Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний розвиток підприємства Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

1. Програма навчальної дисципліни

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Інноваційний розвиток підприємства» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра у галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво за спеціальностями 8.03050801 - Фінанси і кредит, 8.03050501 - Управління персоналом та економіка праці, 8.03050802 - Банківська справа, 8.03050401 - Економіка підприємства, 8.03050803 - Оподаткування.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є закономірності, принципи, методи і процеси забезпечення інноваційного розвитку економічних систем за умов глобалізації економіки.

Міждисциплінарні зв’язки: теоретичною та методологічною базою вивчення дисципліни є: економіка підприємства, економічна теорія, фінанси, маркетинг, менеджмент, макроекономіка, мікроекономіка, стратегія підприємства, міжнародна економіка.

Програма навчальної дисципліни складається з двох змістовних модулів:

Змістовий модуль 1. Сучасні тенденції інноваційного розвитку економіки

Змістовий модуль 2. Інноваційний розвиток підприємства

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Інноваційний розвиток підприємства» є формування у студентів знань і вмінь щодо забезпечення інноваційного розвитку економічних систем, оцінювання їхнього інноваційного потенціалу, обґрунтування та реалізація ефективних управлінських рішень з розвитку економіки на інноваційних засадах.

1.2. Основним завданням вивчення дисципліни «Інноваційний розвиток підприємства» є вивчення механізмів управління інноваційним розвитком економічних систем, забезпечення результативності формування та використання інноваційного потенціалу підприємств, ефективністю інвестування в інновації; набуття вмінь обґрунтовувати напрямки пріоритетного інноваційного розвитку та альтернативні варіанти управлінських рішень.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні володіти компетенціями:

Інструментальними: здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручники, навчальні посібники, періодична література, Internet); здатність ефективно організовувати свій робочий час та вибудовувати стратегію навчання; здатність самостійно приймати рішення та вирішувати проблеми, пов’язані з процесом навчальної діяльності.

Міжособистісними: здатність здійснювати ефективну міжособистісну комунікацію, працювати у команді; прихильність до морально-етичних цінностей.

Системними: здатність застосовувати набуті знання у професійній діяльності; здатність до безперервного навчання з метою адаптації до нових ситуацій, до творчості у процесі навчання та професійної діяльності.

Спеціальними: знати сучасні організаційні форми здійснення інноваційної діяльності, її основні етапи та принципи ефективної взаємодії учасників; методичні положення та інструментарії оцінювання інноваційного розвитку національних економік; світовий досвід державної підтримки інновацій, методи та моделі Ії державного регулювання; стратегії виходу підприємства з кризового стану на основі впровадження інновацій; інструментарії залучення інвестицій в інновації та методичні засади оцінювання результативності інвестування; імперативи формування ринку наукових розробок та інноваційних ідей України; основні технології охорони прав та економіки інтелектуальної власності в Україні; уміти обґрунтовувати напрямки пріоритетного інноваційного розвитку з урахуванням потреб та особливостей національної економіки; збирати і систематизувати маркетингову інформацію для відбору цільових ринків, вимірювання і прогнозування попиту, позиціонування інноваційного товару; оцінювати стан, динаміку, ефективність використання інноваційного потенціалу підприємства та обґрунтовувати пріоритетні напрямки його нарощування; розробляти та обґрунтовувати управлінські рішення щодо забезпечення ефективності інноваційного розвитку суб’єктів господарювання; ідентифікувати та оцінювати ризики інноваційної діяльності, а також контролювати їхній рівень засобами ризик-менеджменту; економічно обґрунтовувати вибір способу охорони прав інтелектуальної власності підприємства.