Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний розвиток підприємства Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Розкрити поняття інноваційний потенціал підприємства.

  2. Навести основні показники інноваційної діяльності інноваційної діяльності підприємства.

  3. Розкрити механізм економічної оцінки інноваційного потенціалу підприємства.

  4. Розкрити методику аналізу інноваційнийного потенціалу підприємства.

  5. Розкрити поняття "інноваційний клімат організації".

  6. Розкрити поняття "інноваційна позиція організації".

Завдання до самостійної роботи

За даними кейсу провести загальний аналіз інноваційного потенціалу ПАТ «ЗАПОРІЗЬКИЙ АВТОМОБІЛЬНИЙ ЗАВОД». За результатами аналізу зробити висновок про можливості підприємства здійснювати ті чи інші інновації або про необхідність розвитку тієї чи іншої складової інноваційного потенціалу підприємства.

Кейс пат «запорізький автомобільний завод»

ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» (ПАТ «ЗАЗ») - єдине в Україні підприємство, що володіє повним циклом виробництва легкових автомобілів, який включає штампування, зварювання, фарбування, обладнання кузова і складання автомобіля 32. На підприємстві створено і постійно удосконалюється якісно нове сучасне високотехнологічне виробництво. Пріоритетами ПАТ «ЗАЗ» є постійне прагнення удосконалювати власну продукцію, робота над впровадженням нових ідей і розширення модельного ряду автомобілів.

Високий рівень технічного забезпечення виробництва став основою для плідної співпраці ПАТ «ЗАЗ» з лідерами світового автомобілебудування: Adam Opel, Daimler AG, GM DAT, ВАЗ, ТАТА, Сhery, КІА. Виробництво орієнтоване в основному на споживачів автомобілів класу С (найбільш динамічного сегмента ринку).

ПАТ «ЗАЗ» входить до групи компаній «УкрАВТО». Українська Автомобільна Корпорація - лідер автомобільного ринку України; найбільший виробник і дистриб'ютор автомобілів, постачальник високоякісних послуг автосервісу.

Динаміка розвитку автозаводу, пріоритетами якої є постійне прагнення удосконалювати власну продукцію, робота над втіленням нових ідей у життя і розширення модельного ряду автомобілів, свідчить про прогрес створення вітчизняного автомобіля.

Політика якості підприємства спрямована на задоволення вимог і очікувань споживачів, вдосконалення системи менеджменту якості. Виробництво відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9001: 2000 і вимогам, висунутим партнерами ПАТ «ЗАЗ»:

- забезпечує випуск високоякісної продукції та постійне її вдосконалення;

- збільшує ступінь задоволеності споживачів;

визначає функції, повноваження і відповідальність всього персоналу, покращує взаємодію та взаєморозуміння персоналу;

- підвищує результативність прийнятих рішень;

- постійно вдосконалює процеси проектування, виробництва, контролю та управління;

- підвищує результативність функціонування підприємства в цілому за рахунок пріоритету методів запобігання над методами усунення недоліків;

- збільшує конкурентоспроможність підприємства.

- зварювального виробництва.

Автоматизація виробництва, практично повністю виключила людський ресурс, особливо на етапі зварювання кузова, поліпшила швидкість і якість вироблених операцій. Зварювання кузовів ведеться на лініях, які оснащені унікальним, не має аналогів в Україні, обладнанням. Операції виробляються робототехнологічних комплексами. Максимальна механізація і автоматизація зварювального виробництва дозволяє при невеликих трудовитратах не тільки забезпечувати якість згідно найжорсткішим вимогам, а й контролювати його сучасними засобами діагностики.

До складу зварювального виробництва входять гнучкі автоматичні лінії «FANUC», «СОМАU», «КUKA», системи управління «Texas-500», «Alen-Bredley», «Simatik-110».

Рівень якості зварених кузовів визначається в лабораторії геометрії кузова із застосуванням сучасного обладнання, що відповідає світовим стандартам. Координатно-вимірювальна машина PRO Compact, встановлена в лабораторії, - багатопрофільна, виконує вимірювальні функції, сканує поверхні, і за допомогою програмного забезпечення перетворює їх в поверхні тривимірного зображення. Якість зварних з'єднань контролюється руйнуючим і неразрушающим методом. Якість лицьової поверхні і відповідність зазорів навісних вузлів контролюється на 100% що виготовляються кузовів.

Процес забарвлення має дві складові: фарбування кузова та фарбування пластмасових деталей.

Підготовка поверхні кузова на стадії знежирення і фосфатування виконується методом занурення в катафорезного ванну і розбризкування з застосуванням складу фосфатування і катодного електрофорезу. Використання матеріалів забарвлень виробництва фірм BASF і KCC і сучасна технологія забарвлення надають гарантію проти наскрізної корозії кузова на 5 років.

За етапом нанесення герметиків слід трицикл забарвлення. Головка розпилювача кожного робота «SAMES» обертається зі швидкістю 30 тисяч обертів на хвилину, забарвлення одного кузова займає 1 хвилину 25 секунд.

На лініях передбачена можливість використання емалей типу «пастель» та «металік». У цеху забарвлення встановлені дев'ять сучасних роботів, п'ять з них призначені для нанесення фарби, чотири - лаку. Можливості цеху забарвлення - конвеєр зі швидкістю 3,75 м / хв, де кузова забарвлюються в 12 кольорів: 8 - металік, 4- пастель.

Нове роботизоване обладнання легко піддається перепрограмуванню, виконуючи забарвлення швидко і якісно. У виробництві діють дві автоматичні лінії загальною довжиною вантажного конвеєра 4 100 м.

Логістика. Після проведених випробувань і остаточної обробки сформована партія автомобілів переміщається на склад готової продукції, до відділу логістики автомобілів. Модернізована система логістики на ЗАЗі постійно розвивається, забезпечуючи оперативність, ефективність і якість комплексу робіт, пов'язаних як зі своєчасними доставками комплектуючих виробів на заводські конвеєри, так і з оперативними доставками готового авто в мережу продажу під замовлення його майбутнього власника. Центр логістики (площа 12 тис. Кв.м.), розташований на території заводу, дозволяє в безперервному режимі отримувати сотні тисяч вантажів, необхідних для виробництва, ефективно їх обробляти і оперативно доставляти до місця призначення на виробництво. Сьогодні в систему логістики також включені дві секції для накопичення і відвантаження готової продукції загальною площею 51289 кв.м., де можуть знаходитися понад 1300 нових автомобілів, які щодня готові до відправлення в різні куточки України.

ПАТ «ЗАЗ» активно реалізовує експортну політику, закріплюючи досягнуті позиції на експортних ринках і розвиваючи нові напрямки. Підприємство здійснює експорт автомобілів, машинокомплектів та комплектуючих до Росії, Казахстан, Азербайджан, Грузію, Вірменію, Білорусь, Сирію, Йорданію, Ірак, Єгипет.