Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний розвиток підприємства Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Контрольні завдання

  1. Охарактеризуйте інновацію як продукт обміну на ринку.

  2. Розкрийте методологічні засади маркетингових досліджень на інноваційному ринку

  3. Розкрийте сутність маркетингових стратегій на інноваційному ринку.

  4. Охарактеризуйте бенчмаркінг як метод маркетингових досліджень та формування системи знань інноваційного підприємства

  5. Дайте характеристику специфіки маркетингового забезпечення інноваційної діяльності вітчизняних підприємств.

  6. Проведіть факторний аналіз ефективності маркетингового забезпечення інноваційної діяльності (підприємство на вибір).

  7. В яких аспектах розглядається природа формування інноваційного продукту?

  8. Які умови необхідно проаналізувати в процесі створення інноваційного продукту?

  9. Обгрунтуйте необхідність вивчення поведінки споживачів при формуванні нового товару?

  10. На які етапи ділять процес створення нового продукту?

  11. Які основні категорії маркетингу супроводжують інноваційний продукт?

Тести

1. Основними компонентами маркетингу інновацій:

а) інвестиції, нововведення, час;

б) нововведення, інвестиції, інформація;

в) нововведення, інвестиції, нововведення.

2. До сфери маркетингу інновацій відносять:

а) ринок чистої конкуренції, ринок капіталу, ринок новацій;

б) ринок чистої конкуренції, ринок технологій;

в) ринок послуг, ринок технологій.

3. В умовах ринкової економіки переважним суб'єктом маркетингу інновацій, стає:

а) менеджер;

б) підприємець;

в) науковий співробітник.

4. Результатом маркетингу інновацій є :

а) оцінка ринкового потенціалу;

б) оцінка конкурентоспроможності нового товару;

в) оцінка ринкової поведінки потенційного покупця.

5. Процес введення інновації на ринок прийнято називати:

а) інноваційний менеджмент;

б) інноваційний процес;

в) процес комерціалізації.

Рекомендована література

Основна література [8, 9, 32, 50]

Додаткова література [7, 10]

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2

ТЕМА 10. СТРАТЕГІЇ ТА БІЗНЕС-МОДЕЛІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

План вивчення теми

  1. Типи інноваційних стратегій.

  2. Аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства з метою вибору інноваційної стратегії.

  3. Обґрунтування вибору альтернативних інноваційних стратегій

  4. Бізнес-моделі підприємства: загальна характеристика

Навчальні цілі:

Засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про: принципи вибору та типи стратегій інноваційного розвитку підприємства; бізнес-модель сучасного підприємства: сутність, риси, елементи.

Обладнання, яке потрібне для проведення практичного заняття

Калькулятор, конспект лекцій, навчально-методична література.

Завдання 1

Сформулюйте відповіді на наступні запитання

1. До якого типу конкурентної інноваційної стратегії ( «блокування» , «випередження» або «кооперація» ) відноситься обраний компанією Wal Mart метод адаптації до нових умов зовнішнього середовища?

2. Зіткнулася чи компанія з проблемою «канібалізму» ? Чи існували альтернативні можливості?

3. Які інноваційні кроки компанії можна розглядати в якості використання стратегії «блокування» ? Наскільки ці кроки виявилися ефективні?

4. Змоделюйте ситуацію , коли на ринку з'являється конкурент, який зумів домогтися такого ж ефекту економії на масштабах, як і компанія Wal Mart . Від чого залежатиме його конкурентоспроможність? Яку стратегію найімовірніше вибере компанія Wal Mart по відношенню до потенційного конкурента ?

5. У чому ви бачите причину успіху компанії Wal Mart ?

Історія створення однієї з найбільших роздрібних мереж світу компанії Wal Mart пов'язана з ім'ям Sam Walton 30. У середині 1950-х р.р. власник кількох універмагів пан Walton опинився перед фактом зрослої конкуренції з боку двох нових форм роздрібної торгівлі : супермаркетів і стокових магазинів ( discount stores ) . Адаптуючись до нових ринкових умов, Walton вирішив піти шляхом , відмінному від лідерів в області низьких цін, таких як Kmart, які активно завойовували великі міста. В якості цільового ринку Walton вибрав невеликі населені пункти з чисельністю населення менше 25 тис. чоловік. Стратегія полягала в тому, що, пропонуючи товари за цінами не вище, ніж у роздрібних мережах великих міст, компанія зможе залучити споживачів за рахунок фактора близькості. Дійсно, замість того щоб добиратися до найближчого центру, покупець може з тією ж економічною вигодою придбати товар поблизу від будинку .

У 1962 р. був побудований перший магазин знижок Wal Mart в місті Роджерз, штат Арканзас. Саме з першого магазину почала свою історію і відома корпоративна культура Wal Mart, де кожен службовець бере участь в управлінні компанією і є генератором нових ідей.

Wal Mart, ставши першою компанією, яка відкрила магазин знижок в малому населеному пункті, відразу отримала ряд переваг. Це низькі ціни на нерухомість, низькі тарифи за рекламу, низька плинність кадрів і бренд «самого великого магазину в місті». Крім цього, компанія відразу стала частиною суспільного життя завдяки створенню інфраструктури навколо торгової точки , спонсорської діяльності та надання робочих місць. Однак для того щоб мати можливість пропонувати товари за низькими цінами і утримати свої позиції при спробі впровадження на даний ринковий сегмент конкурентів, компанії необхідно було розробити унікальну ринкову стратегію.

Керівництво Wal Mart зробило ставку на інновації в трьох сферах. Першою новацією стала агресивна стратегія завоювання малих міст, яка призвела до появи 276 магазинів в 11 штатах США до 1979 р. Таким чином, була досягнута мета економії на масштабах діяльності .

Об'єктом наступній інновації стала система замовлення і доставки продукції. Було створено кілька дистриб'юторських центрів, які об'єднують систему доставки товару за географічною ознакою. Замовлення на товари для магазинів одного географічного регіону відбувався централізовано, потім товари доставлялися в конкретний дистриб'юторський центр, де відбувалася сортування і вантаження товару для доставки в конкретну торгову точку .

Ще однією сферою інновацій стала внутріфірмова система комунікацій. Була впроваджена електронна система сканування результатів торгівлі в кожному магазині , що дозволяє ефективніше управляти активами . Інформація по кожній торговій точці акумулювалася в дистриб'юторських центрах, де консолідувалася звітність з продажу та приймалося рішення про доставку чергової партії товару в конкретний магазин даного регіону. Паралельно ті ж транспортні засоби , що доставляли продукцію в магазини, використовувалися для отримання товару у виробників, що знаходяться в радіусі центру дистрибуції.

Централізовані закупівлі та автоматизована система потоку інформації від торгових точок у дистриб'юторські центри і потім до виробників дозволили компанії встановити взаємовигідні відносини з такими великими виробниками , як Procter & Gambles , Eastman Kodaks, Gitano, перш виключно диктували свої умови роздрібним мережам .

У 1994 р. компанія Wal Mart купила 122 магазина в Канаді, в 1995 р. вийшла на ринок Аргентини та Бразилії.

Величезні масштаби і ефективна система логістики дозволили компанії тільки в 1991 р. заощадити 720 млн дол Зниження витрат дозволило значно знизити рівень цін на товари . Якщо додати до цього унікальну корпоративну культуру , де інновації не тільки віталися службовцями , а й виходили від них , а також новітню систему управління запасами і грамотний маркетинг , то конкурентні позиції Wal Mart були непохитні. Компанія Kmart не раз робила спроби вийти на ринок малих міст, але їй ніколи не вдавалося навіть наблизитися за рівнем продажів до Wal Mart .

До 1995 р. компанія Wal Mart стала найбільшою в світі роздрібною мережею. Найважливіший показник діяльності роздрібної мережі - продажу на квадратний метр площі - склав у Wal Mart 379 дол в порівнянні з 185 доларами у Kmart . 46 % покупців Wal Mart вирізнялися лояльністю , в той час як у Kmart цей показник становив лише 19 %. І нарешті, витрати компанії ( торгові витрати, загальні та адміністративні витрати ) становили 15,8 % від продажів , що є найнижчим показником в галузі із середньою часткою витрат близько 30 %.У 2003 р. компанія займала четверте місце в списку 500 найбільших компаній світу.