Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zb_statey_Ostatochny_variant.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Використання кольоротерапії на уроках читання

Мета сучасної початкової школи — не просто давати знання, а формувати особистість, яка вміє і хоче вчитися, займає позицію активного суб’єкта діяльності.

Важливими аспектами формування та корекції особистісних начал у дошкільному та молодшому шкільному віці є розвиток емоційно-чуттєвої сфери дитини, зокрема вправляння процесів сприйняття та усвідомлення інформації, здобутої перцептивним шляхом. У полі зору педагога потрапляють чудові дарунки природи — здатність дитини відчувати, бачити, чути світ збагачений розмаїттям звуків, форм, розмальований всіма кольорами веселки.

В останні роки лікарями, психологами, психотерапевтами та педагогами все більш вивчається зв’язок між психічними та фізіологічними процесами, що призводять до вражаючих відкриттів про позитивні зміни в організмі людини під впливом музики, кольору, позитивних емоцій тощо. Раціональне використання кольору забезпечує корекцію психофізіологічного та психоемоційного стану і покращує сприймання інформації.

Актуальними стають питання розробки сучасних методів корекції емоційного стану дитини за допомогою кольору. Це надає педагогу можливість на будь-якому уроці чи занятті у дошкільному закладі покращувати психофізіологічний, емоційний стани дитини, що забезпечує високу ефективність навчально-виховного процесу, дозволяє реалізувати педагогічні завдання на індивідуально — особистісному рівні.

Варто зазначити, що проблема дослідження впливу кольору на емоції не є новою. Значний внесок у дослідження взаємозв’язку між кольором та емоційним станом зробили: М. Люшер, Ф. Біррен, О. Федій, Р. Бакленд, Б. Базима, Н. Мухіна, В. Кандинський, Ю. Популянов та інші [2, 53].

Наприклад, швейцарський вчений-психолог Маркс Люшер виділив психологію кольору в окрему науку та розробив у 40-х р. 20 століття відомий тест, який виявляє вподобання людиною тих чи інших кольорів. Кольоровий тест Люшера призначений для вивчення емоційного стану людини та шляхів її адаптації до різноманітних соціальних та психологічних ситуацій. [1, с. 76].

Під час уроків читання не тільки формуються навички, але й виховується новий член соціуму. Виховне значення дуже велике. В читанках матеріал дібрано тематично, є багато різних розділів.

Уроки читання мають естетичне значення. Сам процес читання прилучає учнів до прекрасного, до образності мови. На уроках діти вчаться сприймати навколишній світ через художній образ. Дізнаються про художні засоби мови: порівняння, епітети, переносне значення слова. Діти мають зрозуміти, що кожний твір має свого автора. Саме тому, актуальним є використання новітніх методик для кращого засвоєння матеріалу під час навчально-виховного процесу. [3, с. 12].

Відомо, що чим менша дитина, тим більш чутливі її емоції до впливу навколишнього середовища. У нашому дослідженні ми використали цю особливість емоційної сфери і вирішили перевірити динаміку емоційних реакцій дітей під впливом кольору, цим самим дізнатися, чи ефективним буде використовувати кольорову терапію під час уроків читання.

Як показало наше дослідження, діти молодшого віку більш емоційно сприймають колір.

У нашому експерименті ми вирішили виявити, як впливає колір на емоційний стан дітей під час уроків читання, прослідкувати за динамікою емоційних реакцій дітей під впливом кольору та визначити ефективність його використання.

Перша частина експерименту полягала у констатуванні емоційного стану дітей на початку уроку читання. Для цього ми використали наступні діагностичні методики: спостереження та тест «Оцінка емоційних станів» за Маркертом.

Друга частина експерименту була спрямована на проведення корекції емоційного стану з використанням кольору під час уроку читання.

Дуже добре проявила себе методика «Дихання кольором». Її варто використовувати як засіб для релаксації дітей молодшого шкільного віку. Позитивно діють на емоції дітей різноманітні ігри з кольорами.

Релаксаційна методика «Дихання кольором» впроваджувалась під кінець уроку читання. Для цього застосовували шовкову тканину певного кольору. Це була тканина жовтого або голубого, або ж зеленого кольору. Вибір кольору не випадковий — дані кольори позитивно сприймаються дітьми та сприяють покращенню емоційного стану. Наведемо приклад ,дихання» жовтим кольором.

Дітям було запропоновано уявити, що жовта тканина — це сонечко. Діти заходили під тканину і вихователь (вчитель) пропонував їм погратися з сонечком, а саме: потягнутися до сонечка — доторкнутися до його промінчиків. Потім дітям пропонували лягти на доріжки, закрити очі та дихати «жовтим сонечком» 1–2 хвилини. Цим і закінчувалась релаксаційна вправа.

Взагалі методів використання кольору як засобу корекції емоційного стану велика кількість. Використання кольору є універсальним засобом для релаксації на будь-якому уроці.

Ефективним виявилось використання кольорових бланків при написанні вікторини з читання. Щоб покращити настрій учням, вчитель може дозволяти дітям писати у зошитах кольоровими ручками. Звичайно, що будь-яке заняття повинне включати використання яскравого наочного матеріалу.

Література

1. Егорова Е. Процветание по Максу Люшеру. — СПб.: Питер: Паблишинг, 2007. — 196 с.

2. Биррен Ф. Психология цвета и цветотерапия. — Нью-Йорк: Юниверсити букс, 1961. — 198 с.

3. http://pedcollege.kiev.ua/2009-11-13-19-07-45/22-/13-2009-11-17-13-02-30.html

Філімоненко І.А ,

студентка 43 групи

факультету початкового навчання

ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]