Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1728
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать
    1. 5.2. Розмелювальні машини і механізми

За конструкцією робочих органів розмелювальні машини і механізми поділяються на конусні, дискові і валкові.

Пристрої з конусним робочим органом застосовуються для подрібнення сухарів, круп, спецій та інших твердих продуктів.

Розмелювальний механізм із конусним робочим органом (рис. 5.2) складається з корпуса і кришки-хвостовика. Механізм приводиться в дію від приводу універсальної кухонної машини. У корпусі розміщені барабан (нерухоме жорно) і тертковий диск (обертове жорно), які мають рифлену поверхню. Обертовий диск і шнек закріплені на горизонтальному валі за допомогою болта і шайби. Кінець вала виконаний у вигляді шипа для з’єднання з валом приводного механізму.

Рис. 5.2. Механізм для подрібнення сухарів і спецій:

1 –диск тертковий (обертове жорно);2– кришка-хвостовик;3 –вал;4 –штовхач;5 –запобіжна решітка;6 –корпус;7 – регу­лювальна гайка;8 – гвинт; 9 – тертковий барабан (нерухоме жорно);10 – шнек;11– розвантажувальний отвір

Продукт, що підлягає розмелюванню, через завантажувальний отвір корпуса подається до шнека, що попередньо подрібнює його й просуває до обертового терткового диска. Остаточне подрібнювання продукту відбувається в зазорі між рифленими поверхнями обертового диска і нерухомого барабана. Рифлі являють собою спірально розміщені зубці прямокутного профілю перемінної висоти. Від центру до периферії розміри зубців зменшуються, а кількість їх зростає, що дозволяє збільшити ступінь подрібнення і забезпечити транспортування подрібненого продукту. Регулювання величини помелу забезпечується регулювальною гайкою, при обертанні якої тертковий барабан переміщається уздовж осі вала до гвинта. Мінімальний зазор між диском і барабаном – 0,2 мм. Напрямок обертання регулювальної гайки для отримання необхідної величини помелу вказується на торцевій стороні гайки стрілками з підписами «крупно» й «дрібно». Для запобігання затримання сухарів у завантажувальному каналі необхідно користуватися штовхачем. Розвантажувальний отвір має вигляд вертикального лотка.

Продуктивність розмелювального механізму (по сухарях) становить 15 кг/год.

Машини з дисковим робочим органом використовуються для подрібнення зерен кави.Більшість професійних кавомолок мають плоскі жорна (диски) діаметром від 30 до 85 мм.

Кавомолки бувають із лічильником кількості виданих порцій і без лічильників (непрофесійні), з автопідмолом (за рахунок наявності датчика рівня меленої кави у місткості дозатора), шумозахисним корпусом.

Машина для подрібнення кави наведена на рис. 5.3.

а

б

Рис. 5.3. Принципова схема кавомолки:

а – схема машини; б – загальний вигляд; 1 – основа; 2 – корпус; 3 – електродвигун; 4 – опорний диск; 5 – ребра нерухомого розмелювального диска; 6 – завантажувальний бункер; 7 – кришка завантажувального бункера; 8 – рухомий розмелювальний диск (жорно); 9 – гайка для регулювання ступеня помелу; 10 – перехідний лоток меленої кави; 11 – дозуючий маховичок; 12 – рукоятка дозатора; 13 – підставка для чаші з фільтром

Принцип дії кавомолки полягає в тому, що при її вмиканні електричний двигун приводить у дію розмелювальний диск. Зерна кави потрапляють між рухомі та нерухомі рифлені поверхні дисків (жорен), подрібнюються та вивантажуються в дозатор.

Технічні характеристики кавомолок наведені у табл. 5.1.

Правила експлуатації кавомолок. При використанні машин для подрібнення кави необхідно дотримуватися наведених вище (тема 1, п. 1.6) загальних правил експлуатації.

Перед початком роботи прикріпити завантажувальний бункер до регулятора помелу. За допомогою рукоятки закрити пластину-заслонку завантажувального отвору подачі зерен до жорен. Зняти кришку, завантажити зерна кави в бункер та закрити кришкою. Відкрити пластину-заслонку подачі зерен.

Таблиця 5.1