Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zavdannya_studenta_zaochnoy_formi_navchannya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

3. Форми та методи самостійної роботи

У професійно-технічних закладах функціонують різні організаційні форми навчання: лекції, практичні заняття (семінари, лабораторні роботи, практикуми, самостійна робота студентів під контролем викладача, науково-дослідна робота студентів, виробнича практика).

У дидактиці ці форми трактуються як зовнішнє вираження узгодженої діяльності викладача та учнів, що здійснюються у встановленому порядку і в певному режимі; способи управління пізнавальною діяльністю для вирішення відповідних дидактичних завдань.

У сучасній науці розглядають: індивідуальні (студент виконує навчальні завдання самостійно, користуючись допомогою викладача); індивідуально-групові (в одній групі студенти виконують своє завдання під керівництвом викладача); колективні (група студентів, однакова за віком, спеціальністю, виконує спільне завдання). У той же час лекція, семінар, практичне заняття, самостійна робота виступають як організаційні форми навчання, тобто вони є способами здійснення взаємодії студентів і викладачів, у межах яких реалізуються зміст і методи навчання. Усі форми навчальної діяльності при інтенсифікації навчання (лекції, практичні заняття, семінари, лабораторні заняття) тісно, прямо чи опосередковано пов’язані з різноманітними формами самостійної роботи. Згідно зі світовою практикою співвідношення часу, який відводиться на аудиторну і самостійну роботу, складає приблизно 1/3.

Передбачається написання курсової роботи з профілюючих дисциплін за обраною студентом темою. У курсовій студент у повному обсязі розкриває свої можливості у висвітленні та розв’язанні проблемних і актуальних питань даної дисципліни. З окремих тем студенти можуть готувати реферати, користуючись запропонованою літературою. На семінарських заняттях їм доцільно порадити підготуватися до відповідей на запитання за підручниками (матеріалами прочитаних лекцій). При підготовці до семінарів і практичних занять рекомендується самостійно підбирати відповідний матеріал, а також самостійно аналізувати повсякденні ситуації з точки зору отриманої інформації. Для самостійного домашнього виконання студентам може бути запропоновано розробити ділові ігри, які потім проводяться під час заняття і відповідно оцінюються.

Особливість процесу інтенсифікації навчання в умовах професійно-технічної освіти полягає в його переорієнтації із лекційно-інформативної на індивідуально-диференційовану форму навчання та на організацію самоосвіти студента. Питання забезпечення ефективності індивідуальної самостійної роботи дістало своє відображення в дослідженнях І.Е. Унт, Б.П. Єсіпова, І.Б.Закірова, А.А. Кірсанова, Є.С. Рабунського, О.В. Рогової. Проте організація індивідуальної самостійної роботи в контексті інтенсифікації навчання потребує застосування сучасних форм, видів цієї роботи. Вирішення цієї потреби можливе за рахунок оптимізації самостійної роботи студента, однією з видів якої є індивідуальні навчально-дослідні завдання (ІНДЗ).

Самостійне вивчення змісту курсу, систематизація, поглиблення, узагальнення та практичне застосування знань студента є метою індивідуально-дослідного завдання. Це завдання в нормативних документах визначається як вид позааудиторної індивідуалізованої роботи студента, наавчально-дослідницького чи проектно-конструкторського харуктеру, яке охоплює декілька тем або зміст навчального курсу в цілому. У зв’язку з цим при організації роботи студента над індивідуальним навчально-дослідницьким завданням (ІНДЗ) слід дотримуватися таких принципів: індивідуального підходу (вивчення і врахування при виконанні ІНДЗ індивідуально-психологічних особливостей кожного студента з метою максимального розвитку професійних знань); організаційної динамічності (зміна змісту, завдання ІНДЗ з урахуванням динаміки соціального замовлення та наукових розробок); гнучкості та варіативності (побудова завдань, тем ІНДЗ відповідає меті професійної підготовки, індивідуальним потребам та інтересам студента, а методи його виконання визначаються студентом); пріоритетності змістової й організаційної самостійності та зворотного зв' язку (створення умов для як найповнішої реалізації творчих здібностей через індивідуально-спрямовану самостійну роботу, яка оцінюється як за рівнем, так й за результатом самостійної пізнавальної діяльності студента); технологічності та інноваційності (використання ефективних новітніх інформаційних технологічних схем самоосвіти).

ІНДЗ у залежності від відношення до навчальних предметів можна поділити на три види:

  • за змістом навчального предмета (розробка проекту; комп'ютерне моделювання явищ, процесів; біографічні дослідження; складання схем динаміки зміни явища; розв'язання професійних ситуацій; складання задач; розробка технологій; створення гри, вікторини);

  • за міжпредметними зв'язками (проекти дослідження фундаментальних освітньо-професійних об'єктів; розв'язання завдань з використанням міжпредметних знань);

  • за теоретико-методологічною основою (методологічні методи дослідження, узагальнення; способи аналізу; алгоритм складання питань, завдань; визначення версій; технологій пошуку відповідей; індивідуальні освітні проекти-програми; плани самостійної роботи; рецензії).

Також ІНДЗ за формою творчої роботи студентів поділяються на:

  • дослідницькі (експеримент, серія дослідів, історичний аналіз питання, власне розв'язання проблеми);

  • твори (поема, вірші, завдання, трактати);

  • художні твори (живопис, графіка, пісні, танці, виставки, композиції, дизайн);

  • технічні твори (поробки, модель, макет, схема, комп'ютерна програма);

  • видовищний виступ (концерт, спектакль, інтелектуальна гра, змагання);

  • педагогічні твори (дослідження елементів перспективного досвіду вчителів, аналіз педагогічних ситуацій; план-сценарій позаурочного та виховного заходу; складання соціального паспорту класу; освітня гра; комп’ютерна методична розробка теми);

  • методологічні проекти (індиграма; тести).

Слід зауважити, що форма творчої роботи студента визначається не тільки навчальним предметом, але й видом продуктивної діяльності студента. Об'єм ІНДЗ — 10-15 сторінок, а структура (орієнтовна) — вступ (зазначається актуальність теми, протиріччя, проблеми, мета та завдання роботи, основні її положення); теоретичне обгрунтування (теоретичні питання, положення, принципи); методи (технології, розрахунки, моделі); результати роботи (узагальнення, математично-статистичний аналіз отриманих результатів); висновки; список використаної літератури.

ІНДЗ забезпечується всіма навчально-методичними розробками, методичними засобами, підручниками, навчально-лабораторним обладнанням, інтегративними навчально-методичними комплексами дисциплін. Таке забезпечення організації роботи над ІНДЗ сприятиме творчій самореалізації студента, що відповідає завданням підготовки фахівців.

Лекція № 4

ТЕМА: Управління самостійною роботою студентів професійно-художньої освіти

ПИТАННЯ