Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zavdannya_studenta_zaochnoy_formi_navchannya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

2. Засоби управління самостійною роботою студентів

Засоби управління пов'язані із засобами самостійної роботи, за допомогою яких моделюються основні властивості навчання і які природно розглядати як засоби управління. Останні глибоко і всесторонньо досліджені як на загальнодидактичному (Ю.Бабанський, В.Лозова та ін.), так і на загальнопсихологічному рівні (Н.Тализіна, Г.Габай та ін.). Тобто будь-який засіб самостійної роботи може стати засобом управління, якщо воно чітко співвідноситься з діяльнісною концепцією управління і сприяє виконанню управлінських функцій, тобто здатне результативно впливати на процес засвоєння. Така позиція В.Краєвського та І.Лернера заснована на трактуванні поняття "засіб навчання" на теоретичному рівні (у широкому сенсі) і на рівні реалізації самостійної роботи в умовах професійно-технічної освіти (у вузькому сенсі). Так, під засобами самостійної роботи у вузькому сенсі розуміється сукупність об'єктів і процесів, які служать джерелом навчальної інформації і інструментами (власне засобами) для засвоєння навчального матеріалу, розвитку і виховання учнів, спрямованих на самостійно здійснювати пошук необхідної інформації, використовуючи широку джерельну базу науково-природничого та фахового спрямування. У широкому сенсі – сам процес навчання можна розглядати як один із засобів самостійної роботи. Ця позиція науковців сприяла в науковій літературі накресленню тенденцій до розгляду засобів управління самостійною роботою на основі розроблених загальних теорій управління.

Серед сучасних наукових розробок зберігається різноманіття поглядів інтенсифікація навчання, зокрема, самостійної роботи. Так, Л.Лисіною, на основі теорії поетапного розвитку пізнавальних дій П.Гальперіна та Н. Тализіної, розроблено співвідношення етапів та засобів управління самостійною роботою,доповнено нами :

1. Етап забезпечення мотивації, активності у самостійній діяльності. Засоби: проблемні завдання, спрямовані на вибір оптимального варіанту розв’язання завдання.

2. Етап створення системи орієнтирів у самостійній діяльності. Засоби: проблемні завдання, спрямовані на самостійний аналіз явища з фахового змісту.

3. Етап забезпечення мотивації, активності у самостійній діяльності. Засоби: проблемні завдання, спрямовані узагальнення суб’єктного досвіду студентів професійно-технічної освіти.

4. Етап створення системи орієнтирів у діяльності. Засоби: графи (структурно-логічні схеми), опорні конспекти.

5. Етап формування моделі діяльності. Засоби: натуральні об’єкти, схеми, обладнання лабораторій.

6. Етап організації первинної діяльності на основі визначеної моделі. Засоби: приклади виконання дій, алгоритм роботи, спрямовані на розвиток пізнавальної активності студентів.

7. Етап самостійної діяльності з елементами самоконтролю. Засоби: спеціальні завдання для самооцінки, самокорекції.

8. Етап самостійної діяльності з елементами творчості. Засоби: комплексні завдання інтегративного змісту професійно-технічної освіти.

К.Єсипович розробив класифікацію засобів управління, яку можна уточнити з урахуванням особливості професійно-технічної освіти:

з позицій суб'єктів і об'єктів управління (засоби для управління процесами взаємодії на самостійній роботі);

з урахуванням призначення (одноцільові і багатоцільові засоби управління, тобто для безпосереднього і опосередкованого управління самостійною роботою);

з урахуванням дозування міри допомоги (засоби оперативного і перспективного (стратегічного) управління – для надання дозованої допомоги на різних етапах самостійної роботи засвоєння професійних знань й навичок);

з урахуванням забезпечення різних рівнів адаптації (засоби однопараметричної і багатопараметричної адаптації до індивідуальних особливостей учнів );

за ступенем забезпечення зони управлінського впливу на навчальний процес з предмета (основні і допоміжні);

за місцем у навчальному процесі (засоби управління для використання на уроці, вдома і т.п.);

за технічним забезпеченням (нетехнічні і технічні).