Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1728
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать

Машини для миття овочів

Овочі миють перед механічним очищенням, що збільшує термін служби очисних машин і підвищує якість продукції. Машини для миття підрозділяються на спеціалізовані й універсальні. Перші застосовують тільки для миття овочів, другі – для миття овочів, фруктів, м'яса й риби, а деякі моделі й для очищення овочів.

Овочемийні машини бувають як безперервної, так і періодичної дії. Машини безперервної дії обробляють овочі в безперервному потоці й відрізняються високою продуктивністю. З огляду на це використання їх у закладах ресторанного господарства обмежене. Випускаються машини вібраційного, конвеєрного, барабанного й барботажного типів.

Більшого використання набули машини періодичної дії, які відрізняються способом вивантаження вимитої продукції (неперикидні і перекидні), формою мийної камери (умовно-вертикальний циліндр, горизонтальний напівциліндр або паралелепіпед), а також мийними пристроями (форсунки, мийні диски, форсунки й обертові кошики та ін.).

Неперекидні овочемийні машини мають мийну ванну (у більшості випадків напівциліндричної форми) з перфорованими днищем і бічними стінками. За допомогою потужного насоса вода декілька разів подається в мийну камеру, забезпечуючи перший етап миття – змивання чи розм’якшення забруднення на продукті. Після цього брудна вода зливається і відбувається наступний повторний етап миття новою порцією води. Увесь процес триває не більше 4–5 хв. Після звивання води з ванни продукт вивантажується вручну.

Перекидні овочемийні машини схожі за будовою і принципом дії з неперекидними, але відрізняються автоматичним підніманням мийної ванни для більш зручного вивантаження вимитого продукту.

Миття овочів можна здійснювати і за допомогою універсальних машин, призначених як для очищення, так і для миття овочів, це, зокрема, машини серій ПЛ і ПВ фірми METOS (Фінляндія).

Овочемийна машина відцентрового типу GK-60 фірми MEIKO (Німеччина) призначена для миття зелені і коренеплодів (рис 4.1). Вона оснащена корпусом у вигляді паралелепіпеда із кришкою, усередині якого змонтована посудина з підведеними до неї трубками для циркуляції води. Овочі завантажують у спеціальну корзину, яка під час циклу миття періодично піднімається й опускається всередині ванни. Вода для миття овочів нагнітається за допомогою насоса, а злив відпрацьованої води відбувається через фільтр. У нижньому положенні корзини відбувається миття, у верхньому – ополіскування чистою водою й сушіння за рахунок відцентрової сили. При відкриванні кришки під час роботи привод автоматично вимикається. Продуктивність машини при митті зелені становить 60 кг/год, інших овочів – 230 кг/год.

Рис. 4.1. Схема відцентрової овочемийної машини:

1– корзина;2– посудина;3– фільтр;4– насос;5 – корпус;6 –трубки для подачі води;7 – кришка

Подібні машини з обертовими корзинами застосовують як для миття і сушіння варених і сирих овочів, так і тільки для сушіння.

Правила експлуатації овочемийних машин. Перед пуском перевіряють санітарний стан, справність окремих вузлів, надійність закріплення робочих органів машин. Потім перевіряють машину на холостому ходу. Овочі завантажують у машину при працюючому електродвигунові.

Після закінчення роботи машину вимикають, очищують, миють, а зовнішні поверхні протирають насухо.