Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Економіка праці та соціально-трудові відносини Ден. Фін., ЕП 2011.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Практичні завдання (задачі)

Задача 1

Уявимо, що ринок праці характеризується:

  • функцією попиту Dl ( t ) = 800 – 100 W (t),

  • функцією пропозиції – Sl ( t ) = 100 W (t ).

а) Які рівноважні рівні зайнятості та заробітної плати на цьому ринку?

б) Якщо буде введена мінімальна ставка оплати праці 5 грн./год., яка кількість працездатних будуть безробітними та яким буде рівень безробіття?

в) Визначте поведінку ринку, якщо спочатку функція пропозиції набуде вигляду Sl (t) = 150W(t)?

Задача 2

Допустимо, економіка складається з 2- х секторів – А і В. У секторі А діє закон про мінімальну зарплату. Попит і пропозиція виражаються наступними функціями :

Dla: W =6 – L / 500; Sla: W = L / 1000.

Законодавство встановлює мінімум зарплати на рівні 3 грн./год. Як зміниться зайнятість у секторі А в результаті введення мінімуму? Скільки людей стануть безробітними?

Уявімо, що у працівників є можливість переходу у сектор В, де не діє встановлений мінімум, а попит і пропозиція праці задані функціями:

Dlb : W = 4 – L / 500 ; Slb : W = L / 500 .

Скільки людей намагатимуться знайти роботу в секторі В? Скільки знайдуть роботу? Як зміниться рівноважний рівень зарплати у секторі В?

Задача 3

Тетяна Дмитрівна, голова сімейного підприємства розглядає варіанти розширення виробництва. Вона може найняти на роботу 18-річну племінницю або 16-річного сина. Продуктивність першої – 14 одиниць продукції за годину, а другого лише 12. Якщо найняти обох, то обмежені виробничі потужності дозволять їм виробляти разом лише 24 од./год. Виходячи з рівня оплати на аналогічних підприємствах зарплата племінниці встановлюється в розмірі 4, а сину 3,5 грн./год. Дайте відповідь на наступні запитання, враховуючи, що Тетяна Дмитрівна зацікавлена лише у максимізації прибутку:

а) Якщо ціна одиниці продукції 29 грн., кого вона найме? Поясніть.

б) Якщо рішення вже прийнято, поясніть чи вигідно найняти іншого члена родини за умови, що ціна одиниці продукції зросте до 34 грн.

Задача 4

Еластичність заміщення праці капіталом дорівнює 0,5, частка праці у сукупних витратах – 0,75, еластичність попиту на працю дорівнює – 2.

Як зміниться зайнятість, у разі підвищення зарплати на 10% через діяльність профспілки, якщо:

а) пропозиція капіталу нескінченно еластична;

б) пропозиція капіталу фіксована.

Поясніть цю ситуацію, використовуючи закони Хікса – Маршала.

Задача 5

В галузі „А” частка витрат на працю складає 5% собівартості продукції, а „В” – 80%. У першій галузі профспілка вимагає зростання зарплати працівників на 20%, а у другій – на 10%. Якщо еластичність попиту на товари обох галузей однакові, то в якій з них працівники швидше досягнуть своєї мети без скорочення зайнятості?

Задача 6

Робітникам фірми ІВМ, які збирають комп’ютери, вдалося досягти 10% зростання оплати праці практично без скорочення чисельності зайнятих. В той же час, значна частка сільськогосподарських працівників, які пред’являли роботодавцям аналогічні вимоги, втратили робочі місця. Поясніть цю ситуацію, використовуючи закони Хікса – Маршала.

Задача 7

7.1 Студентська стипендія, відсотки на терміновий вклад і допомога батьків дають Івану дохід 800 грн. на місяць. При цьому він погодиться працювати один раз у тиждень, якщо його дохід збільшиться до 900 грн., два дні в тиждень, якщо місячний дохід зростає до 1000 грн., або ж не працюватиме зовсім. Визначте:

а) яка резервна зарплата Івана?

б) якщо йому пропонується робота за 100 грн. в тиждень, чи він погодиться?

в) якщо банківська ставка відсотку знизиться, що відбудеться з резервною зарплатою Івана?

7.2 На ринку праці в регіоні зареєстровано 2063 тис. осіб. Потреби регіону в робочій силі складають 1340 тис. осіб, в тому числі за галузевою ознакою: по промисловому виробництву - 40%, по сільському господарству – 10%, по будівництву – 20%, по невиробничих галузях – 30%. Пропозиція становить 85% від загальної кількості населення регіону. Визначте ефективність ринку праці за допомогою відповідних показників.

Задача 8

Загальна кількість населення в районі складає 2400 тис. осіб, з них працездатне населення складає 1920 тис. осіб, молодь працездатного віку 300 тис. осіб, пенсіонери – 50 тис. осіб, інші – люди обмеженої працездатності. На ринку свої послуги пропонують 2113 тис. осіб, а попит сформований відповідно до визначених груп на : 79%, 78%, 15% та 5%. Детально охарактеризуйте цей ринок за допомогою відповідних показників.

Задача 9

Регіональний ринок праці містить 3000 тис. осіб, з яких працездатне населення складає 82%, непрацездатне – 18%. Попит на робочу силу сформований на рівні 91% кількості працездатного населення, пропозиція – 100%. Охарактеризуйте досліджуваний ринок праці за допомогою обчислення відповідних показників його ефективності.

Задача 10

В регіоні зареєстровано 1500 тис. осіб, яких за відповідними ознаками можна віднести до категорії трудових ресурсів, з них 1236 тис. осіб є зайнятими, 86 тис. осіб – військовослужбовці, а 108 тис. осіб навчаються з відривом від виробництва. Люди, які не бажають працювати, складають 15 тис. осіб. Під час перепису населення було зареєстровано в регіоні 1684 тис. осіб. Охарактеризуйте ринок праці з позиції зайнятості та безробіття.