Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний розвиток підприємства Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Завдання 2

«Нова стратегія розвитку бізнесу компанії" Лабораторія Касперського "»

«Лабораторія Касперського» була заснована в 1997 р. Усього через рік після заснування компанія отримує титул «піонера технологій» 29.

Засновника компанії Євгенія Касперського називають вірусологом № 1, а його антивірусна програма була визнана кращою в світі. Сьогодні «Лабораторія Касперського» - найвідоміший в Росії розробник великого спектру програмних продуктів для забезпечення інформаційної безпеки. Компанія має статус міжнародної. Її штаб квартира знаходиться в Росії , відкриті представництва у Великобританії , Франції та США . Партнерська мережа об'єднує 500 компаній по всьому світу. А починалося все з захоплення.

Історія «Лабораторії Касперського» почалася в 1989 р., коли засновник майбутньої компанії Євген Касперський вперше зіткнувся з проблемою комп'ютерних вірусів і розробив першу версію продукту. У той час він працював в оборонному НДІ і у вільний час займався створенням комп'ютерних програм.

З 1991 р. науково практична діяльність Є. Касперського отримала свій розвиток в проекті AVP в рамках антивірусного відділу великої вітчизняної комп'ютерної компанії «Камі». У 1994 р. керівництво відділом прийняла Наталія Касперська. У цей час було покладено початок співробітництву з рядом західних антивірусних компаній: підписані договори з F Secure ( Фінляндія ), G Data ( Німеччина ), Vintage Solutions ( Японія ) про використання програмного ядра «Антивірус Касперського» в їх антивірусних програмах. Необхідно відзначити, що до 1994 р. включно розробники посилали свої програми фактично безкоштовно багатьом потенційним користувачам з єдиною метою - отримати визнання та ім'я.

У 1997 р. була утворена незалежна організація ЗАТ «Лабораторія Касперського». Тоді в її штаті налічувалося всього 19 чоловік під керівництвом генерального директора Наталії Касперський. Євген Касперський очолив напрямок антивірусних досліджень. Основними завданнями компанії стали розробка і вдосконалення програмного забезпечення по захисту комп'ютерів та комп'ютерних мереж від вірусного вторгнення. Основними продуктами стали програми «AVP Silver», «AVP Gold» , «AVP Platinum» , які швидко завоювали популярність у російських і зарубіжних користувачів .

Завдяки надійності випускаються, і використанню інноваційних технологій в 1999 р. «Лабораторія Касперського» стала провідним російським розробником антивірусного ПЗ. За три роки існування компанія завоювала від 50 до 60 % російського ринку ПЗ ( до 1994 р. монополістом на ринку була компанія «Діалог Наука» - 95 % ринку антивірусних програм), частка на світовому ринку досягла 1 % , зростання доходів склало 250-300 %. При цьому продажі «AVP» за кордон склали 60 % від загальних продажів фірми. Серед клієнтів компанії фігурують Microsoft, Ford, Nokia та ін До 2000 р. штат розширився до 110 чоловік. Проте існували і проблеми.

Необхідність реструктуризації бізнесу

У міру розвитку вітчизняного ринку антивірусного програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», незважаючи на унікальність свого продукту , зіткнулася з посиленням конкуренції . Проблема полягала в тому , що з точки зору ринкової стратегії компанія прагнула створювати самий технологічно досконалий продукт і стати кращою . Водночас конкуренти обрали більш приземлену стратегію - виробляти просто якісний продукт , причому доступний і диференційований .

Таким чином, усередині «Лабораторії Касперського» виник конфлікт науково дослідницьких цілей , які переслідували розробники , і комерційних цілей організації як ринкового суб'єкта .

З цього моменту починається новий етап розвитку компанії. Якщо спочатку це була команда розробників, потім з'явилася посада комерційного і технологічного директорів, то третій етап реструктуризації радикально змінив організаційну структуру компанії. Тепер компанія будувалася за матричним принципом, де були створені програмно цільові групи на чолі з керівниками проектів, які підпорядковувалися вищому керівництву компанії.

Фундаментальні та прикладні дослідження були виділені в самостійні підрозділи, де розробники могли повністю задовольняти свої наукові амбіції. Робота цього підрозділу фінансується з загального прибутку компанії в розмірі 20-30 %, а також за рахунок отримання державних субсидій. Для розвитку дослідницького напрямку планується також створення венчурних фондів.

Виробництво основного продукту було частково переорієнтовано з винятковою розробки ядра на створення антивірусних програм для кінцевого споживача. Для зручності збуту і прямого зв'язку з ринком була використана система організаційної побудови за регіональним принципом.

Основними стратегічними цілями оновленій компанії стало завоювання 90% російського ринку антивірусного ПЗ. Здійснення намічених довгострокових планів будується на основі активної співпраці з НДІ та університетами і встановлення прямих зв'язків з клієнтами.

В основу успіху нового бізнесу лягла стратегія просування нового корпоративного бренду «Антивірус Касперського» і зонтичного бренду « Kaspersky Security ».

У 2001 р. у зв'язку з швидким розвитком інформаційних технологій та Інтернету «Лабораторія Касперського» розробила нову продуктову лінію , представивши на ринок продукти для домашніх користувачів , середнього та малого бізнесу , корпоративних замовників. Нові цільові групи отримали можливість вибору найбільш підходящого антивірусного рішення для свого бізнесу.

Одночасно з вдосконаленням своїх антивірусних продуктів компанія почала розвиток нового напрямку - розробку систем інформаційної безпеки на основі використання таких технологій , як міжмережеві екрани , представивши на ринок свою бета версію.

Створення стратегічних альянсів

Ще однією стратегічною метою «Лабораторії Касперського» є збільшення частки на міжнародному ринку до 5%. Для досягнення цього показника планується підняти до 70 % частку закордонних операцій від загального обсягу продажів компанії.

Найважливішу роль тут відіграє створення стратегічних альянсів із західними компаніями - виробниками антивірусних програм , з одного боку , і кінцевими споживачами - з іншого.

Вже кілька років компанія співпрацює з Microsoft , де антивірусна програма Касперського використовується на стадії попереднього тестування продукції . «Лабораторія Касперського » отримала офіційний статус Microsoft Solution Partner .

Реалізуються спільні проекти з великими західними консалтинговими компаніями для забезпечення повного опису бізнес процесів компаній і визначення списку потенційних загроз інформаційній безпеці підприємства замовника.

Крім цього, технології «Лабораторії Касперського» ліцензовані в продуктах інших компаній. Антивірусне ядро, розроблене фахівцями компанії, ліцензоване для ряду західних компаній , в числі яких: F Secure ( Фінляндія ) , G Data ( Німеччина ) , Sybari ( США ), Deerfield ( США ), Nokia ICG ( США ), Alt N ( США ), Microworld ( Індія ), BorderWare ( Канада ) та ін.

Таким чином, в результаті активної інноваційної політики компанія зміцнила позиції лідера на ринку антивірусних програм. «Лабораторія Касперського » сьогодні - це компанія зі штатом у 250 чоловік, що має представництва в багатьох західних країнах. Це компанія, яка перетворює нові загрози у можливості, постійно удосконалюючи старі і створюючи нові продукти. Завдяки постійному вивченню зовнішнього середовища «Лабораторія Касперського» передбачає майбутні зміни і завчасно забезпечує користувачів захистом від нових видів вірусних атак.

Запитання і завдання

1. Подумайте, чи правильно з ринкової точки зору була обрана стратегія розвитку бізнесу компанії?

2. Побудуйте дерево цілей «Лабораторії Касперського». Проранжуйте цілі по терміновості і ступенем важливості.

3. Якого типу інноваційної стратегії дотримується компанія, і які чинники впливають на цей вибір?