Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1728
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать

Технічні характеристики котлетоформувальних машин

Фірма- виробник / країна / марка машини

Продук-

тивність

кг/год

Об’єм бункера для фаршу/для сухарів, кг

Маса сформо-ваних виробів, г

Частота обертання формувального столу/шнека живильника, хв-1

Номі-нальна потуж-ність, кВт

Габаритні розміри, мм

Маса, кг

Росія

МФК -2240

2240

10/0,7

45…95

13,8/37,2

0,4

610×390×630

75

Росія

АК2М-40

4000

20

50,70, 100

-

0,55

685×585×665

90

Росія

АФК-1

2000

15

50…100

-

0,43

540×350×675

73

Nilma (Італія)

MS /2

1200

11

60…140

-

0,37

460×320×590

42

Nilma (Італія)

MS /3

900

11

60…140

-

0,25

460×290×590

32

Deigton

Англія) FORMATIC

C 2000

2000

15

50…130

-

0,75

850×850×720

-

Правила експлуатації котлетоформувальних машин. Перед початком роботи перевіряють правильність установки робочих органів, справність машини й наявність заземлювального проводу. Потім завантажують бункери машини панірувальними сухарями і фаршем. Поруч із машиною на столі встановлюють листи, посипані панірувальними сухарями.

Після цього включають електродвигун і виконують формування п'яти-шести виробів, зважують їх на контрольних вагах і, якщо буде потреба, регулюють масу формувальних виробів за допомогою регулювального пристрою. Регулювання здійснюється при увімкненому електродвигуні машини шляхом обертання регулювального гвинта в ту або іншу сторону. У процесі роботи машини варто періодично перевіряти масу формувальних виробів і в міру необхідності регулювати її.

Після закінчення роботи машину виключають, знімають усі робочі органи і ретельно промивають гарячою водою. Зовнішні поверхні машини під бункером і формувальним столом також промивають гарячою водою й протирають насухо. Робочі поверхні формувального стола, комірок, поршнів, живильного шнека, кришки стола й доріжку копіра після просушування змазують харчовим несолоним жиром. Загальну санітарну обробку машини варто проводити не рідше 2-3 рази на тиждень. Повне розбирання машини для профілактичного огляду й ремонту здійснюють відповідно до інструкції з експлуатації та догляду за машиною.

  • Увага! Небезпечною зоною машини є бункер, тому під час роботи заборонено завантажувати фарш.

  • У випадку несправностей (налипання виробів, пошкодження виробів скидачем тощо) необхідно вимкнути електродвигун.

  • Для розвантажування готових напівфабрикатів треба використовувати спеціальну лопатку.

Машини для формування виробів із тіста

Машини для виготовлення пельменів і вареників. Машини цього типу працюють із використанням тістової трубки або розкатаної тістової стрічки. Остаточне формування виробів здійснюється змінними формувальними (штампуючими) барабанами, від конструкції яких і залежить форма виробу. Використовуються машини для виготовлення пельменів і вареників із різними начинками (м'ясом, сиром, картоплею, капустою тощо).

Формування з тістової трубки передбачає наявність спеціальної формувальної насадки (рис. 8.4), в яку із двох окремих бункерів нагнітаються готове тісто і фаршева начинка. Тісто нагнітається, як правило, шнеком, а фарш – ротаційним або лопатевим насосом. Насадка приєднується до бункерів за допомогою тісто- та фаршпроводів і являє собою сплюснуту трубку фаршпровода, вставлену в овальний отвір тістопровода із зазором близько 2 мм. Тісто, обтікаючи фаршпровод, формується в трубку овального перерізу, порожнина якої відразу ж наповнюється фаршем. Кількість тіста, що надходить у насадку регулюється гвинтом, а кількість подаваного фаршу – гвинтом, рознашованим на фаршпроводі.

Рис. 8.4. Схема формування із тістової трубки:

1– гвинт регулювання витрати фаршу;2– фаршпровід;3– гвинт регулювання витрати тіста;4– тістова трубка;5– формувальний барабан;6– зформовані вироби;7 – опорний ролик;8 – тістопровід;9– стрічка транспортера

На виході з насадки тістова трубка з фаршем потрапляє на стрічку транспортера й рухається разом із нею до формувального барабана. Барабан, що має фігурні вирізи, прокочується по тістовій трубці, формуючи вироби з різною начинкою. Безпосередньо під барабаном (під стрічкою) на рамі конвеєра встановлено опорний ролик. Щоб тісто не прилипало до формувального барабана, у ряді пельменних машин він має тефлонове покриття, а тістова трубка посипається борошном за допомогою спеціального мукосія.

У деяких машинах під трубку з тіста безупинно розміщують листи, на яких відбувається формування виробів. Листи із сформованою продукцією знімаються зі стрічки транспортера й направляються на подальшу обробку (заморозку або варіння).

Залежно від продуктивності машина може бути оснащена одно- або багатоструменевою формуючою насадкою.

Формування з розкатаної тістової стрічки відбувається безперервно, у кілька етапів:

  • розкочування тістових стрічок (нижньої й верхньої);

  • дозування фаршу на нижню тістову стрічку;

  • накриття нижньої стрічки з фаршем верхньою;

  • штампування із тришарової стрічки, що рухається, і від’єднання одних штучних формованих виробів від інших.

Розкочування тіста (рис. 8.5) здійснюється за допомогою двох тісторозкочувальних блоків, кожний з яких складається з розкочувальних валиків. Вони захоплюють тісто з бункера для виготовлення нижньої і верхньої стрічок. Товщина тіста після розкочування регулюється в межах від 0,5 до 4 мм. Фарш із бункера може подаватися на рухому нижню тістову стрічку як самопливом, так і за допомогою насоса або поршня. Верхня тістова стрічка накриває на транспортері нижню тістову стрічку з фаршем, а потім за допомогою змінних, штампувального і відрізного барабанів відбувається формування виробів (пельмені, вареники, чебуреки, пиріжки тощо) на стрічці транспортера. У деяких автоматах вироби можуть штампуватися на листах із пластмаси, які попередньо кладуть на транспортер. Для запобігання налипання тіста на штампувальний барабани, верхня тістова стрічка може посипатися борошном зі спеціального пристрою або підсушуватися за допомогою вентилятора, а барабани також можуть покриватися тефлоном.

Рис. 8.5. Схема формування з розкатаної тістової стрічки:

1 – бункер для розкочування нижньої тістової стрічки;2– бункер для фаршу;3– бункер для розкочування нижньої тістової стрічки;4– пристрій для посипання борошном;5 – штампувальний барабан;6 – відрізний барабан;7– блок валиків розкочування верхньої тістової стрічки;8– стрічка транспортера;9– блок валиків розкочування нижньої тістової стрічки

Суттєва перевага машин для формування виробів із розкатаної стрічки із тіста перед машинами для формування з тістової трубки полягає у більш різноманітному асортименті геометричних форм готових виробів.

Технічні характеристики машин для приготування пельменів і вареників наведено у табл. 8.1.

Таблиця 8.1