Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Публiцистика й тенденцiї розвитку свiту.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
5.13 Mб
Скачать

5. Публіцистика онтологічного оптимізму

Епічне бачення світу українською та закордонною публіцистикою має бути систематизоване, ґрунтовно осмислене й задіяне як для навчання молодої генерації, так і для грамотного керівництва динамікою суспільної свідомості. Назвемо кілька прикладів, щоб принагідно переконатися ще раз: світом рухають ідеї, а не інтереси.

Міркуючи над творчістю Салмана Рушді, Маріам Салганик розвінчує «оргію ненависті», говорить про історичну свідомість, взаємовідносини національних культур, Сходу і Заходу наприкінці XX століття і наводить дуже промовистий витяг з роману Рушді: «Шарам» – ось потрібне слово. Наче маленьке, а значень і відтінків – на цілі томи». Рецензентка додає від себе: «Через спільні індоєвропейські корені «шарам» споріднене зі словом «сором» (Це ще одне підтвердження доведених фактів: у давньоукраїнській мові і в санскриті – 400 спільних базових слів. – Й. Л). Рушді запитує: що залишиться, якщо вилучити з нашого життя сором? І відповідає: залишиться розгнуздана свобода»47.

Газета «Українське слово» свого часу передрукувала статтю Уласа Самчука «Крути» (з газети «Волинь» за 25 січня 1942 року). Відомий письменник звернув увагу на такий мотив, актуальний донині: «Українська молодь, яка дня 28 січня 1918 року з піснями виїхала зі столиці України під станцію «Крути», щоб там умерти, була першою молоддю світу, що одверто, беззастережно і рішуче стала до боротьби з північною навалою... Їх ідеал був – своя державність, своє суверенне життя, своя духовність.., у звуках пісні «Ще не вмерла» звучав також мотив спротиву проти марксизму... Не вина тієї молоді, що світ так злегковажив великим шляхетним поривом Української Держави»48.

Тепер ми маємо можливість залучити до осмислення власної спадщини у європейському контексті доробок учених і публіцистів діаспори. Зокрема, варто було б перевидати маленьку, але дуже змістовну книгу Романа Рахманного «Кров і чорнило». Обов’язок преси, пише знаний журналіст, всебічно висвітлити і подати широкому світові до відома окремі моменти минулих змагань свого народу. Змагань за

47 Салганик М. О благотворности сомнений. Сальман Рушди. – «Стыд» и другие романы // Иностранная литература. – 1989. – Ч. 9. – С. 229.

48 Самчук У. Крути // Українське слово. – 1992. – 6 лют.

113

елементарні людські вартості: життя і волю. Право на них – незаперечне. Змагання за них – святі. Обов’язок писати про них – невідкличний. Замовчати ці змагання – очевидний злочин. Автор цієї книги, відтворивши кілька епізодів героїчних змагань УПА, наполягає на репрезентації перед світом усіх наших істин, для чого слід створити один політичний центр і осередок інформації за всебічної співпраці усіх українських інтелектуальних сил49. До речі, майже про це саме, тільки з іншого приводу, говорив Юрій Андрухович у передачі Радіо Свобода (українська редакція) 28 серпня 2000 року.

В арсеналі світової журналістики залишиться спеціальний номер американського журналу «Тайм», присвячений чотирьом постатям політичного життя – Іцхака Рабіна, Ясіра Арафата, Фредеріка де Клерка й Нельсона Мандели. Їх визнано «Людьми року». Світлини «творців миру» вміщені на обкладинці, а кілька сторінок відведено для розповіді про їх діяльність на ниві пошуків взаєморозуміння народів50.

Про розчарування в ідеях поступу, різницю між «дикунами» та «цивілізованими» в історії технології, а також про невмирущий спадок третього світу, незахідних цивілізацій у царині мистецтва, релігії, культури, про пошуки й винайдення нового способу суспільного життя міркує французький філософ і есеїст Режі Дебрей51. Наче доповнюючи цього автора, росіянин Сергій Аверинцев говорить про те, що «наша душа, наш дух не повинні догідливо підлаштовуватися до духу часу, до наявного – і проминального – стану світу... Але політичний конформізм – лише одна з можливостей зла; у певні часи і у певних умовах небезпечнішим є конформізм стилю життя, конформізм моди, конформізм духу часу... Радикальний релятивізм і прагматизм... у перспективі феноменології людських типів є значно страшнішим, ніж атеїзм... Західне християнство має право нагадати нам: «Браття! Не будьте дітьми розумом» (1 Кор. 14,20). Ми іноді маємо підстави нагадати нашим західним братам: «Початок мудрості – страх Господній (Пр. 1,7)»52.

49 Рахманний Р. Кров і чорнило. – Пролог, 1960. – 141 с.

50 Time. – 1994. – Ч. 1.

51 Дебрей Р. Західний міф // Кур’єр ЮНЕСКО. – 1994. – Лютий. – С. 9–11.

52 Аверинцев С. Будущее христианства в Европе // Новая Европа. – 1994. – № 4. – С. 27.

114

Іван Дзюба, досліджуючи проблему спротиву тріумфуючій неправді, на прикладі Дон Кіхота переконливо показує роль великих подвижників людської історії; він наводить малознаний факт: «Дон Кі-хот» був улюбленою книгою Ейнштейна протягом «усього його життя. І у цьому – лейтмотив «самопочування в світі»53. З точки зору інших традицій про визначальні істини говорить Фазіль Іскандер. Зокрема, варто замислитись над такими словами: «Уся література безкінечний коментар до Євангелія. І коментареві цьому не буде кінця. Усі псевдоноваторські потуги обійтися без етичного напруження, без розуміння, де верх, а де низ, де добро, а де зло, приречені на провал і забуття, адже справа художника – витягувати волею до добра з хаосу життя ясний сенс, а не додавати до хаосу життя хаос своєї власної душі»54. «Ми не можемо перемогти космос. Одне в наших силах: збагнути й знайти своє місце в космосі, щоб не щезнути, як щезли вже десятки сіл на білоруській землі. Я пишу цю книгу і не відчуваю себе хронікером минулого. Мені здається, я записую майбутнє» – до такого висновку прийшла білоруська публіцистка й письменниця Світлана Алексієвич55. Це – біль, а не катастрофізм.

Такою публіцистикою думання, отже – онтологічного оптимізму, треба витісняти негативізм із мас-медіа, тобто зрівноважувати пам’ять і надію. Про це, до слова, писав одразу ж по Другій світовій війні Михайло Островерха – український есеїст: «Душі людини не можна занадто перехиляти в якийсь бік. Людина при своїй основній ідеї морального існування, при ідеї душевної повноти, мусить мати такі форми зовнішніх умовин, щоб вона в них могла оглянутись довкола себе, побачити всебічно життя й усі його явища, що повинні проходити вільним процесом. Тоді людина не потрапляла б із однієї крайності в іншу: від аскетизму до розгнузданості, психічної й фізичної, моральної й матеріальної, від християнства до поганства, від чортівського мордування людей до дивного, навіть

53 Дзюба І. Більший за самого себе // Сучасність. – 1995. – Липень-серпень. – С. 82-88.

54 Искандер Ф. Искренность покаяния порождает энергию вдохновения // Литературная газета. – 1996. – 7 февр.

55 Алексиевич С. Чернобыльская молитва. Мне кажется, я записываю будущее... // Литературная газета. – 1996. – 24 апр.

115

нехристиянського потурання злу, від нацизму, совєтизму до якогось сентиментального демократизму»56.

Маємо ще одне підтвердження того, що українська публіцистика завжди йшла у руслі європейських традицій. Співзвучність творчих пошуків, арґументації наших кращих журналістів, крім зазначених моментів, виразно помітно також у спеціальному номері журналу «Кур’єр ЮНЕСКО» – «Помірність – запорука кращого життя?», матеріали якого стимулюють пошуки «золотої середини між найнеобхіднішим та надмірною розкішшю»57; у «Монологах» Вадима Скуратівського, який на прикладі життя японського режисера Куросави пристрасно проголошує ідеалізм й віру в справедливість58; у рецензії на книгу відомого у Європі філософа, есеїста й церковного діяча Юзефа Тішнера, де обґрунтовується ідея зборення «субстанційного зла» проголошенням «слів життя»59; у розмові з англійським філософом Джоном Греєм, який вважає, що немає універсальної моделі капіталізму і демократії й визнає, що «неолібералізм не відрізняється так радикально від здійснюваного раніше марксистського проекту», бо вважає, що «певний тип організації економічного життя повинен бути повсюдно адаптований, незалежно від культурних, релігійних, цивілізаційних розбіжностей»60.

Встановити реальну й гідну шкалу вартостей, щоб не збіднювати людського духу ницістю ціни, не схиляти голови перед злом, щоб дбати про духовний пошук, допоможуть і такі два приклади. Розмірковуючи вголос про попередню епоху, Євген Сверстюк у властивій йому філософічній манері доводить, як змаліла людина «на раціоні матеріалізму, в озброєнні раціоналістичних приписів». Ось чому «найживучішим виявиться в кінці другого тисячоліття Пилат – холодний і байдужий до драми. Він знає правду, але це ні до чого не зобов’язує. Він зневажає юрби, але прислуховується до них. Він виконує чужу волю й умиває

56 Островерха М. Nihil novi. – Штутгарт, 1946. – С. 23.

57 Помірність – запорука кращого життя? // Кур’єр ЮНЕСКО. – 1998. – Березень.

58 Скуратовский В. Ворота Куросавы // Столичные новости. – 1999. – 31 август. – 7 сент.

59 Tischner J. W krainie schorowanej wyobraźni. – Kraków: ZNAK, 1997 – S. 11.

60 Wildstein B. Globalizacja Fałszu (Rozmowa z Johnem Grayem) // Wprost – 2000. – 23 stycznia. – S. 77.

116

руки. Біля великих трагедій XX століття – аж до чеченської – стоїть Пилат, що «вмиває руки»61. А тематична добірка «Діалог між культурами», вміщена у журналі «Німеччина», усебічно, зіставляючи різні думки, обґрунтовує тезу: «Культурне розмаїття – це основа цивілі-заційного багатства людства, і воно мас особливе значення в епоху глобалізації»62.

У журналістиці, стисло – публіцистиці, найголовнішим є вміння поставити проблему, вловити «пульс часу». Наведені вище приклади (а їх у європейській традиції – дуже багато) повинні увійти в багатотомну історію європейської публіцистики як світоглядної, арґументаційної бази для моделювання й розвитку модерних суспільств і журналістики XXI століття. Відновленню рівноваги у Європі, крім політичних, економічних, культурних контактів, істотно може прислужитися такий проект, як створення у Львові державної радіостанції, яка б кількома мовами, принаймні польською, німецькою, англійською, інформувала Європу про внутрішню й міжнародну політику України, пропагувала українську рацію.

Ми гостро відчуваємо й відсутність кількох щоденних газет, які б на рівні англійської «Таймс», французької «Монд», німецької «Фран-кфуртер альгемайне цайтунг», швейцарської «Нойє цюріхе цайтунг» і т. п. солідно й цілеспрямовано займалися інформаційно-публіцистичною діяльністю – кадри для таких видань готують національні університети в Києві й у Львові. Кардинально бракує ще кількох серйозних (подібних до «Дзеркала тижня», «Українського слова») українських тижневиків загальнополітичного забарвлення, які б на аналітичних і психологічних засадах формували психологічний образ України у світі (ясна річ, вони мали б перекладатися кількома мовами), які б поєднували діахронний (як національно-регенераційний) та синхронний (як національно-модерний) способи мислення, статику й динаміку нашої свідомості, теоретичні й прагматичні аспекти українського суспільства, людського життя, які були б спроможні формувати українську еліту й тло української свідомості в ареальному та внутрішньо-психологічному

61 Сверстюк Є. Добігає час тисячоліття // Українське слово. – 2000. – 6 січ.

62 Діалог між культурами // Дойчланд. – 2000. – Червень-липень. – С. 39–65.

117

планах водночас. За роки незалежності ми не спромоглися створити ментального українського пресового видання, яке б «з’єднало психологічно всю Україну, було б політиком й дидактиком водночас, відкривало б нас вселюдності, а світ наближало до нас»63. Кристалізація державного й національного мислення відбулася у переважної більшості випускників Інституту журналістики КНУ імені Т.Шевченка і факультету журналістики ЛНУ імені І.Франка, але... вони не мають де прикласти своїх талантів.

Треба почати, решта – справа часу, тобто довгої терпеливої роботи. Журналісти-концептуалісти зобов’язані створювати нові ментальні карти для мінливого світу, щоб у кожного було своє «святая святих».

Ми забуваємо, що реальний світ не є видовищем, тому кожний, хто так розуміє свою професію, фальшує проблеми і служить неправді. Інформувати – означає передавати певний зміст, говорити про щось. Тим часом на жаргоні нинішніх мас-медіа інформація – це тільки біт. Комунікація стала лише контактом, хоча ЗМІ мають насамперед бути засобами порозуміння між людьми й народами.

Запитання для самоконтролю

1. Медіацентрична візія публічного життя.

2. У чому полягає роль «гейт-кіперів»?

3. Актуальність діалогу Платона «Горгій».

4. Зіставте тлумачення тенденцій розвитку світу Євгена Ляховича і Йозефа Тішнера.

5. Геродот про Дніпро.

6. Як відновити екологічну рівновагу?

7. Концепція українських ЗМІ за Ольгою Федик.

8. Вловити «пульс часу»: концепція серця С. Аверинцева.

9. Рівновага у медійній сфері..

63 Федик О. Українська журналістика: «алгоритм» становлення // Українське слово. – 1992. – 25 листоп.

118