Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zb_statey_Ostatochny_variant.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

II етап. Тренування граматичного явища.

Формування мовленнєвої граматичної навички передбачає розвиток навички відносно точного відтворення граматичного явища в типових для його функціонування мовленнєвих ситуаціях та розвиток її гнучкості за рахунок варіювання умов спілкування, що потребують адекватного граматичного оформлення висловлювання. З цією метою використовуються імітаційні, підстановці, трансформаційні вправи. В окрему групу виділяються вправи ігрового характеру.

Імітаційні вправи мають задану граматичну структуру, яку слід повторити без змін:

  • повторіть фразу за диктором;

  • скажіть, що ви робили те ж, що й диктор.

Підстановка нових лексичних одиниць в граматичну конструкцію (усно і письмово):

  • заповніть пропуски, вибравши потрібну словоформу з поданих слів;

  • замініть виділену форму за зразком.;

  • доповніть таблицю своїми прикладами;

  • прослухайте і обведіть правильну відповідь.

III етап. Застосування граматичних явищ у читані і аудіюванні.

Перехід від навичок до вмінь забезпечуються вправами, в яких граматичне явище, що активізується, потрібно використати без мовної підказки в залежності від мовленнєвих обставин. Вправи цього етапу можуть проводитись на матеріалі усних тем, домашнього читання, діафільмів, кінофрагментів.

Прослуховування тексту, який містить подане граматичне явище, контроль його розуміння учнями з наступним обговоренням проблеми, описаної в тексті.

Читання учнями мікротекстів (текстів) з новим граматичним явищем й контроль розуміння прочитаного:

  • прочитайте текст і вибірково перекладіть його;

  • прочитайте текст і знайдіть ключові речення.

В окремий етап можна виділити контроль граматичних навичок. Викладач може здійснювати його безпосередньо в процесі самої мовленнєвої діяльності (слухання, говоріння, читання або письма) або використовувати з цією метою спеціальні контрольні вправи.

Описавши організацію процесу формування рецептивних лексичних та граматичних навичок за допомогою методу повної фізичної реакції та розглянувши елементи вправ, варто зазначити, що в завдання до вправи можуть бути присутні ігрові елементи, тобто інструкція повинна мати комунікативну установку. Урок має побудований так, що на кожному уроці 30 хвилин повинно відводитися для формування рецептивних лексичних та граматичних навичок. Вправи на формування рецептивних лексичних та граматичних навичок за допомогою методу повної фізичної реакції присутні на початку уроку та в середині уроку.

Отже, розглянувши процес формування рецептивних лексичних та граматичних навичок за допомогою методу повної фізичної реакції, можна стверджувати про складність організації цього процесу. Тому використання вправ за методом повної фізичної реакції є ефективним прийомом, який мотивує, організовує школярів. Величезні можливості таких вправ можуть бути реалізовані, якщо навчальний процес буде ретельно обдуманим, правильно організованим, і керований вчителем.

літературА

  1. Вєтохов О. Наслухайся іноземної мови // Іноземні мови в навчальних закладах. — 2005. — № 1. — С. 74–82.

  2. Гапонова С. В. Сучасні методи викладання іноземних мов за рубежем // Іноземні мови. — 1998. — № 1. — С. 24–31.

Зимняя И. А. Психология обучения иностранным языкам в школе. — М.: Просвещение, 1991. — 220 с.

  1. Ніколаєва С. Ю., Гринюк Г. А., Олійник Т. І. та інші. Сучасні технології навчання іншомовного спілкування. — К.: Ленвіт, 1997. — Вип.1 (3). — 96 с.

  2. Fly High 2 PB — N. Y.: Longman. 2010.- 132 p.

Москаленко А. В.,

студентка 56 групи

факультету початкового навчання

ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]