Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1728
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать

Машини для формування котлет, биточків та гамбургерів

Котлетоформувальні машини призначені для формування виробів плоскої форми з м'ясних, рибних, картопляного фаршів, а також манних битків круглої форми. Випускаються машини роторного і барабанного типів, а також ручні механізми.

Роторні формувальні машини працюють за принципом почергового формування виробів одного за одним. Така машина настільного типу складається з корпуса, електродвигуна, черв'ячного редуктора, кришки стола із завантажувальним бункером, шнека-живильника, формувального стола, бункера для панірувальних сухарів і приймального лотка (рис. 8.1).

Робочим органом машини є формувальний стіл із трьома круглими отворами-комірками. Стіл закріплено на вертикальному валу, всередині якого встановлена тяга механізму регулювання маси виробу, що формується. Над столом розташовуються два завантажувальні пристрої – циліндричний бункер для фаршу й конічний бункер для панірувальних сухарів. Бункер для фаршу встановлено на кришці формувального стола. Усередині бункера розташовано живильний шнек, що нагнітає фарш із бункера в отвори-комірки формувального стола. У комірках стола розташовані робочі інструменти машини – поршні, які при обертанні стола роблять зворотно-поступальний рух. Елементами робочого інструмента є також крайки комірок формувального стола й крайки вікна бункера, які відокремлюють порцію фаршу від основної маси.

Робочі органи машини приводяться в дію від електродвигуна, встановленого всередині корпуса. Вал електродвигуна телескопічно з'єднаний із валом черв'ячного редуктора, від якого приводиться в обертання живильний шнек. Обертовий рух формувальному столу передається через циліндричну передачу, одне з коліс якої закріплено на валу живильного шнека, а інше – на валу формувального стола.

Рис. 8.1. Роторна котлетоформувальна машина:

а –схема машини;б –циклограма руху поршня формуючого столу;в – загальний вигляд машини;1– корпус;2 – черв'ячний редуктор;3 –вал шнека-живильника;4 –циліндрична передача; 5 – бункер для фаршу;6 –шнек-живильник; 7 – отвір у бункері;8 – бункер для сухарів;9 –отвір;10 –регулювальний гвинт;11– формувальний стіл;12 –поршень;13 –планка;14 –пружини;15 –штовхальник;16 –торцевий копір;17 – електродвигун;18 –вал електродвигуна;19 –упор;20 –вал черв'ячного редуктора

Поршням, розміщеним у комірках формувального стола, зворотно-поступальний рух передається торцевим диском-копіром, що являє собою ступінчасте кільце, закріплене на станині. На робочу поверхню диска-копіра опираються штовхачі поршнів. При обертанні стола вони ковзають по диску-копіру, а поршні завдяки пружинам піднімаються або опускаються в комірках відповідно до профілю диска-копіра.

Машина оснащена механізмом регулювання маси виробу, що формується. Регулювання досягається шляхом зміни положення поршня в комірці формувального стола. Для цього є регулювальний гвинт, планка та упор, що обмежують рух поршня вниз. Нижнє положення поршня залежить від установки планки, що змінює своє положення при обертанні регулювального гвинта.

Розвантажувальний пристрій складається із скидача і приймального лотка, площина якого встановлена на рівні формувального стола. Всі деталі машини об'єднані загальним корпусом.

При увімкненні електродвигуна машини формувальний стіл із поршнями і живильний шнек приводяться в дію. Під час обертання кожен поршень за один оберт опускається двічі: перший раз (положення 2), коли комірка з поршнем перебуває під бункером із панірувальними сухарями, і другий раз (положення 3), коли поршень розташовується під бункером із фаршем і комірка стола збігається з отвором бункера.

Під час першого опускання на глибину 1,5–2 мм на поршень насипаються сухарі, а при другому – простір над поршнем заповнюється фаршем. При подальшому обертанні формувального стола крайки комірок вікна бункера відрізають порцію фаршу, ущільнюють її й заповнюють весь об’єм комірки.

Наступний рух стола викликає переміщення штовхача поршня по ділянці підйому на диску-копірі, в результаті чого поршень із відформованим виробом піднімається на один рівень із поверхнею стола (положення 4). Тут на відформований виріб натискає скидач, зіштовхуючи виріб із поверхні поршня і стола на розвантажувальний лоток. Після цього оператор за допомогою спеціальної лопатки знімає виріб із розвантажувального лотка й укладає його непанірованою стороною на посипаний панірувальними сухарями лист.

Формувальна машина роторного типу АФК-1 підприємства ВАТ “Горьківський дослідно-механічний завод” (Росія) призначена для дозування і почергового формування котлет і тюфтельок із м'ясного й рибного фаршу. Вона оснащена бункером для фаршу місткістю 15 л. Продуктивність виготовлення котлет – 2000 шт./год, тюфтельок – 4000 шт/год. Маса виробу може регулюватися в межах від 50 до 100 г.

Аналогічний принцип дії має машина для формування гамбургерів і котлет моделі MS/2 фірми NILMA (Італія). Продуктивність – 1200 шт./год гамбургерів (діаметр 90 мм) і 2200 шт/ч котлет (діаметр 40 мм). Максимальна товщина виробів становить 22 мм. Циліндричний бункер вмішає 11 кг фаршу.

Барабанні формувальні машини (багаторядні) замість ротора оснащені формувальним барабаном (рис. 8.2), в якому змонтовано ряд ковзних поршнів. За один оберт барабана поршні формують кілька котлет. Змінний обертовий барабан (одно-, дво-, три-, чотирирядний) зверху щільно притиснутий до живильного пристрою, в який з бункера через спеціальну щілину лопатевим нагнітачем подається фарш. При цьому в пристрої підтримується надлишковий тиск, що забезпечує щільне заповнення отвору над поршнем фаршем. У нижньому положенні поршні витісняють котлети на транспортер. Відокремлення котлети від поршня відбувається за допомогою струнного механізму.

Котлетоформувальна машина барабанного типу FORMATIC C 2000 фірми DEIGTON (Англія) продуктивністю 2000 шт./год може бути оснащена змінними одно-, чотирирядними барабанами з профілем поршнів у вигляді кола, квадрата, еліпса, зірочки, напівмісяця тощо. Маса виробу регулюється шляхом зміни величини ходу поршня, що виштовхує виріб із отвору барабана. Товщина виробу для стандартного барабана – 6–24 мм, для барабанів зі збільшеною глибиною – 34 мм.

Машина також може комплектуватися пристроєм подачі паперової підкладки для зручності зняття відформованих виробів зі стрічки транспортера та педальним керуванням, що дозволяє операторові зосередитися на контролі подачі продукту в бункер і зніманні готових виробів. Місткість бункера – 15 л.

2

Рис. 8.2. Барабанна котлетоформувальна машина із ковзним поршнем:

а – схема машини;б – загальний вигляд;1 – бункер;2 –лопатевий нагнітач;3– фарш; 4– живильний пристрій;5– формувальний барабан;6–ковзний поршень;7– котлета;8–струнний механізм; 9 – транспортер

Котлетоформувальний механізм F/10 (рис. 8.3) з ручним приводом фірми FIMAR (Італія) працює за принципом пресування й призначений для невеликих підприємств ресторанного господарства. Дозування здійснюється за об’ємом із похибкою маси виробу не більше 4%.

Попередньо підготовлена котлетна маса завантажується в цилін­дричну форму (матрицю) діаметром 100 мм і глибиною 10 мм. При повороті важеля пуансон опускається в матрицю із продуктом, видавлюючи надлишки фаршу, що й забезпечує розміри котлети. Продуктивність механізму досягає 30 кг/год.

Рис. 8.3. Схема котлетоформувального механізму F/10:

1– важіль;2– пуансон;3 – матриця

Технічні характеристики котлетоформувальних машин наведено у таблиці 8.1.

Таблиця 8.1