Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1728
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать

Посудомийні машини безперервної дії

Машини для миття посуду безперервної дії (тунельні, конвеєрні) використовуються у закладах ресторанного господарства великої місткості. Продуктивність таких машин – 1000 тарілок за годину. Вони випускаються з конвеєрами трьох типів: для касетного миття, для миття з поштучним встановленням (тарілки, підноси) між пальцями конвеєра, для миття приборів із подальшим автоматичним сортуванням.

У машинах безперервної дії (рис. 4.5) робоча камера являє собою горизонтальний короб (тунель), встановлений на рамі і розділений усередині перегородками з гумовими шторками на чотири секції: струменевого очищення посуду, миття мийним розчином, первинного та вторинного ополіскування.

Через усі зони посуд, попередньо очищений від крупних залишків їжі, переміщується пластмасовими пальцями спеціального ланцюгового транспортера, оснащеного механізмом для натягування тягового робочого органу. В кожній секції встановлені верхні і нижні душові пристрої з форсунками. Для попередження розбризкування води секції розділені між собою гумовими чи поліетиленовими шторками, що легко знімаються.

Рис. 4.2. Схема посудомийної машини безперервної дії:

І-секція завантаження,ІІ-секція миття, ІІІ-секція розвантажування:

А-зона струминного очищення посуду;Б-зона миття;В-зона первинного ополіскування;Г-зона вторинного ополіскування:

1-вал транспортера;2-настил транспортера;3-кожух,4-форсунки зони вторинного ополіскування;5-форсунки зони первинного ополіскування;6 -стояк;7-шторки;8-мийні душі;9-стояк;10-душ;11-транспортер;12-натяжний пристрій;13-зварна рама;14-ванна;15-збірник харчових відходів;16-трубопроводи холодної і гарячої води;17-соленоїдні клапани;18-місткість секції струминної очистки;19-місткість для мийного засобу;20-соленоїдний клапан мийного засобу;21-ванна для миття;22-відцентровий насос ванни для миття;23-фільтр;24-насос ванни для ополіскування;25-ванна для ополіскування;26-ТЄНи;27-фільтри;28-піддон для стікання води;29-водонагрівач;30-електродвигун;31-редуктор черв¢ячно-циліндричний;32-передача;33-пристрій блокування

Під секцією миття і ополіскування розміщена мийна посудина, яка розділена на дві ванни. Перша по напрямку руху – мийна ванна –заповнюється мийним розчином (40…45 оС) за рахунок переливання гарячої води з ванни первинного ополіскування і надходження концентрованого мийного засобу із місткості з дозатором. У другій ванні первинного ополіскування встановлено трубчасті електронагрівачі (ТЕНи), які підтримують температуру гарячої води (50…60 оС). Крім того, в цю ванну вода також надходить переливом, але з піддону, на який стікає гаряча проточна вода з душового пристрою секції вторинного ополіскування. В зону вторинного ополіскування вода надходить із водопроводу, попередньо нагріта в водонагрівачеві до температури 85…92 оС. Температура води у водонагрівачі і рівень води у ваннах підтримується автоматично.

У душові пристрої миття і первинного ополіскування мийний розчин і гаряча вода подаються відцентровими насосами, які відкачують рідину через фільтри із відповідних ванн. У секції струменевого очищення дрібні залишки їжі змиваються з посуду водопровідною водою і струменями води спрямовуються у збірник, де накопичуються, а потім періодично видаляються. Далі посуд надходить у секцію миття, де обробляється мийним розчином. Після цього посуд проходить секції первинного і вторинного ополіскування, де гарячою водою змивається мийний засіб і забезпечується його стерилізація.

При виході із тунелю посуд, рухаючись на транспортері, проходить вільну ділянку, де висихає й охолоджується. Чистий посуд знімають на відстані 150–200 мм від пристрою блокування (кінцевий вимикач). Останній відключає транспортер при контакті з посудом, попереджаючи її падіння. Після вивільнення блокувального пристрою машина автоматично вмикається.

Для обслуговування робоча камера машини оснащена дверцятами, що піднімаються і фіксуються в цьому положенні і через які здійснюють санітарну оброку внутрішніх частин машини.

Машина посудомийна тунельного типу універсальна Мастер 380 фірми METOS (Фінляндія) забезпечує безперервне миття посуду в касетах. Передбачені секції для попереднього миття, миття з мийним засобом, первинного та вторинного ополіскування, сушіння посуду. Усі секції миття та ополіскування мають власні датчики касет. Автотаймер і датчики касет дозволяють увімкнути насоси і вентилятори тільки тоді, коли всередині секції знаходиться касета з посудом. Машина має ефективну систему теплорекуперації, тому можливе її приєднання до трубопроводу холодної води. В машині передбачені системи автоматичного регулювання температури води для миття та ополіскування, дозування мийних і ополіскуючих засобів, автоматичного відключення при відкриванні бокових панелей машини для її очищення.

Технічні характеристики машин для миття посуду безперервної дії наведені у табл. 4.2.

Правила експлуатації посудомийних машин безперервної дії. Перед початком роботи перевіряють санітарно-технічний стан машини та надійність заземлення, наповнюють мийною речовиною місткість для мийного засобу. Потім відкривають кран подачі води і вмикають машину: відбувається підготовка машини до роботи – усі ванни заповнюються водою, яка водонагрівачем доводиться до необхідної температури. Після цього починає рухатися транспортер.

Для забезпечення стійкості посуд на транспортері (пальцевому) розташовують таким чином: тарілки під нахилом дном вниз, склянки і чашки дном догори, підноси встановлюють на ребро через одну ланку транспортера. Якщо посуд миється у касетах, його розміщення аналогічне.

Під час роботи необхідно 3–4 рази за зміну перевіряти наявність мийного розчину в місткості, попередньо увімкнувши машину. Періодично через 1,5–2 год безперервної роботи слід заміняти воду в ваннах, а також очищати фільтри насосів і збірник залишків їжі. Не допускається робота машини без посуду (в холосту) понад 10 хв.

Після завершення роботи машину знеструмлюють, закривають кран подачі води, зливають воду з ванн, знімають шторки, промивають їх у мийному розчині, за допомогою шланга для санітарної обробки промивають ванни і внутрішню частину машини. Знімають і промивають фільтри насосів, прочищають душові пристрої. Дверцята мийної секції залишають відкритими. Вологою тканиною протирають зовнішню поверхню машини.

  • Увага! Не дозволяється зупиняти роботу машини за допомогою рубильника.

  • При приготуванні мийного розчину, санітарній обробці ванни руки необхідно захищати гумовими рукавицями.

  • Використовувати слід мийні засоби з низьким піноутворенням, які призначені для посудомийних машин.

  • Один оператор обслуговує машину біля столу завантаження, інший – біля столу розвантаження.

Можливі несправності під час експлуатації машин для миття посуду наведені у табл. 4.3.

Таблиця 4.3