Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zb_statey_Ostatochny_variant.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Реалізація принципу наочності в нмк «flyhigh» для початкової школи під час навчання молодших школярів англомовного лексичного матеріалу

Навчання іноземної мови (ІМ) посідає одне з провідних місць у загальному навчанні молодших школярів, у всебічному розвитку дитини взагалі.

Під час навчання ІМ виникає завдання — створити систему відображення об’єктивного світу в формах другої мови. У шкільних умовах навчання за відсутності іншомовного середовища об’єктивний світ моделюється за допомогою наочності. Тому принцип наочності відіграє особливу роль у навчанні ІМ, а особливо під час навчання учнів початкової школи англомовного лексичного матеріалу (АЛМ).

Принцип наочності передбачає використання засобів наочного навчання в таких формах, які сприяють включенню сприйняття і уявлень, що створюються на основі застосування цих засобів, в розумову діяльність учнів, стимулюють і полегшують її.

Наочність — це своєрідна основа засвоєння нової мови, на якій формуються нові мовні явища мови, що вивчається. Використання засобів наочності забезпечує легкість і швидкість відтворення у свідомості молодших школярів таких зв’язків: 1) від слова ІМ, що означає поняття, до образу предмета і явища; 2) зв’язків від образу предмета, сприйнятого в момент мовлення, до іншомовного слова, яке виражає певне поняття.

І. О. Зимня відзначає, що цілі застосування наочності обумовлені завданнями, які стоять перед вчителем на певному етапі навчання ІМ, а наочність в плані повідомлення знань під час навчання ІМ може використовуватися з метою семантизації мовного матеріалу та організації запам’ятовування через встановлення зв’язку між вербальним і наочно-чуттєвим сприйняттям дійсності [2].

Ю. І. Пассов вважає, що метою застосування образотворчих смислових опор є «викликати необхідні асоціації між зображенням (ідеєю, змістом) і тим, що стане змістовим матеріалом висловлювання», оскільки «до зорового образу легко і міцно прив’язуються навіть абстрактні ідеї» [4]. Крім того, в цих опорах «можуть бути гіперболізовані ті властивості і якості предметів, які важливі для того, щоб схопити суть і визначити напрямок руху думки того, хто говорить».

Під час навчання молодших школярів АЛМ принцип наочності може бути реалізовано за допомогою різних засобів навчання.

Засоби навчання є важливим невід’ємним компонентом навчального процесу з ІМ в середніх навчальних закладах. Визначення засобів навчання — це відповідь на запитання «За допомогою чого навчати?». Отже, засобами навчання можуть бути різноманітні матеріальні предмети, які допомагають учителю організувати ефективне навчання ІМ, а учням успішно оволодівати нею.

В методиці навчання ІМ до засобів навчання висуваються певні вимоги. Так, засоби навчання повинні: виступати у матеріальній формі і виконувати свою основну функцію, а саме — бути таким засобом праці, який забезпечує реалізацію діяльності вчителя і діяльності учня у навчальному процесі з ІМ; бути інструментами реалізації методів і прийомів, що застосовуються у навчальному процесі, і забезпечувати управління діяльністю вчителя і діяльністю учня; відповідати сучасним досягненням методики навчання ІМ і забезпечувати реалізацію новітніх технологій навчання ІМ.

Згідно таких критеріїв як значущість, призначення та застосування технічної апаратури засоби навчання ІМ розподіляються на основні і допоміжні; для вчителя і для учня; технічні та нетехнічні.

В ідеалі усі засоби мають бути представлені в навчально-методичному комплексі (НМК), за яким проводиться навчання ІМ у певному класі. В такому випадку НМК є основним засобом навчання у всій повноті його компонентів: підручника, книжки для вчителя, лінгафонного практикума, комп’ютерних програм, комплексу програм, комплексу слайдів, діафільмів, аудіо- та відеокасет, таблиць тощо. Ті засоби, які вчитель використовує додатково до основних засобів навчання, вважаються допоміжними. Це можуть бути спеціально підібрані серії тематичних малюнків, виготовлені вчителем роздавальні навчальні картки, таблиці, схеми, а також ілюстровані журнали, афіші, фотографії та ін.

Усі засоби навчання ІМ призначені для вчителя і для учня. Комплект для вчителя складається із Державного стандарту з освітньої галузі «Іноземна мова», книжки для вчителя, посібника для позакласної роботи, набору фоно- і відеофонограм, таблиць, тематичних малюнків, збірника вправ, магнітної дошки, набору слайдів, діафільмів. Комплект для учня включає підручник, книжку для читання, довідники, словники, роздавальний навчальний матеріал, вправи на друкованій основі або на аудіокасеті, відеограми, комп’ютерні програми.

Як засіб навчання підручник займає особливе місце у комплекті для учня, він є головним навчальним посібником. У ньому міститься методично організований мовний та мовленнєвий матеріал, вправи для оволодіння цим матеріалом у різних видах мовленнєвої діяльності (МД), граматичний довідковий матеріал, додаток.

Широко застосовуються також методи роботи з діафільмами. Оцінку навчальним можливостям різних діафільмів та прийомів роботи з ними доцільно давати, виходячи з навчальних завдань, поставлених до кожного етапу процесу оволодіння мовним матеріалом. Цими етапами є: «презентація» (сприйняття навчального матеріалу у цілісній, звичайній формі: учень повинен дивитись на екран і слухати дикторський текст у запису чи у виконанні самого вчителя); «семантизація» (розуміння змісту дикторського тексту та основних його мовних особливостей); «відтворення» (закріплення іншомовного матеріалу в незмінній формі); «вирівнювання» (навчання школярів змінювати раніше закріплений мовний матеріал); «мовна практика» (тренування учнів у застосуванні мовного матеріалу до діафільму у комунікативно спрямованих умовах).

Картини, тематичні малюнки, таблиці, схеми є найбільш масовим видом унаочнення процесу навчання АЛМ.

Практичні прийоми ознайомлення, закріплення та контролю лексичного матеріалу можуть бути поєднані між собою. Наприклад, в 4 клітинки прямокутника надруковані слова (поряд можуть бути картинки), остання клітинка порожня. Учні відгадують слово, яке може бути синонімом, антонімом до поданого.

Позитивний результат має ознайомлення молодших школярів зі словами у синонімічних рядах або парах антонімів. Важливо пояснювати, чим відрізняються слова та в яких сполученнях вони вживаються. Наприклад: big, huge, beautiful, attractive, pretty, wonderful, perfect.

Принцип наочності забезпечується у навчальному процесі з ІМ створенням відповідних умов для чуттєвого сприйняття іншомовного оточення. Отже, наочність відіграє важливу роль у формуванні іншомовних навичок і вмінь, засвоєнні мовного та мовленнєвого матеріалу.

Проаналізувавши НМК FlyHigh 1 автора Danae Kazanoglou, який складається з Pupil’s Book, Activity Book, Pupil’s audio CD, Teacher’s Guide, Class audio CDs, Flashcards, ми дійшли висновку, що у цьому НМК у повній мірі представлена як зорова, так і слухова наочність.

Слухова наочність представлена диском, на якому чітко і в цікавій формі пропонуються учням завдання до кожного уроку, а саме: пісні, діалоги, вірші. Крім того, у кожного учня є персональний диск, за допомогою якого учні прослуховують завдання, виконані на уроці, ще і вдома. Спостерігаючи за реакцією учнів щодо використання аудіозаписів на уроках АМ, можна відмітити їхній позитивний вплив, адже учням дуже подобається слухати їх, співати пісні і повторювати слова за диктором. Ця слухова наочність мотивує учнів до вивчення АМ, сприяє кращому усвідомленню і засвоєнню ними АЛМ.

Зорова наочність дуже широко представлена у підручнику. Підручник має формат А4, кожна сторінка яскраво проілюстрована, має сюжетну лінію (на початку підручника учні знайомляться з тваринами-героями, від імені яких формулюються всі подальші завдання). Вправи представлені досить цікаво, мають різноманітний характер: учні можуть розмальовувати, відшукувати і рахувати предмети, є завдання з наклейками, що викликає захоплення в учнів, різноманітні ігри. Крім того, в підручнику представлений матеріал для виготовлення масок героїв-звірят, які в подальшому використовуються на уроках.

Завдання в Activity Book розраховані на те, що після їх виконання учні мають змогу розмалювати їх. Отже, крім конкретних завдань з різних тем, підручник має ще й додаткову функцію. Всі вправи пов’язані з завданнями з Pupil’s Book та розташовані відповідно до тем уроків.

До комплекту підручників та аудіодисків додається портфель з наочністю у вигляді карток, розташованих за темами уроків.

Отже, проведений аналіз НМК з АМ для початкової школи FlyHigh показав, що у ньому в повній мірі реалізовано принцип наочності, враховані вікові психофізіологічні особливості молодших школярів та їхні уподобання. Реалізація принципу наочності для навчання молодших школярів АЛМ забезпечує позитивну мотивацію до вивчення ними АМ.

Література

  1. Гальскова Н. Д., Гез Н. И. Теория обучения иностранным языкам. Лингводидактика и методика. Учеб. пособие для студ. лингв, ун-тов и фак. ин. яз. высш. пед. учеб. заведений. — 3-е изд., стер. — М.: Издательский центр «Академия», 2006. — 336 с.

  2. Зимня І. О. Педагогічна психологія. — М. : Логос, 2000. — 384 с.

  3. Ніколаєва С. Ю. Методика викладання іноземних мов у середніх навчальних закладах. — К. : Ленвіт, 2002. — 328 с.

  4. Пасів Є. І. Основні питання навчання іноземної мови. — Воронеж : Воронезький держ. пед. Інститут. — 1974. — 164 c.

Магліч О. С.,

студентка 54 групи

факультету початкового навчання

ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]