуктами виробництва інформаційного суспільства мають стати інформація і знання. Характерними рисами теоретичного інформаційного суспільства, є:

- збільшення ролі інформації і знань в житті суспільства;

- зростання кількості людей, зайнятих інформаційними технологіями, комунікаціями і виробництвом інформаційних продуктів і послуг, зростання їх частки у валовому внутрішньому продукті;

- зростання інформатизації та ролі інформаційних технології в суспільних та господарських відносинах;

- створення глобального інформаційного простору, який забезпечує (а) ефективну інформаційну взаємодію людей, (б) їх доступ до світових інформаційних ресурсів і (в) задоволення їхніх потреб щодо інформаційних продуктів і послуг.

Під час вивчення теми студенти повинні засвоїти поняття інформаційно-комунікаційних технологій та їх влив на інноваційний розвиток та становлення інформаційної економіки. Виникнення та розвиток інформаційного суспільства припускає широке застосування інформаційно-комунікаційних технологій в освіті, що визначається багатьма чинниками. Інформаційно-комунікаційні технології або ІКТ - засоби, пов'язані зі створенням, збереженням, передачею, обробкою і управлінням інформації. Цей широко вживаний термін включає в себе всі технології, що використовуються для спілкування та роботи з інформацією.

Стрімкий розвиток ІКТ, глобальна інформатизація суспільства, розширення загального проникнення ІКТ в бізнес-процеси організацій, механізми державного управління та повсякденне життя людей, стали основою сучасної економіки - інформаційної економіки.

Під «інформаційною економікою» розуміється економіка, в якій велика частина ВВП забезпечується діяльністю з виробництва, обробки, зберігання і розповсюдження інформації і знань, причому в цій діяльності беруть участь більше половини зайнятих.

В інформаційній економіці рівень використання ІКТ визначає економічне зростання, продуктивність, зайнятість і ефективність бізнесу. В інформаційній економіці:

- інформація набуває четверте після землі, капіталу і праці, фактора економічного відтворення, і є основою економічних відносин;

- здійснюється прискорення темпів розвитку всіх економічних процесів, пов'язане з проникненням інформатизації в усі сфери економіки та інтенсивним насиченням всіх сфер діяльності інформацією та знаннями. Вплив ІКТ на економічний розвиток йде за двома основними напрямками:

- виробництво товарів і послуг ІКТ (ІКТ сектор)

- є одним з найбільш інноваційних та динамічних секторів економіки і робить значний внесок в економічне зростання;

- використання ІКТ в економіці та інших сферах стимулює інноваційний розвиток, призводить до підвищення продуктивності праці, скорочення витрат, появи нових видів економічної діяльності та підвищенню якості життя.

В результаті вивчення теми студенти повинні виділяти основні риси інформаційної економіки, визначати її провідні особливості, такі як конвергенція та асиметричність в доступі до інформаційних джерел. Основними рисами інформаційної економіки, пов'язанами з розвитком і впровадженням ІКТ в усі сфери людської діяльності, є: глобалізація, конвергенція, асиметричність доступу до інформаційних ресурсів та знань. Глобалізація, трансформує суспільну політику виникненням інтегрованого глобального економічного і комунікаційного простору.

Особливістю інформаційної економіки є зростаюча технологічна і економічна конвергенція. Конвергенцію можна охарактеризувати як процес об'єднання різних технологій, ринків, форм регулювання різних галузей інформаційної індустрії. Конвергенція ринків, додатків, послуг і користувальницьких кінцевих пристроїв забезпечує зручності для споживачів і становить інтерес для учасників ринку щодо створення нових можливостей і нових джерел прибутку. Асиметричність в доступі до інформаційних джерел - «цифровий розрив» (digital divide), являє собою одну з основних проблем поширення інформаційних технологій.

В результаті вивчення теми студенти повинні знати основні завдання розвитку інформаційного суспільства України вміти надавати власні пропозиції щодо прискорення ІКТ та розбудови інформаційної економіки України.