Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Економіка праці та соціально-трудові відносини Ден. Фін., ЕП 2011.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 3. Соціально-трудові відносини як система

Системне поняття соціально-трудових відносин: зміст, склад та структура. Сторони і суб’єкти соціально-трудових відносин. Суб’єкти і органи соціально-трудових відносин. Представники сторін роботодавців та найманих працівників на виробничому, територіальному, галузевому і національному рівнях. Забезпечення ефективної зайнятості, умов праці і відпочинку, оплата праці, соціальне забезпечення як провідні складові соціально-трудових відносин.

Тема 4. Соціальне партнерство

Визначення соціального партнерства. Мета та принципи соціального партнерства. Суб’єкти соціального партнерства. Нормативна-правова база соціального партнерства в Україні. Генеральна, галузева та регіональна угоди, їх призначення, структура і зміст. Оцінка стану соціального партнерства в Україні і напрями його розвитку. Зарубіжний досвід соціального партнерства: сучасні форми, тенденції розвитку. Мета і предмет соціального партнерства на підприємстві (організації). Колективний договір, його призначення, функції, структура, зміст, контроль за виконанням та відповідальність.

Тема 5. Ринок праці та його регулювання

Ринок праці як підсистема ринкової економіки, його взаємозалежність з ринками капіталів, товарів та послуг, інформації, землі. Поняття “ринок праці”, “ринок робочої сили” та ”ринок робочих місць”. Умови виникнення та ефективного функціонування ринку праці. Елементи ринку праці: попит, пропозиція, ціна робочої сили. Кон’юнктура ринку праці.

Складові елементи механізму функціонування сучасного ринку праці: суб’єкти, об’єкти, інструменти та засоби впливу. Функції сучасного ринку праці.

Сегментація ринку праці за різними ознаками. Двоїстість ринку праці: первинний і вторинний ринки праці.

Інфраструктура ринку праці. Особливості та етапи формування ринку праці в Україні.

Державне регулювання зайнятості населення. Основні напрями державної політики в галузі зайнятості населення. Активні та пасивні методи й заходи регулювання зайнятості. Програми сприяння зайнятості. Законодавство України про зайнятість. Гнучкі форми зайнятості на підприємстві. Зарубіжний досвід регулювання зайнятості населення.

Тема 6. Соціально-трудові відносини зайнятості

Поняття, види та форми зайнятості населення. Концепція повної та глобальної, примусової та добровільної зайнятості. Принципи державної політики зайнятості. Підходи до визначення поняття та рівня безробіття. Види безробіття. Закон Оукена. Безробіття та інфляція. Соціально-економічна оцінка рівня безробіття. Показники, які характеризують безробіття і зайнятість. Визначення статусу безробітного. Допомога у зв’язку з безробіттям.

Тема 7. Моніторинг соціально-трудової сфери як інструмент регулювання й удосконалення соціально-трудових відносин

Зміст, концептуальні положення та завдання моніторингу соціально-трудової сфери. Напрями здійснення моніторингу соціально-трудової сфери на макро- і мікрорівнях. Об’єкти моніторингу соціально-трудової сфери. Інформаційна база моніторингу соціально-трудової сфери. Моніторинг як інструмент регулювання та удосконалення соціально-трудових відносин. Досвід зарубіжних країн з впровадження моніторингу соціально-трудової сфери.