Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Економіка праці та соціально-трудові відносини Ден. Фін., ЕП 2011.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 8. Міжнародна організація праці та її вплив на розвиток соціально-трудових відносин

Основні цілі, завдання та структура Міжнародної організації праці. Пріоритетні напрями діяльності Міжнародної організації праці на сучасному етапі. Механізм нормотворчої діяльності Міжнародної організації праці. Вплив Конвенцій і Рекомендацій Міжнародної організації праці на формування національного трудового законодавства. Основні напрями вдосконалення нормотворчої діяльності Міжнародної організації праці на сучасному етапі. Діяльність Міжнародної організації праці і її вплив на формування і розвиток нового типу соціально-трудових відносин в Україні.

Змістовий модуль 2. Організація і нормування праці. Трудові показники та їх планування. Аналіз, звітність, аудит у сфері праці

Тема 9. Організація і нормування праці

Поняття організації праці. Основні напрями організації праці.

Сутність і значення процесів суспільного поділу і кооперування праці, їх взаємозв’язок і взаємозалежність. Поділ і кооперування праці на підприємстві, їх форми. Організація і обслуговування робочих місць. Поняття робочого місця, робочої зони. Класифікація робочих місць. Особливості організації робочих місць робітників у різних типах виробництва. Спеціалізація й оснащення робочих місць. Планування робочих місць. Організація робочих місць керівників, фахівців, технічних службовців. Основні функції обслуговування робочих місць, форми і системи обслуговування.

Колективні форми організації праці. Поняття трудового колективу. Основні типи трудових колективів. Умови праці. Фактори, що визначають умови праці на виробництві, їх значення для забезпечення працездатності. Удосконалення умов праці. Державна система охорони праці в Україні. Суспільна й економічна ефективність заходів удосконалення організації праці.

Суть і значення нормування праці. Об’єкти нормування праці. Робочий час, його склад і структура. Методи вивчення ефективності використання робочого часу. Фотографія робочого часу, її види, зміст і особливості проведення. Хронометраж, його призначення та види. Фотохронометраж, його призначення і сфера застосування.

Призначення та класифікація нормативів із праці. Види нормативних матеріалів із праці. Методи створення трудових нормативів. Характеристика та класифікація норм праці. Методи нормування і способи вдосконалення норм.

Тема 10. Продуктивність і ефективність праці

Поняття продуктивності та її взаємозв’язок з продуктивністю праці. Значення та роль продуктивності праці в умовах ринкових відносин. Показники вимірювання продуктивності праці на макро- та мікрорівні. Вартісний метод вимірювання продуктивності праці, його різновиди, переваги і недоліки. Використання валової, товарної, реалізованої чистої продукції для вимірювання продуктивності праці. Натуральний і умовно-натуральний методи вимірювання продуктивності праці, їх переваги і недоліки. Трудовий метод вимірювання продуктивності праці і сфера його використання. Сутність годинного, денного та річного виробітку та їх взаємозв’язок.

Поняття трудомісткості продукції (послуг). Взаємозв’язок виробітку з трудомісткістю. Види трудомісткості та їх зміст.

Визначення факторів підвищення продуктивності. Зовнішні та внутрішні фактори. Класифікація факторів продуктивності праці. Природні і суспільні умови підвищення продуктивності праці. Резерви зростання продуктивності праці. Взаємозв’язок факторів і резервів продуктивності праці. Класифікація резервів зростання продуктивності праці. Резерви зниження трудомісткості продукції, їх склад. Резерви ефективного використання робочого часу. Методи виявлення і практичної реалізації резервів.