Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Публiцистика й тенденцiї розвитку свiту.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
5.13 Mб
Скачать

3. Дійова особа історії

Освіченість насамперед полягає у тому, що глядачів, тим паче серед журналістів, не повинно бути. Кожний із нас – дійова особа історії. Її описувати на своє задоволення замало, історія твориться конкретними діями, надто історія справедливішого буття людства. Діяльність на полі освіти, інформації та збудження громадської думки вимагає не лише компетенції, а й автоматизму доброти. Добру державу можуть створити тільки добрі люди. Плодотворну публіцистику, потреба у якій доконечна, можуть витворити тільки глибоко віруючі, заанґажовані, гуманно наставлені, чесні й віддані професії фахівці. Після жахливого полону, що тривав понад чотири роки, американський журналіст Террі Андерсон заявив: «Сміливість передбачає наявність вибору». У нас є вибір. Та чи маємо сміливість? Чи маємо сміливість «ділитися з людьми мужністю, а не відчаєм»?»32.

Український публіцист Валерій Марченко, який загинув у комуністичному концтаборі, свого часу написав відкритого листа до двох журналістів із колишньої НДР Вальтера Гайновського і Гергарда

31 Юферова Я. Реквием улетающей стаи // Известия. – 1999. – 3 июля. – С. 4.

32 Торо Г. Уолдо, или жизнь в лесу. – М.: Худ. лит., 1986. – С. 439.

243

Шеймана. Вони ошукали Піночета, проникли в Чакубуке, взяли інтерв’ю у в’язнів концтаборів – усе бачене у Чилі склало книгу «Операція мовчання». «Обурено та дуже кваліфіковано, – констатує В. Марченко, – розповідаєте про злочини хунти, поневіряння та злидні простого люду, муки в’язнів концтаборів... Чому б вам не з’їздити до СССР?». Далі докладно описується у стократ жорстокіший режим радянського ГУЛАГу. Нагадавши, що «засуджений (до речі, не за злочин) лише за виявлення власної думки, свободу тієї самої думки, яку Ви так палко обстоюєте для чилійських комуністів і за яку Ваші єдиновірні покарали мене 8 роками ув’язнення», Валерій Марченко закликає їх до дискусії, бо слово можна перемогти лише словом33. Світова преса багато писала про мужній, чесний вибір українського публіциста.

Національне відродження, що його нині переживає багато народів, не зводиться до реставрації культурних надбань попередніх епох. Воно потребує бачення історії не як згадки про минуле, а як пробудження того, що має універсальне значення для нації, а отже, і для всього людства. Нація, на відміну від етносу, який може вести й ізольоване існування, нагадує Сергій Кримський, характеризується саме виходом народу на арену світової історії, здатністю віднайти свій досвід творення загальнозначущого, збуджувати універсум культури імпульсами власної енергії та долі. У статті «Універсали українського менталітету» цей професор-філософ обґрунтовує концепцію софійності світу, що сполучається з ідеєю «онтологічного оптимізму»34.

Американський учений (родом із Словаччини) Майкл Новак зробив цікаву спробу підсумувати результати XX століття назагал. Нагадаємо, що він працює у сфері теології економіки, є прихильником ліберальної демократії, але щораз більше переконується, що зміни мають мати системний характер. І тому на перший план висуває постулат утвердження і сповідування істини: вона «перемогла усі види зброї». Тобто він відкидає рафінований матеріалізм, навіть у сфері економіки. Далі. Успіхи демократії незаперечні, тим паче, якщо порівняти їх з

33 Свобода (Нью-Йорк). – 1976. – 15 лист. Тоді ж таки статтю переклала німецькою мовою А. Горбач (надруковано в газетах і журналах ФРН). Передрукував відкритого листа часопис Всеукраїнського товариства репресованих «Зона». – 1992. – Ч. 2. – С. 16-18.

34 Кримський С. Універсали українського менталітету // Кур’єр ЮНЕСКО. – 1992. – Ч. 9-10. – С. 73-74.

244

тоталітаризмом. Але, запитує Новак, чому «вульгарний релятивізм зруйнував культуру свободи?». Він не дає чіткої відповіді, однак читачі та слухачі не мають особливих клопотів у пошуках причин такого стану речей. Зважмо: «Вульгарний релятивізм – це смертельний газ без запаху, що отруює нині будь-яке вільне суспільство на землі. Цей газ знищує центральну нервову систему моральних прагнень людини. Так що найсерйозніша загроза вільному суспільству пов’язана не з політикою і не з економікою. Вона – в отруєній, корумпованій культурі релятивізму».

Давно доведено, що свободі потрібні прості й чисті звичаї, міцні сім’ї, елементарне дотримання пристойності та безоглядна повага між людьми. Свобода потребує вічної спадкоємності, відповідних інститутів і чесних людей. Робити те, що повинні, – ось кредо органічного принципу життя. Чи може існувати вільне суспільство громадян, міркує Новак, які воліють жити як слуги чи раби, якщо їх при цьому годують і розважають? Кому це адресовано – не має значення, це – спадок людської спільноти. Свобода вимагає тренування свідомості, вміння шанувати такі чесноти, як міцні, сміливі руки, сердечна згода, віра, повага до особистого вибору, винахідливість, відвага. Століття, що минуло, витримувало натиск ззовні. Наступне мусить витримати атаки підступності і дволичності зсередини, від тих, хто руйнує людські доброчинності. Ці руйнівники цинічно кажуть: правди не існує, істина – це рабство, вір тому, що здається тобі правильним, зручним, приємним. «Ось ті, – упевнений Новак, – хто готує тюрми XXI століття. Ті, що руйнують саму ідею істини, готують ґрунт для майбутніх тиранів»35.

Епоха великих суспільних перемін відзначається тим, що моральний релятивізм узаконюється поряд з моральною проповіддю. Євген Сверстюк, розмірковуючи у розмові з Людмилою Тарнашинською про місце і роль інтеліґенції як детонатора суспільних зрушень, духовного світоча й проповідника, знову наголошує на «потребі людей великої віри», які, відчуваючи ґрунт під ногами і зберігаючи тисячолітню пам’ять, вибудовують парадигму етичного ідеалізму. Він говорить про «ареали духовності – світильники духу» і, у цьому контексті, висловлює оригінальні думки щодо розвитку ЗМК в Україні: «Рівень

35 Особистий архів автора: запис виступу М. Новака на Радіо Свобода (російська редакція) 5 травня 1994 року.

245

журналу – це надзвичайно важливий нерв суспільства. Він або засуджує і відповідно мобілізує, або ж сприяє опущеності, допускаючи невибагливих авторів і невибагливі матеріали. Навіть журнал «Сучасність» не треба було переносити в наші умови... Я розумію Ґедройця, який видає «Культуру» польською мовою в Парижі і який заповідав, що після нього цей журнал повинен припинити своє існування». Далекоглядними є й судження про те, що схід України, звідки «приходила наша найкраща інтеліґенція», неодмінно пробудиться, тож «будемо чекати дива з «удовиної хати»36.

Натомість цинічно зроблений «ньюс-товар» вказує, кого треба любити чи ненавидіти. Це яскраво проявилося при висвітленні війни в Югославії. Пропаганда НАТО сатанізувала Мілошевича, сербів, російська пропаганда – НАТО. Мілошевич, використовуючи момент, продовжував здійснювати свою політику «витіснення» албанців з Косово. Серед сотень публікацій і версій радіотелекоментаторів своєю адекватністю і прагненням дійти до суті витоків війни відзначалися дві статті відомих українських авторів – історика Ярослава Дашкевича і політика Євгена Марчука, відповідно: «Велика Албанія чи велика Сербія?»37 і «Косово як інтелектуальний виклик для зарубіжних та українських політиків»38.

«Суспільна думка, – писав коментатор газети «Ізвєстія» Андрей Колєсніков, – це такий кубік Рубіка, що його можа повертати в різні сторони, і все одно гармонійної кольорової і геометричної картини не вийде: хтось «за», хтось «проти», інші змучені сумнівами і напівтонами. Югославські події – моральний виклик будь-якій нації.. .»39. І в цьому сенсі дуже промовистими є висновки двох знаних у світі людей – Віктора Суворова (Володимира Різуна) і Володимира Буковського. Ці висновки зводяться ось до чого: а) до Косово Югославія завжди була на боці Заходу... А тепер? За сотні років ви не доведете сербам, що західна демократія – це добре. Нерозуміння, образа, ворожнеча залишаться назавжди; б) ми могли добити комуністичну владу, але в нас на руках повис Захід, не дозволивши цього зробити; в) комунізм був навіть

36 Універсум. – 1995. – Ч. 1-2. – С. 30.

37 Шлях перемоги. – 1999. – 12 трав.

38 День. – 1999. – 7 трав.

39 Колесников А. Югославский кубик-рубик // Известия. – 1999. – 17 апр.

246

більшим злом, ніж нацизм, але для Заходу, поки при владі перебуває нинішній лівий істеблішмент, споріднений комуністичній ідеології, залишається правилом: злочинці – праворуч, а ліворуч ті, хто... сумлінно помиляється. Ось такі подвійні стандарти40.

Релятивізм – небезпечна пастка. Адже так само, як добро і зло, – правда відділена від фальші. Коли ж усе довкола є відносним, слабкі люди шукають порятунку у «сильній владі» або підпорядковуються мафії. І тому слід підкреслити: споживач інформації сам відповідає за свій вільний вибір. Чи глядач, слухач, читач, які створюють ринок і купують злоякісний товар, відповідають за поширення брехні, дезінформації? Так! Паче того, відповідальність споживача інформації виявляється у двох різних планах. Приймаючи повідомлення, свідомо спотворені надавачем, люди передовсім шкодять собі (подібно до того, як споживають хімічно шкідливі продукти). Водночас у публічній площині це споживання є фактом ринковим – створює попит на брехню, деградацію культури, на духовний розклад, упослідження, моральний занепад. Хіба пересічний громадянин не знає, не розуміє, що культура – як повітря? Немає варіантів розвитку людства поза культурою і релігією. Сама культура (символи, герої, звичаї, вартості) й починається з релігії. А потім розгалужується в інші форми.

Незважаючи на те, що жорстокості, цинізму, лицемірства, підлості ще багато у цьому світі, ми не знаємо, чи дожив би світ донині, якби не було релігії, культури. Зрештою, чи не рятує нас від виродження Слово Христа вже дві тисячі літ? Культура робить людей порядними. А без певної кількості чесних, порядних людей жодне суспільство не втримається. Споживач зобов’язаний розрізняти відпочинок від отрути (телебойовики, порнографія та ін.). Людина повинна керувати своїм життям розсудливо – це її етичний обов’язок. Оглуплюючі серіали і спотворені «ньюс» оскаржують передовсім споживача, який вибирає їх свідомо через духовну апатію, лінивство, відсутність самодисципліни і відповідальності. На такому споживачеві шахраї від журналістики дуже добре заробляють. То ж за нашу марноту мусимо відповідати самі.

Масовість комунікації спричинилась до того, що певні кола спокушаються окупувати свідомість, заволодіти душами мільйонів людей.

40 Привид комунізму бродить по Євросоюзу – вважають колишні радянські дисиденти // День. – 1999. – 7 лип.

247

Мотив такої діяльності може бути і матеріальним, і диявольським. XX століття – «Століття Сатани»41 дає нам надмір прикладів маніпуляції масами, від більшовизму, фашизму, нацизму до інформаційного ліберального терору. Визнання абсолютної свободи людини означає свободу звернення до Бога, а також свободу для гріха. Остання свобода має трагічний акцент. Рятуючи чужі душі, журналіст зобов’язаний пам’ятати: мета не освячує засобів, засоби мають бути шляхетними, святими; не можна в ім’я правди брехати, в ім’я любові ненавидіти людей, хоч маємо право ненавидіти зло.

У житті журналіста правда є нормою фундаментальною – це обов’язок неупередженості, ретельної подачі фактів. Існує постійна потреба відрізняти правду від брехні. Або правда – або брехня, або добро – або зло. Брехню не можна трактувати як легкий наркотик, не дуже шкідливий. Брехня – це смерть журналістики. Слово має визволяти, а не поневолювати.

Друге ім’я правди – добро. Для того, щоб журналіст міг чесно служити людям, мусить відрізняти добро від зла у кожній конкретній ситуації. Особливо це актуально на посткомуністичному просторі, де, з одного боку, значна частина суспільства окупована ідеологемами так званого марксизму-ленінізму, з іншого – неправильно витлумачених демократії, громадянського суспільства, правової держави, ринкової економіки та ін. Журналіст повинен говорити власним голосом, але керуючись моральними засадами. Має бути лояльним, але не диспозиційним. Журналіст, який бере участь у політичній грі, створює політичні факти, – неодмінно втрачає кваліфікацію. Він повинен служити суспільству, боротися «за» – за спільне добро42.

Наголошуємо на цьому з очевидної причини. Нині слово, відірване від духовної культури, стає страшним знаряддям боротьби людини проти людини, нації проти нації, стає перепусткою для зла. «Армія слова» дуже часто спричиняє конфлікти, революції, громадянські війни; журналісти «виготовляли» колючий дріт для ленінських і сталінських ГУЛАГів, готували бетон для гітлерівських крематоріїв, пізніше – для берлінської стіни, сьогодні вони нав’язують «фашизм тіла», крайній

41 The New York Times. – 1995. – 26 January.

42 Niewęgłowski W. Dziennikarz-nosiciel integralnej wizji człowieka i świata // Dziennikarski etos. – Olsztyn: Lux mundi, 1996. – S. 28-40.

248

егоїзм у ставленні до дійсності, прикриваючись привабливими ідеологемами ліберальної демократії.

Ми загубили сакрум! Перестали бути святими Бог, сім’я, культура, природа, мова, праця і т. ін. Журналісти мали б допомагати творити світ, який вмів би користати зі свободи. Нині ж медіа перестали бути тільки сектором культури. На ринку, зокрема комерційних мас-медіа, слово перестало виконувати свою істотну функцію: зв’язок між інформацією і будівництвом сенсу значною мірою розірвано.

Маємо пам’ятати: якщо слово (як товар!) насичене егоцентризмом, підступом, брехнею, ненавистю – то навіщо свобода преси? Вона, свобода, має виражатися як свобода від гріха, а не для гріха. Мало користі з мовлення чи писання, якщо слово вживається не для пошуку правди, вираження її, а тільки для того, щоб перемогти в дискусії і захистити свою, часто – куцу й егоїстичну рацію.

Наше слово має виражати нашу внутрішню свободу. Тільки тоді воно стане знаряддям правди. Обкрадене, бідне, знищене суспільство стало таким, оскільки людина здеморалізована. Водночас – неправдива, неефективна преса є результатом зіпсованості самого автора публікацій. «На журналіста маємо глянути не лише як на фахівця, який навчився писати чи редагувати певні речі, а насамперед як на людину, що словом має дійти до іншої людини. Себто не на вітер кидати слова, не лише друкуватися і одержувати за це гроші. Маємо глянути на журналіста як на такого, що має чітко поставлене перед собою завдання: не зі знання лишень, а з душі, переконання, з усвідомлення своєї мети, до котрої він сам прямує, промовляти до інших. Тоді побачимо ефекти від публікацій»43. Журналіст має моральний обов’язок вірити у те, що пише, отже, на першому плані – свідомість своєї місії. Звідси провідна роль сумління, яке є вартовим етичного виміру слова журналіста.