Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний розвиток підприємства Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Рекомендована література

Основна література [4, 7, 8, 28]

Додаткова література [1,8]

Семінарське заняття № 2

Тема 5. Глобальні науково-технічні та інформаційні комунікації в інноваційній сфері План вивчення теми

  1. Глобальні науково-технічні комунікації.

  2. Загальні принципи розвитку глобального інформаційного простору та його ролі в становленні інноваційної економіки.

  3. Поняття інформації та інформаційного суспільства, їх характеристики та властивості.

  4. Поняття інформаційно-комунікаційних технологій та їх роль в інноваційному розвитку соціально-економічних систем.

  5. Інноваційний розвиток заснований на ІКТ як стимулятор економічного зростання.

Навчальні цілі:

Засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про: інформацію, її характеристики та властивості, інформаційне суспільство; інформаційно-комунікаційних технологій та їх роль в інноваційних процесах.

Проблемні питання для обговорення

  1. Визначити загальні принципи розвитку глобального інформаційного простору та його ролі в становленні інноваційної економіки.

  2. Розкрити поняття інформації та інформаційного суспільства.

  3. Визначити поняття інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

  4. Розкрити сутність інноваційного розвитку та ІКТ як його провідного чинника.

  5. Проаналізувати ІКТ сектор в економіці України.

  6. Визначте Індекс ІКТ України та ІКТ готовність.

  7. Розкрити особливості науково-дослідного процесу в умовах розвитку інформаційно-комунікаційних технологій.

  8. Науково-технічна та інформаційно-комунікаційна політика Європейського союзу.

  9. Рамкові програми Європейського союзу.

  10. Охарактеризувати сучасні проблеми захисту інформації в автоматизованих комп’ютерних системах. Нормативні документи України щодо захисту інформації.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

В процесі підготовки до семінарського заняття необхідно розглянути поняття науково-технічних комунікацій, інформаційного суспільства, інформаційно-комунікаційних технологій та їх ролі в формуванні інноваційної економіці та економіці знань.

Інформатизація суспільства - це глобальний соціальний процес, особливість якого полягає в тому, що домінуючим видом діяльності в сфері суспільного виробництва є збирання, нагромадження, продукування, оброблення, зберігання, передавання та використання інформації. Ці процеси здійснюються на основі сучасних засобів процесорної та обчислювальної техніки, а також на базі різноманітних засобів інформаційного обміну.

Інформаці́йне суспі́льство (англ. Information society) — теоретична концепція постіндустріального суспільства, історична фаза можливого еволюційного розвитку цивілізації, в якій інформація і знання продукуються в єдиному інформаційному просторі. Головними продуктами виробництва інформаційного суспільства мають стати інформація і знання.

Інформаційно-комунікаційні технології або ІКТ - засоби, пов'язані зі створенням, збереженням, передачею, обробкою і управлінням інформації. Цей широко вживаний термін включає в себе всі технології, що використовуються для спілкування та роботи з інформацією.

Стрімкий розвиток ІКТ, глобальна інформатизація суспільства, розширення загального проникнення ІКТ в бізнес-процеси організацій, механізми державного управління та повсякденне життя людей, стали основою сучасної економіки - інформаційної економіки.

Під «інформаційною економікою» розуміється економіка, в якій велика частина ВВП забезпечується діяльністю з виробництва, обробки, зберігання і розповсюдження інформації і знань, причому в цій діяльності беруть участь більше половини зайнятих.

В інформаційній економіці рівень використання ІКТ визначає економічне зростання, продуктивність, зайнятість і ефективність бізнесу.

В результаті вивчення теми студенти повинні знати основні завдання розвитку інформаційного суспільства України вміти надавати власні пропозиції щодо прискорення ІКТ та розбудови інформаційної економіки України.