Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zavdannya_studenta_zaochnoy_formi_navchannya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Приклад заняття на тему „Тональний і кольоровий контраст” Завдання „Різнобарвна книга”

  2. Приклад заняття на тему „Композиція на основі вивчення форм живої природи” Завдання „Чарівна риба”

  3. Формування у студентів умінь творчої діяльності при виконанні вітражу

  1. Приклад заняття на тему „Тональний і кольоровий контраст” Завдання „Різнобарвна книга”

Тема: „Тональний і кольоровий контраст”

Завдання „Різнобарвна книга”.

Мета: сформувати уявлення про основні та додаткові кольори; розвивати асоціативне мислення графічними і колірними символами; навчати отримувати колірну гармонію через з’єднання контрастних кольорів; виявляти центр композиції засобами колірно-тонових контрастів малюнка.

Обладнання: фарби: гуаш, акварель, гелієві ручки, олівець, фломастери, кольорові олівці, текст вірша С.Я.Маршака, платівка „Волшебник Изумрудного города”

Завдання: зробити ілюстрацію до твору С.Маршака „Різнобарвна книга” - закомпонувати на аркуші формату А-3 шість сюжетів з вірша С.Маршака „Різнобарвна книга”, застосовуючи один із основних принципів декоративної композиції – об’єднання в одній структурі явищ, які здійснюються в різних просторах і в різний час.

Хід уроку

Ознайомлення учнів з темою уроку і завданням, яке буде виконуватися протягом чотирьох тижнів.

1.Вчитель будує систему координат ЛСМ (Сі, де і=1,...8), в центрі якої розташована тема.

2. Самостійно заповнює координати С1, С2, С3, С6 (рис.5.30).

3. Разом з учнями заповнює опорні вузли на координатах С4, С5, С7, С8, використовуючи евристики на рівні співуправління (табл.5.31). Результатом взаємодії вчителя та учнів стає спільно розроблена ЛСМ (рис.5.32).

План виконання завдання:

1. Актуалізація опорних знань

Вчитель читає об’єкт ілюстрації – вірш С.Маршака „Різнобарвна книга”, акцентуючи ключові слова (зелена, синя, жовта, біла, чорна, червона сторінки) та використовуючи евристики на пряме управління:

– Що ви знаєте про ілюстрування книги та що таке ілюстрація?

– Що ви знаєте про пори року та які їх головні ознаки?

– Що ви знаєте про пустелю, хто там живе та що там росте?

– Що ви знаєте про море та його мешканців?

– Чим відрізняються день та ніч?

– Які головні характерні ознаки великого міста?

– Що трапляється у місті, коли приходить свято?

– Де вам подобається відпочивати влітку?

2.Методи активізації уяви на основі творчого мислення з метою ознайомлення зі змістом завдання, з використанням евристик на рівні співуправління

Діалог за твором Волкова „Чарівник Смарагдового міста”.

А зараз прослухаємо уривки з твору „Чарівник Смарагдового міста”. Що було на очах у мешканців цього чарівного міста? Чому Чарівник наказував своїм мешканцям носити зелені окуляри? Дійсно, щоб вони бачили оточення в зеленому кольорі, через те, що зелений колір був у них головним: зелені будинки, зелені квіти, зелене небо. У нашому завданні кожна сторінка має свій головний колір та різноманіття його відтінків. Тому всі предмети вашої композиції треба зображувати через головний колір та його нюанси, бо дуже важко знайти в природі незмінний колір, він постійно змінюється під впливом повітря та світу.

Діалог за твором С.Я.Маршака (зміст евристик і відповіді на них учнів надано в табл.5.1).

Актуалізація опорних знань, ознайомлення зі змістом завдання та обговорення колористичних особливостей композиції дозволили розглянути побудову композиції в цілому: від аналізу структури композиції до колористичного рішення. На основі чого було виявлено такі труднощі:

- об’єднання в одній структурі шести сюжетів;

- створення цілісної та колористичної гармонійної композиції з усіх різнобарвних сюжетів;

- розтягування кольорів від ахроматичного до основного.

Таблиця 5.1

Зміст евристик і відповіді учнів

Евристики на рівні співуправління

Відповіді учнів

1

Які кольори характерні для літа? Переважно теплі чи холодні?

Поліна, 7 років: ”Все влітку сонячне та гаряче. Навіть зелений колір стає теплим. Коли я з батьками їду відпочивати за місто, то скрізь: в траві, в квітах, в комахах - зустрічаю жовті, червоні, золоті, жовтогарячі кольори”.

2

Скільки відтінків синього кольору ми можемо знайти в морі? А які ще кольори можна зустріти в морській безодні?

Денис, 8 років: ”Коли влітку я відпочивав на морі, то помітив, що вода кожну хвилину змінювала свій колір. Мабуть, це траплялося тому, що море змінювало свій настрій. То воно було синє, то зелене, то фіолетове, то блідо-рожеве, то сріблясте, то чорне. А в морі плавали дуже барвисті рибки”.

3

А зараз уявіть собі, що ми опинилися в пустелі. Який головний колір пустелі? Які ще кольорові відтінки можна тут помітити?

Марина, 8 років: ”Коли я уявляю собі пустелю, то нібито дивлюсь на неї крізь жовті окуляри. Головний колір тут – жовтий. Жовте небо, жовте сонце, жовтий пісок. І тільки самотні брунатні верблюди бредуть по піску та смакують колючки. А з піску іноді вирине то змія, то черепаха. Або ящірка промайне, як тінь. А по небу не пливуть хмарки, тому що в хмарах живе дощ, а в пустелі не буває дощу”.

4

Усім нам подобається, коли приходить свято. А як виглядають святкові вулиці та площі міста? Які кольори ми бачимо найчастіше?

Кирило, 8 років: „Коли у місті свято, ми бачимо багато красивих дорослих та дітей. Вони тримають у руках яскраві різнобарвні повітряні кульки, прапорці та квіти. А в повітрі літає багато загублених повітряних куль. Все навколо яскраве, багато гомону, багато червоного, жовтого, помаранчевого кольору, а також зеленого та синього”.

Коли у місті настає ніч, який колір усюди стає хазяїном? Та чи можемо ми вночі побачити когось на вулицях? Куди зникають кольори навколишніх предметів? Якого кольору світ у вікнах? Чи бачимо ми машини, які проїжджають, або тільки їх фари? Якого кольору небо вночі, що там світиться?

Ганна, 8 років: ” Коли місто занурюється в ніч, усе навколо стає сірим та чорним. На небі світяться місяць та зірки, а в будинках – вікна. Будинки блимають нам зеленкуватими, рожевими, блакитними, жовтими та срібними очима. Але ми не бачимо будинків, їх з’їла темрява. А під світлом ліхтарів можна побачити самотніх перехожих”.

6

Уявімо собі, що осінь змінилася довгоочікуваною зимою. Сніг падає, падає, ми беремо санчата та йдемо до зимового лісу. Що там на нас чекає? Який колір став головним? Згадайте, скільки відтінків має білий колір.

Олег, 8 років: „Все уявляється казковим у зимовому лісі. Небо зливається із землею. Сніг виблискує всіма барвами веселки. Тут можна побачити блакитні сліди птахів, фіолетові та сині тіні від ялинок, срібні сніжинки в повітрі”.

3. Виконання роботи

Виконання цього завдання передбачало:

1) включення учнів в активну навчально-художню діяльність;

2) створення моделі виконання завдання (в уяві учнів);

3) дослідження особливостей використання колірних і тональних контрастів при створенні художнього образу.

Алгоритм виконання завдання:

Системи евристик для здійснення прямого, спів- і самоуправління для подолання утруднень, що виникли при виконанні завдання „Різнобарвна книга”, представлено в табл.5.2.

Виконання на листі формату А-3 композиції сюжетів із вірша „Різнобарвна книга” олівцем (індивідуальна творча робота).

Обмірковування, аналіз, корекція та затвердження композиції, виконаної олівцем (колективна робота з викладачем, коли учень викладає свої ідеї та обґрунтовує власне композиційне рішення).

Самостійний вибір рішення кольорової гами кожної сторінки книги С.Маршака (індивідуальна робота).

Таблиця 5.2