Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zavdannya_studenta_zaochnoy_formi_navchannya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Хід роботи:

Організаційна частина:

Вітання.

Перевірка наявності встаткування (художнього матеріалу) студентів.

Сприйняття:

а ) повідомлення теми;

б) актуалізація опорних знань;

в) мотивація навчальної діяльності;

Повідомлення нового матеріалу:

Аплікації на склі те ж саме, що аплікації на тканині, коли малюнок або орнамент виконуються зі шматочків матеріалу. Техніка аплікація склом по склу - це спосіб виготовлення вітражу, для якого не потрібно ні свинцевих плетінь, ні мідної фольги. При цьому шматочки скла наклеюють на скляний аркуш, а проміжки зашпаровують рідким сполучним складом. Шматочки ці можуть бути уламками, що вийшли при різанні, або ви виріжете їх у відповідності зі своїми задумами. Кінцевим результатом роботи може стати абстрактний, або якийсь цілком реальний малюнок або орнамент. Крім інструментів для різання скла, а також наждакового паперу для сухої й вологої обробки країв деталей вам знадобляться скляний клей і чорний барвник "Універсал" (його змішують із білим наповнювачем для закладення внутрішніх пазів).

г)аналіз зразків: вашій увазі представлено роботи. Відібрано саме ці зразки, щоб ви розуміли структуру, бачили фактуру й бачили гру світла. Скляну аплікацію можна прикрасити різними орнаментами й декоративними елементами (стекляруси, бісер, дріт і т.д.), а також розписати скляні елементи акриловими фарбами, об'ємними контурами, рельєфними пастами.

д) компонування: розмір аплікації і її сюжет – особисто ваш вибір.

Декоративна аплікація скла по склу, на обрану вами тематику, виходячи з того, яким буде подальше розміщення вашого предмет декору.

Поперше думаєте над сюжетом й ескізом, компонуєте його, розробляєте тонально, у кольорі, а потім переносите на ваш формат.

Надалі виконуєте роботу з обраними вами матеріалами, після чого переходите до деталізації й декоративного оформлення (тому що наше безпосереднє завдання - "декоративна композиція").

  1. Практична діяльність (конкретизація завдання):

  1. Вирізати деталі з уламків скла, наявних у вашому розпорядженні. Зокрема, деталі тюльпана вирізані у відповідності зі зробленим від руки начерком, а скляні стебла зібрані з наявних обрізків.

  1. Деталь, що зображує вазу, вирізати з найбільшого шматка скла.

  1. Укласти шматки скла на прозорий безбарвний аркуш, обрізаний по розміру. Щоб під час роботи він довільно не міняв положення, приклеїти аркуш до робочого стола липкою стрічкою або липкою мастикою.

  2. Якщо потрібно заповнити зазори між великими скляними деталями, перед тим як приступити до різання, можна накрити цей зазор склом й обвести його контури фломастером.

  1. Нанести склад (клей), на зворотний бік кожної скляної деталі й щільно притиснути її до прозорого скла - підкладки. Добре висушити. Поверхня скляних деталей повинна бути повністю вкрита клеючим складом, інакше в порожнечі, що утворилася, може просочитися наповнювач.

  1. Змішати універсальну морилку з невеликою кількістю наповнювача для пазів, додати води, склад, що вийшов, повинен бути досить густим.

  2. Заповнити приготовленим складом зазори між скляними деталям.

8. Почніть роботу з верхньої частини панно і йдіть униз, мовби "заливаючи" наповнювачем пробільні ділянки.

9.Дайте складу висохнути, а потім зітріть надлишки.

10. Щоб розгладити у зазорах між скляними елементами висохлий наповнювач, поверхню швів треба зачистити твердою металевою сіткою. При необхідності процес заповнення зазорів можна повторити.