Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Економіка праці та соціально-трудові відносини Ден. Фін., ЕП 2011.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

  1. Опрацювати теоретичні основи лекційного матеріалу.

  2. Підготуватися до виступу на тему:

  • “Декларація МОП основних принципів та прав у світі праці і проблеми її реалізації в Україні”;

  • “Діяльність МОП в Україні”;

  • “Міграційна політика різних країн світу і соціально-трудові відносини”;

  • “Особливості регулювання доходів в різних країнах світу”;

  • “Вирішення гендерних питань у сфері праці”.

  1. Виписати основні конвенції та рекомендації МОП, що регулюють питання зайнятості населення (соціального партнерства, регулювання доходів, інше) й проаналізувати рівень їх реалізації в Україні.

  2. За визначеними критеріями (межі державного втручання в економіку, методи регулювання соціально-трудових відносин, рівень централізації переговорів) побудувати таблицю розбіжностей моделей соціально-трудових відносин країн (Україна, США, Великобританія, Швеція, тощо).

  3. Підготувати повідомлення на тему: “Нові Конвенції та Рекомендації МОП необхідність прийняття”.

Задачі

Задача 1

Керівник управління районної державної адміністрації звернувся до юрисконсульта з питанням про правомірність залучення його до роботи у вихідні дні відповідно до ст. 20 Закону України «Про державну службу». Він зазначив, що, на його думку, порушуються Конвенція МОП №29 про примусову чи обов'язкову працю та Конвенція МОП №111 про дискримінацію в галузі праці і занять.

Яку відповідь повинен дати юрисконсульт?

Задача 2

Панов звернувся до суду з заявою про стягнення підвищеної оплати за кожний час надурочної роботи. У заяві він зазначив, що Конвенція МОП №47 про скорочен­ня робочого часу до сорока годин на тиждень ратифікована 9 червня 1956 р., а він з 1980 до 1993 року на підставі діючого у цей період законодавства працював 41 годину на тиждень.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача З

Лещенко, який отримує заробітну плату нижче встановленого прожиткового мінімуму, звернувся до суду з заявою про стягнення заробітної плати у розмірі прожиткового мінімуму. У позовній заяві він посилався на ст. 23 Загальної декларації прав людини та ст. 7 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права, які гарантують отримання справедливої винагороди за працю, що забезпечує достойне людини існування.

Чи повинен суд керуватися вказаними міжнародними актами? Яке рішення винесе суд?

Задача 4

У газету «Юридична практика» надійшов лист маши­ніста локомотива, який навчається в юридичному вузі на заочній формі навчання. Він запитує, чи є правомірним позбавлення машиніста права керування локомотивом з наданням роботи помічником машиніста строком на один рік у порядку дисциплінарного стягнення. На його думку таке переведення є примусовою працею, що суперечить положенням Конституції України, Конвенції МОП № 29 про примусову чи обов'язкову працю, статті 31 КЗпП.

Підготуйте відповідь на лист.

Питання для самоконтролю

  1. Коли та для чого було створено МОП? Назвіть основні цілі та завдання її діяльності.

  2. В чому полягає роль та значення Філадельфійської декларації МОП?

  3. Окресліть зміст та значення трипартизму на міжнародному рівні.

  4. Назвіть та дайте характеристику основним методам та сферам діяльності МОП. Які проблеми існують у кожній з них?

  5. Дайте характеристику нормотворчої діяльності МОП. У чому полягає юридична природа та значення конвенцій та рекомендацій? Яке значення має ратифікація конвенцій?

  6. Як відбувається застосування міжнародних трудових норм країнами — учасницями МОП?

  7. Як здійснюється співробітництво МОП та України? Які, на вашу думку, основні проблеми застосування конвенцій МОП в нашій державі?