Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zb_statey_Ostatochny_variant.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Методи і прийоми формування в учнів 3 класу умінь будувати тексти-описи різних стилів

Необхідною умовою формування соціально активної і духовно багатої особистості є оволодіння мовленням як засобом спілкування. Тому одне з найголовніших завдань школи, зокрема її початкової ланки, — навчити школярів змістовно, граматично правильно і стилістично вправно висловлювати думки в усній і писемній формах.

У Державному стандарті початкової загальної освіти (2011 р.) зазначається, що основна мета вивчення української мови в початковій школі полягає у формуванні в учнів комунікативної компетентності шляхом засвоєння доступного і необхідного обсягу знань з мови навчання, опануванні всіх видів мовленнєвої діяльності та набуття певного соціального досвіду [4].

Виробленню в учнів комунікативних умінь і навичок, підвищенню рівня їхньої мовленнєвої культури сприяє робота над текстами-описами, у процесі якої в молодших школярів удосконалюється спостережливість, розвивається увага до навколишнього світу, його предметів, формується естетичний смак. Однак спостереження за навчально-виховним процесом на уроках мови, контрольні зрізи рівня сформованості мовленнєвих умінь і навичок молодших школярів свідчать, що робота з формування умінь створювати елементарні стилістично диференційовані тексти-описи в початковій школі не проводиться на належному рівні.

Мета статті — розглянути методи та прийоми, які сприяють формуванню в учнів 3 класу умінь будувати тексти-описи різних стилів.

У сучасній лінгводидактиці поняття «метод» розглядається як спосіб упорядковної взаємопов’язаної діяльності вчителя й учнів, спрямований на розв’язання навчально-виховних завдань [1, с. 47], а «прийом» — як окремий пізнавальний акт, елемент методу, засіб його реалізації [5, с. 111]. Слід також зазначити, що методи взаємодіють між собою, але не можуть бути частиною один одного, а прийоми, взаємодіючи, поєднуючись у різних варіантах, можуть входити як складовий компонент у різні методи.

Аналіз педагогічних і лінгводидактичних джерел дав змогу нам зробити висновок, що єдиної класифікації методів і прийомів навчання не існує. Учені розрізняють їх на основі таких засад: за джерелом одержання знань (Алексюк А., Шаповаленко С., Дмитровський Є., Федоренко Л.), за рівнем пізнавальної діяльності (Лернер І., Скаткін М.), за способом мислення (Дудников О.), за характером навчально-пізнавальної діяльності учнів та їх мислення (Плиско К.), за основними компонентами процесу навчання у взаємозв’язку викладання й учіння (Бабанський Ю.), за способом взаємодії вчителя й учнів на уроці (Біляєв О., Караман С.) та ін. У сучасній лінгводидактиці пропонуються спеціальні методи та прийоми роботи над текстом. В. Бадер [2], Л. Варзацька [3], В. Собко [6] до них відносять спостереження, елементарний аналіз, лінгвістичний експеримент, конструювання й переконструювання, редагування, продукування висловлювань.

Розглянемо детальніше застосування зазначених методів і прийомів у процесі нашого експериментального навчання. Їх добір здійснювався нами з урахуванням етапу і мети роботи.

На першому (підготовчо-теоретичному) етапі роботи, основною метою якого було ознайомлення учнів з основними ознаками тексту-опису, його будовою, особливостями вживання в ньому мовних засобів з огляду на стиль мовлення ефективним виявився метод евристичної бесіди. Під час застосування цього методу учням висувалася задача пошукового характеру, і школярі під керівництвом учителя (шляхом спостереження за мовним матеріалом та відповіді на серію взаємопов’язаних запитань) «відкривали» для себе нові знання. Так, з метою розкриття особливостей уживання і ролі в мовленні неозначеної форми дієслова учням пропонувалося прочитати текст-інструкцію і знайти в ньому дієслова:

Щоб зліпити їжачка, спочатку потрібно розігріти шматочок пластиліну між долонями і розім’яти його. Коловими рухами рук скачати кулю, а потім прямими рухами надати зліпку форми яйця. Пальцями витягнути маленьку гостру мордочку їжачка. За допомогою стеки виділити очі й вуха, зробити голки, злегка піднімаючи пластилін.

  • Скажіть, на які питання відповідають дієслова?

  • Чи можна визначити час дії і хто саме її виконує?

Під час бесіди учні доходили висновку, що у таких текстах дієслова неозначеної форми не вказують, коли відбувається дія і хто її виконує (ці поради можна адресувати всім нам).

На другому (теоретико-практичному) етапі роботи, основною метою якого було формування й удосконалення в учнів первинних умінь і навичок використовувати набуті знання в самостійній мовленнєвій діяльності, провідне місце займали тренувальні (або практичні) методи (за М. Успенським). Вони реалізовувалися через систему навчальних вправ і завдань стилістичного характеру й були спрямовані на закріплення здобутих знань про текст-опис, їх практичне використання.

Найважливіше місце серед методів і прийомів цієї групи займав елементарний аналіз. Його використання допомагало учням усвідомити задум висловлювання, його тему й мету, структуру, з’ясувати особливості мовного оформлення, мотиви використання автором мовних засобів тощо. Наприклад:

Прочитайте текст. Визначте його тему.

Дивовижні це були птахи! Високі, майже людського зросту, на тонких струнких ногах і з гнучкими довгими шиями. Дзьоб також довгий і гострий, мов кинджал. На голові біля дзьоба червона пляма, помітна здалеку. Пір’я біле, наче сніг, лише кінчики пір’їн — чорні. Ось вони які, білі журавлі — стерхи (В. Флінт).

  • Скажіть, який це текст (опис, розповідь чи міркування)?

  • Визначте, зі скількох частини він складається?

  • Прочитайте зачин. Про що в ньому говориться?

  • Знайдіть основну частину. Про що в ній йдеться?

  • Прочитайте кінцівку. Яке її призначення в тексті?

Під час бесіди учні доходили висновку, що в зачині тексту-опису передається загальне враження від птахів, в основній частині подається опис окремих частин тіла журавлів, а в кінцівці робиться узагальнення, висновок.

Головним завданням застосування методичного прийому порівняння (протиставлення, зіставлення) було засвоєння молодшими школярами основних ознак описів художнього, наукового, ділового стилів, розкриття й усвідомлення закономірностей використання в них виучуваних мовних одиниць, їхньої стилістичної ролі. Застосовуючи цей прийом, ми дотримувалися рекомендацій О. Савченко. Так, у процесі формування в учнів уявлень про науковий і художній тексти-описи їм пропонувалося таке завдання:

Прочитайте тексти.

а) Ромашка — трав’яниста рослина родини складноцвітих з дуже розгалуженими стеблами й суцвіттями-кошиками, по краю яких розміщені білі квітки, а в середині — жовті. Цвіте з травня по жовтень. Росте в городах, біля доріг, жител, на пустирях.

б) У зеленому затишному храмі, вся переплетена золотими нитями сонця, на високому гінкому стебельці росла лугова цариця — ромашка. Це, мабуть, була найпрекрасніша в світі квіточка: рівна, висока, з сумно нахиленою набік яскраво-жовтою, в білих ніжних прозорих пелюсточках голівкою, ще й зверху прикроплена дрібною, як вістря стальної голки, росичкою (Г. Тютюнник).

Що спільного в цих текстах?

Чи однаково в них описано ромашку? Який із цих описів можна помістити до підручника «Я і Україна», а який — у художню книжку?

Знайдіть у художньому описі слова, які допомогли авторові передати захоплення квіткою.

Чи виражає своє ставлення автор до того, про що повідомляє у науковому описі? Яка мета цього тексту?

Застосування лінгвістичного експерименту надавало навчальній діяльності науково-дослідницького характеру. Його використання сприяло розвитку в молодших школярів мовного чуття, розкриттю відмінностей у відтінках значень слів і словосполучень, засвоєнню елементарних стилістичних норм. Наприклад:

Прочитайте текст. Визначте його мету. Скажіть, який це текст — художній чи науковий. Спишіть, обираючи з дужок слова, які відповідають меті наукового мовлення.

Лисиця — хижа (тваринка, тварина) родини собачих. Має довгий (хвіст, хвостик) і руде хутро. (Голова, голівка) і тулуб продовгуваті. Ноги короткі, (міцненькі, міцні). Живиться плодами, різними травами, м’ясом.

Важливе місце в експериментальному навчанні займало редагування, удосконалення окремих речень і текстів. Його застосування було спрямоване на вироблення в молодших школярів умінь помічати та виправляти допущені помилки у власному та чужому мовленні, доцільно добирати та вживати мовні засоби з огляду на мету і сферу висловлювання. Під час проведення формувального етапу педагогічного експерименту учням пропонувалися як спеціально деформовані речення, тексти, так і творчі роботи однокласників. Наприклад:

Прочитайте текст. Скажіть, про кого в ньому йдеться?

Зайчик — невеличка тваринка. Шерсть у нього влітку сіренька, а взимку біленька. У нього довгі вуха і трохи розкосі очі. Зайчик швидко втік від лисиці.

Визначте, який це текст (опис, розповідь чи міркування)? Свою думку обґрунтуйте.

Подумайте, чи всі речення доречні в цьому тексті. Чому?

Перечитайте ще раз опис і скажіть, чи всі ознаки зайчика описано. Про що ще можна сказати?

Замініть зайве речення описом ніг звірка та запишіть відредагований текст.

З метою формування й удосконалення текстотворчих умінь і навичок учнів широко використовувалися конструювання й переконструювання (за зразком і без нього).

Застосування конструювання сприяло збагаченню мовлення молодших школярів новими конструкціями, спонукало творчо використовувати набуті знання з мови. Наприклад:

Прочитайте подані словосполучення. Складіть з ними такі речення, щоб їх можна було використати в художньому описі.

Крислатий дуб, біла береза, гнучка верба, струнка тополя.

Метою застосування переконструювання було усвідомлення учнями залежності використання мовностилістичних засобів від адресата, мети і сфери мовлення, формування в них умінь вживати мовні одиниці різних рівнів у взаємозв’язку та логічній послідовності. Наприклад:

Прочитайте текст.

Мій ранок

Щодня я встаю о сьомій годині. Обов’язково провітрюю кімнату. Роблю ранкову зарядку. Потім вмиваюся та чищу зуби, причісуюся та снідаю. Виходжу з дому до школи о восьмій годині.

Визначте, до якого типу належить текст — розповіді, опису чи міркування.

  • Знайдіть у ньому дієслова та прочитайте їх.

  • Скажіть, якої особи стосується дія, описана цими дієсловами?

Поміркуйте, яку форму дієслова необхідно використати, щоб текст відповідав назві «Поради лікаря Айболита» та стосувався кожного учня.

Перебудуйте розповідь на поради лікаря для учнів першого класу твоєї школи. За потреби вживайте слова: корисно, необхідно, треба, слід.

На завершальному етапі роботи, метою якого було формування й удосконалення умінь будувати власні стилістично диференційовані тексти-описи, провідна роль відводилася методу продукування власних висловлювань. Застосування цього методу передбачало створення на уроці таких мовленнєвих ситуацій, які сприяли б стимулюванню в учнів бажання висловлюватись, формуванню у школярів цілеспрямованого мовлення, зверненого до певного адресата. Наведемо декілька прикладів мовленнєвих ситуацій, які використовувалися під час експериментального навчання:

1. Уявіть, що ви повернулися додому з прогулянки в парку і розповідаєте батькам, яку чудову берізку бачили. Опишіть її яскраво.

2. Третьокласники з гуртка юних натуралістів працюють над виготовленням стенда «Птахи Чернігівщини». Допоможіть їм, складіть науковий опис синиці.

3. Уявіть, що влітку ви відпочиватимете у дитячому таборі. Навчіть своїх нових друзів грати в одну з ігор, яку ви знаєте. Складіть і запишіть її правила.

Раціональний добір та цілеспрямоване застосування зазначених методів і прийомів у процесі педагогічного експерименту забезпечували засвоєння молодшими школярами елементарних теоретичних відомостей про тексти-описи різних стилів, їх найхарактерніші ознаки, структуру; сприяли формуванню в учнів умінь і навичок будувати власні стилістично диференційовані висловлювання.

Література

  1. Алексюк А. М. Загальні методи навчання в школі / А. М. Алексюк. — [2-ге вид., переробл. і доп.]. — К.: Рад. школа, 1981. — 206 с. — (Педагогічна б-ка).

  2. Бадер В. І. Розвиток усного і писемного мовлення молодших школярів / В. І. Бадер. — К. : А.П.Н., 2000. — 316 с.

  3. Варзацька Л. О. Навчання мови й мовлення на основі тексту: метод. посіб. / Л. О. Варзацька. — Кам’янець-Подільський: Абетка, 2001. — 112 с. (Початкова школа).

  4. Державний стандарт початкової загальної освіти / mon.gov.ua

  5. Пентилюк М. І. Методика навчання української мови у таблицях і схемах: навч. посіб. / М. І. Пентилюк, Т. Г. Окуневич. — К.: Ленвіт, 2006. — 134 с.

  6. Собко В. О. Підготовчі вправи у навчанні учнів початкових класів складати тексти-описи / В. О. Собко // Початкова школа. — 1986. — №9. — С. 42‑47.

Бреус Ю. К.

студентки 56 групи

факультету початкового навчання

ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]