Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний розвиток підприємства Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Рекомендована література

Основна література [5, 6, 8, 38, 46]

Додаткова література [1, 8]

ТЕМА 6. ІНФРАСТРУКТУРА РИНКУ ІННОВАЦІЙ

План вивчення теми

  1. Поняття інфраструктури ринку інновацій.

  2. Модель та функції інноваційного ринку.

  3. Структура ринку інновацій: об'єкти та суб'єкти ринку інновацій.

  4. Механізм функціонування ринку інновацій.

  5. Державна підтримка ринку інновацій.

Навчальні цілі:

Засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про інноваційнй ринок та його функції, структуру ринку інновацій: об'єкти та суб'єкти ринку інновацій, механізм функціонування ринку інновацій.

Проблемні питання для обговорення

  1. Охарактеризувати інфраструктуру інноваційного ринку.

  2. Розкрити модель та механізм функціонування ринку інновацій.

  3. Охарактеризувати структура ринку інновацій: об'єкти та суб'єкти.

  4. Вказати значення фінансових структур на ринку інновацій.

  5. Розкрити механізм державної підтримки ринку інновацій.

  6. Розкрити значення трансферу інновацій на інноваційному ринку.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

В процесі підготовки до семінарського заняття необхідно розглянути поняття інфраструктури ринку інновацій та режиму державної підтримки розвитку інфраструктури ринку інновацій, охарактеризувати механізм функціонування ринку інновацій, його складові.

Під інфраструктурою ринку інновацій розуміється сукупність взаємопов'язаних та взаємодіючих організацій (агентів) необхідних і достатніх для ефективного здійснення інноваційної діяльності та реалізації нововведень на ринку інновацій. Інфраструктура ринку інновацій об'єднує організації різних видів: фірми, інвесторів, посередників, наукові та державні установи.

Ринок інновацій – це система економічних відносин між споживачами інноваційної продукції (інноваційних послуг) і суб’єктами пропозицій (власниками інноваційної продукції, інформаційно-консультаційних послуг) з приводу їх виробництва, придбання та їх використання.

В процесі вивченн теми студенти повинні знати та вміти охарактеризовувати функції ринку інновацій.

Як система ринок інновацій має свою організаційну структуру й механізм функціонування. В організаційному плані ринок інновацій розвивається за трьома основними напрямами: ринок наукових кадрів, ринок науково-технічної інформації та наукової продукції.

Ринок наукових кадрів – це система навчальних, економічних, соціальних, правових та інформаційних сфер, відносин і взаємозв’язків, направлена на підготовку, підбір та забезпечення кадрами наукових, науково-виробничих і впроваджувальних структур.

Ринок науково-технічної інформації – це тип економічних взаємозв’язків і відносин між виробниками та споживачами з приводу виробництва, придбання і використання інформації.

Ринок наукової продукції – це система відносин виробників та споживачів науково-технічної продукції. Будучи товаром, науково-технічна продукція стає стрижнем ринкових відносин при взаємодії науки й виробництва.

В результаті вивчення тими студенти повинні знати основні принципи та засади організації вітчизняного ринку інноваційної продукції, вміти надавати пропозиції щодо оптимізації режиму державного регулювання розвитку інфраструктури ринку інновацій.