Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Публiцистика й тенденцiї розвитку свiту.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
5.13 Mб
Скачать

Розділ 1

ЖУРНАЛІСТИКА ПЕРЕД НОВИМ ВИКЛИКОМ

1. Структурна криза світосистеми

Всеохопні катаклізми XX століття, що його газета «Нью-Йорк Таймс» назвала «століттям Сатани»1, спричинили стрімке наростання різнопланового духовного і соціально-політичного досвіду людства. Вчитуючись у невитравний слід часу, бачимо злу систему речей: «У старому світовому порядку з’явилися розлами, і він розповзається» під дією «безприкладних економічних, соціальних і культурних струсів»2.

Про структурну кризу світосистеми по-різному пишуть відомі експерти. Хав’єр Перес де Куельяр вбачає джерело конфліктів у цинічному й негнучкому ставленні до розмаїття, «за що безвинні люди платять страшну ціну відчаю та гніву»3; Сергій Аверінцев (Росія) наголошує на абсурдному синкретизмі капіталістичних і марксистських реліктів, «коли «Форд», «Фрейд» і «Маркс» – рівною мірою сакральні слова безбожного людства»4; Збігнєв Бжезінський переконаний, що «світ відівчився творити, думати, народжувати ідеї», він «озлиденів духовно»5; Федеріко Майор закликає «відтворити людину, якщо ми хочемо відтворити нову світову спільноту»6; Ейсюке Сакакібара говорить про

1 New York Times. – 1995. – 26 January.

2 Майор Ф. Зазираючи в майбутнє – коментар // Кур’єр ЮНЕСКО. – 1994. – Лютий. – С. 41.

3 Там само. – 1996. – Листопад. – С. 6.

4 Аверинцев С. В защиту культуры стыда // Там само. –1990.–Ч. 9. – С. 4.

5 Докладніше див.: Свободная мысль. – 1994. – Ч. 7-8. – С. 19–31.

6 Коментар Федеріко Майора. Нова перспектива для людства // Кур’єр ЮНЕСКО. – 1996. – Березень. – С. 34.

10

кінець прогресу і про те, що «колишній Радянський Союз і США можна класифікувати як експериментальні держави, які забезпечували світ чітко обмеженими альтернативними ідеологіями прогресу»7; Ернесто Сабато (Аргентина) вдається до ширших узагальнень: «Неподільне панування Науки й Прогресу протягом більшої частини XIX і XX століть перетворило індивідуума на трибок у величезній машині. Теоретики як капіталізму, так і марксизму сприяли поширенню сумної слави карикатурних поглядів на особистість як невід’ємну частку маси, таємниця душі якої зводиться до фізичних випромінювань, що піддаються обчисленню»8; Євген Сверстюк у властивій йому метафоричній манері ставить точний діагноз століттю, що минуло: «XX вік вражений недугою моральної та духовної слабості, що дрібнить його розумові сили і спотворює наукові ідеї. Кажуть, що морально-етичний розвиток людства відстає від бурхливого науково технічного прогресу... Якби-то так... Він заморожений. Мораль деградує в полоні засобів без високих цілей. Страшна епідемія XX віку – насильство, породжене втратою віри і миру в душі, виплід занепаду і відчаю»9.

Моральну та екологічну кризу людства породив матеріалізм, який є втіленням егоїзму та насильства. Витяги з концептуальних публікацій знаних у світі вчених, політиків, письменників і водночас блискучих публіцистів дають нам уявлення, наскільки знищено цінності, які є підставовими не тільки для окремих осіб, спільнот, а й для усього людства – відтак недалеко до «цивілізації смерті»; з іншого боку – бачимо чітке розуміння причин і шляхів переборення зла. Раціональний принцип життя (успіх і ефективність), цивілізація кількості й простору, «зовнішня» людина поступово витіснили на периферію свідомості органічний принцип життя (любов до ближнього, служіння «єдиній Правді, від якої походить усяка правда»10), цивілізацію якості, «внутрішню» людину, тобто визначальні духовні та інтелектуальні чинники. У результаті вперше в історії найстрашнішу загрозу для

7 Sakakibara Е. The End of Progressivism // Foreign Affaire. – 1995. – September/October. – P. 8-14.

8 Ca6amo E. Віднайти здатність дивуватися // Кур’єр ЮНЕСКО. – 1990. –Жовтень. – С. 4.

9 Сверстюк Є. На землі, благословенній Апостолом. – Рим-Люблін, 1990. – С. 10.

10 Святий Августин. Сповідь. – К.: Основи, 1996. – С. 191.

11

людини й людства становить сьогодні сама людина, здрібніла, збайдужіла і спростачена. «Небачена донині порожнеча буття»11 витворила ситуацію, коли людська істота розглядається як частина спадщини, що її належить зберегти.

Таким чином, концептуальна публіцистика першою різними способами (політичні есе, філософські роздуми, моральні проповіді, науково-популярні статті, актуальні коментарі, інтерв’ю-пошуки істини та ін.) звернула увагу на небезпечну тенденцію розвитку світу. Водночас вона досліджує певний масштабний процес, що упорядковує поточні події. Адже ми стоїмо на порозі докорінного перетворення геополітич-ного й духовного обличчя Землі. Поступово починаємо усвідомлювати, що мусимо здобутися на могутню моральну силу, здатну знищити страх, підозру і зруйнувати фальшиві та присипляючі стереотипи, аби рятувати «духову рівновагу ума»12. Оскільки духовні дефіцити – корінь тих проблем, що опанували нами, доконечно потрібно реабілітувати добро, вивести з-під тотального іга політики мораль, яка має взяти на себе роль найвищого судді на Землі, а отже інтерпретувати життя у поняттях віри, знання, а не лише – сили й безоглядної дії.

Оскільки сенс історії – моральний прогрес, пізнання Бога через самореалізацію людини (Святий Августин, Арнольд Тойнбі, Тарас Шевченко, Іван Павло II), принципи влаштування світу повинні бути змінені. Бо ж матеріалістичні концепції розвитку на базі ідеологічного наркозу, з одного боку, і етики споживання – з другого, за великим рахунком банкрутують на наших очах. Щораз виразніше обґрунтовується думка про те, що вік комерційний неодмінно мусить поступитися вікові духовному.