Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1728
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать

10.3. Технічне обслуговування і ремонт механічного устаткування

До кожного виду устаткування завод-виробник додає технічну документацію – експлуатаційну та ремонтну. Порядок проведення технічного обслуговування та ремонту торговельно-технологічного устаткування залежить від його виду та здійснюється згідно з вимогами. Експлуатаційна документація устаткування містить:

1) технічний паспорт;

2) інструкцію з експлуатації;

3) інструкція з технічних вимог безпеки праці під час роботи.

Інструкція з експлуатації містить технічний опис машини з її схемами, інструкцію з експлуатації, технічного обслуговування, монтажу, вмикання, регулювання. Наявні також пам’ятки для роботи з машиною та вимог безпеки праці.

Паспорт підтверджує гарантовані підприємством-виробником основні параметри і характеристики машини. У ньому вказується марка машини, заводський номер, призначення, комплектність, коротка технічна характеристика, інформація про введення в дію машини. Паспорт може об’єднувати інструкції та технічний опис машини.

Формуляр – це документ, за допомогою якого завод гарантує основні параметри та технічні характеристики машини. Формуляр має бути постійно з машиною. У ньому наявні загальні відомості про машину та введення її в дію, час та періодичність ремонту, комплектність, гарантійне зобов’язання тощо. Формуляр дає змогу вести чіткий контроль роботи машини по місяцях, роках, контролювати обслуговування та ремонт під час її експлуатації.

До ремонтної документації належать:

  • інструкція з поточного ремонту;

  • інструкція з капітального ремонту деталей та збірних частин;

  • норма використання запасних частин;

  • норма використання матеріалів для ремонту.

Завод-виробник додає експлуатаційну документацію та інструкцію з поточних ремонтів у комплекті з устаткуванням.

Технічне обслуговування – комплекс робіт із забезпечення працездатності і справності устаткування в процесі експлуатації.

Ремонт – це роботи з відновлення працездатності і ресурсу устаткування в цілому чи його складових.

Роботи з технічного обслуговування і ремонту завжди взаємопов’язані.

Технічне обслуговування здійснюється за угодами зі спеціалізованою організацією або власним підготовленим технічним персоналом (рис. 10.3). У будь-якому випадку наказом по підприємству призначається відповідальна особа за експлуатацію устаткування.

Після введення устаткування в експлуатацію спеціалізована організація, що має відповідну ліцензію, оформляється відповідний акт.

Рис. 10.3. Перелік видів робіт при технічному обслуговуванні механічного устаткування

Перелік видів робіт, обов’язкових при технічному обслуговуванні окремих видів механічного устаткування:

Універсальні кухонні машини

перевірка стану різьби на затискних гвинтах кріплення змінних механізмів; стану пазів на привідному валу редуктора; перевірка стану шипів змінних механізмів

Просіювачі

перевірка цілісності сит для просіювання

Машини для очищення овочів

перевірка стану абразивної поверхні робочих органів і визначення дисків, що підлягають заміні при найближчому поточному ремонті; перевірка щільності регулювання прилягання гумового ущільнювача вивантажувального люка; натягування клиновидних пасків

Посудомийні машини

перевірка справності нагрівальних елементів; соленоїдних клапанів і датчиків рівня; перевірка роботи кінцевого вимикача на транспортері; контроль температурного режиму по зонах обробки; перевірка натягування транспортерної стрічки; контроль прохідності води через отвори мийних душів; перевірка роботи дозатора мийного розчину; стану касет для посуду

Розмелювальні механізми

перевірка і регулювання зазору між розмелювальними поверхнями

Машини для нарізання овочів

перевірка надійності кріплення ножа, кришки і ножової рамки; натягування клиновидних пасків; контроль стану різальних органів машини

М’ясорубки

перевірка якості заточування ножів і ножових решіток; стану пальця шнека

Машини для нарізання гастрономічних товарів і хліборізки

перевірка роботи блокувальних вимикачів; стану заточувального пристрою; механізму регулювання товщини нарізання продуктів; роботи скребків, що очищають ножі від продуктів; натягування клиновидних пасків

Тістомісильні машини

перевірка фіксації діжі в робочому положенні; стану місильного важеля (робочого органу); натягування ланцюга

Тісторозко-чувальні машини

перевірка надійності спрацювання блокувань безпечності машин; механізму регулювання товщини розкочування тіста

Під час тривалої експлуатації устаткування можуть здійснюватися поточний і капітальний ремонти.

Поточний ремонт передбачає заміну деталей, що швидко зношуються, або відновлення їх працездатності, а також ліквідацію дефектів конструктивних елементів шляхом їх регулювання.

Капітальний ремонт полягає в повному відновленні всіх основних і допоміжних частин, включаючи і базові, або їх повній заміні. До якості відновлених частин висуваються ті самі технічні вимоги, що і до нових.

10