Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Эконометрия_конспект.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
10.84 Mб
Скачать

Припущення 4  гомоскедастичність або рівність дисперсій

Для даного X дисперсії однакові для всіх спостережень:

.

(2.2.4)

Рівність (2.2.4) стверджує, що дисперсія для кожного є деяка позитивна величина, що дорівнює . Іншими словами, (2.2.4) означає, що величини Y, відповідні різним значенням Х, мають однакову дисперсію.

На рис. 2.7 показана ситуація, коли ця властивість не виконується, тобто коли має місце рівність

.

.

Рис. 2.7. Гомоскедастичність

Рис. 2.8. Гетероскедастичність

Щоб краще зрозуміти різницю між двома цими ситуаціями, повернемося до нашого прикладу. Графіки 2.7 і 2.8 показують, що зі зростанням доходу зростають і середні витрати на споживання. Але на рис. 2.7 дисперсія (розкид) витрат однакова для всіх рівнів доходів, а на рис. 2.8 дисперсія витрат збільшується зі зростанням Х, тобто багаті сім'ї в середньому купують більше, ніж бідні, але в них і більший розкид у витратах, ніж у бідних.

На рис. 2.8 показано, що

Припущення 5 відсутність автокореляції між збуреннями

Для будь-яких двох даних величин Х, і ( ), кореляція між і дорівнює нулю:

Припущення 6 нульова коваріація між і

Коваріація між і дорівнює нулю, тобто

Це припущення стверджує, що збурення і пояснювальна змінна Х не корельовані. Зміст цього полягає в такому: коли ми виразили PRF у вигляді

,

то припустили, що Х і u поодинці впливають на Y. Але якщо Х і Y корельовані, то неможливо визначити їх індивідуальний вплив на Y.

Припущення 6 автоматично виконується, якщо Х – невипадкова величина і справедлива гіпотеза 3:

: .

Припущення 7  кількість спостережень N повинна бути більшою, ніж кількість параметрів у моделі, тобто більшою, ніж кількість пояснювальних змінних

У нашому прикладі уявимо, що в табл. 1.1 є лише одна пара значень Y і X.

З цього єдиного спостереження неможливо визначити невідомі параметри і моделі. Нам необхідні принаймні дві пари значень для знаходження параметрів і .

Припущення 8  мінливість пояснювальних змінних Х

Значення змінної Х у даній вибірці не повинні бути однаковими. У математичних термінах повинна бути позитивним числом.

Це припущення не таке нешкідливе, як здається. Розглянемо рівняння

.

Якщо всі значення Х збігаються, то і знаменник дробу обертається в нуль, що робить неможливим знаходження параметрів регресії. У нашому випадку зрозуміло, що при малій мінливості Х не можна пояснити велику мінливість Y. Потрібно пам’ятати, що мінливість обох змінних Х і Y є основоположним моментом регресійного аналізу. Коротше кажучи, змінні повинні змінюватися.

Припущення 9  регресійна модель вибирається коректно

Інакше кажучи, відсутня помилка зсуву в моделі, що застосовується в емпіричному аналізі.

Ми вже зазначали, що класична регресійна модель передбачається вибраною коректно. Економічні дослідження починаються з вибору економетричної моделі, що лежить в основі предмета дослідження. При цьому повинні бути з’ясовані такі питання: 1) які змінні повинні бути включені в модель? 2) який вигляд функціональної залежності? 3) які припущення імовірності робляться відносно і і , що входять у модель?

Ці питання важливі , оскільки, як ми побачимо, не включення суттєвих змінних у модель, або неправильний вибір функціональної залежності, або неправильні стохастичні припущення роблять дуже сумнівними отримані при економетричному аналізі результати.

Припустимо, що ми вибрали такі дві моделі для встановлення залежності рівнів інфляції і безробіття:

,

(2.2.5)

,

(2.2.6)

де – рівень інфляції, а – рівень безробіття.

Модель (2.2.5) лінійна і за параметрами, і за змінними, а (2.2.6) нелінійна за параметром . На рис. 2.9 зображені ці моделі. Якщо модель (2.2.6) коректна, то модель (2.2.5) дає нам неправильний прогноз: між точками А і В, для будь-яких значень модель (2.2.5) дає завищені середні значення Y, тоді як зліва від А або справа від Y вона дає занижені середні значення Y.

Рис. 2.9. Дві моделі залежності рівнів інфляції та безробіття

Припущення 10  відсутність точної мультиколінеарності

Тобто між пояснювальними змінними відсутня точна мультиколінеарність.