Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zb_statey_Ostatochny_variant.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Методика формування рецептивних лексичних та граматичних навичок учнів 3-ого класу за методом повної фізичної реакції

Стаття присвячена висвітленню положень методики формування рецептивних лексичних та граматичних навичок учнів 3-ого класу за методом повної фізичної реакції. Проблема, яка спонукала розробити методику дозволяє вирішити проблему навчання лексичного та граматичного матеріалу молодших школярів за методом повної фізичної реакції. В наш час пропонується великий обсяг лексики і граматики і це створює труднощі, щоб інтенсифікувати цей процес, ми пропонуємо використання методу повної фізичної реакції.

Метод повної фізичної реакції (Total Physical Response) [2], запроваджений професором психології Каліфорнійського університету Джеймсом Ашером, — метод, котрий базується на узгодженні мовлення та дії, на навчанні мови завдяки фізичній (моторній) активності.

Метод повної фізичної реакції пов’язаний з теорією сліду пам’яті в психології, за якою, чим частіше та інтенсивніше фіксуються зв’язки в пам’яті, тим сильніші асоціації і більша ймовірність, що вони будуть відтворюватися. Відтворення може відбуватися вербально і/чи разом з моторною активністю. Поєднання вербальної і моторної активності підвищує ефект відтворення.[3] Суть його полягає в тому, що при навчанні іноземної мови необхідно імітувати процес оволодіння дітьми рідною мовою, який засвоюється паралельно з виконанням відповідних фізичних дій.

У процесі оволодіння англійської мови діти спочатку вчаться розуміти на слух прості структури, а лише потім відтворюють їх у мовленні. Розуміння структур полегшується, якщо вони супроводжуються фізичними діями, виконуваними оточуючими або самими дітьми. Одиницею навчання є мовленнєвий зразок, яка представляє собою граматичну структуру, лексика є засобом наповнення відібраних структур. При відборі лексичних одиниць враховується не частотність і вживаність, а можливість використання відібраної лексики в конкретних навчальних ситуаціях.

Метод повної фізичної реакції [1] має свої переваги порівняно з іншими методами навчання іноземної мови, оскільки приносить неймовірне задоволення від навчання, піднімає настрій, підтримує темп, сприяє розвитку пам’яті та уяви, може бути використаний під час навчання різних за розміром, віком та здібностями груп учнів, під час вивчення різних часових форм, а також частин мови, у класному мовленні (накази, інструкції), під час розгляду текстів історій та казок, не вимагає великої підготовки чи матеріалів, а, отже, і часу, задіює до навчання як ліву, так і праву півкулі головного мозку.

Методика навчання основ англомовного спілкування учнів 3-ого класу за допомогою методу повної фізичної реакції, включає в себе формування рецептивних лексичних, граматичних навичок.

Рецептивні лексичні навички [4] охоплюють навички розпізнавання та розуміння лексичних одиниць при аудіюванні та навички обґрунтованої здогадки про значення лексичних одиниць, що належать до потенційного словника при аудіюванні. Іншими словами рецептивні лексичні навички базуються на пасивному лексичному мінімумі дитини.

У процесі рецептивних видів мовленнєвої діяльності виконуються такі лексичні операції:

  • розпізнавання та вибір лексичних одиниць з мовленнєвого потоку в процесі слухання;

  • семантизація лексичних одиниць;

  • поєднання лексичних значень у ході формування фразової і надфразової єдності.

При навчанні рецептивних лексичних навичок за допомогою методу повної фізичної реакції можно виділити такі етапи :

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]