Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1728
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать

Можливі несправності під час експлуатації кавомолок

Несправності

Ймовірні причини

Способи усунення

Кавомолка не вмикається

Відсутня напруга

Приєднати до електромережі

Під час експлуатації зупинився електродвигун

1. Перегрівання кавомолки та блокування жорен (безперервний робочий цикл тривав понад 30 хв).

2. У жорна потрапили сторонні предмети

  1. Дотримуватись нормативного часу роботи кавомолки.

2. Вимкнути машину та очистити жорна кавомолки

Зерна кави викидаються із завантажувального бункера

Не встановлена кришка бункера

Закрити бункер кришкою

Знизилась продуктивність кавомолки та погіршилась якість меленої кави

  1. Недостатньо підсушені зерна кави.

  2. Спрацювались жорна

  1. Підсушити зерна згідно з технологічними вимогами.

  2. Викликати спеціаліста сервісного центру для заміни жорен

До машин із валковим робочим органом належать пристрої для подрібнення горіхів і розтирання маку та терки для сиру.

Механізм для подрібнення ядер горіхів і розтирання їх до борошнистої маси, а також розтирання маку, наведено на рис. 5.4.

Він входить до комплекту універсального кухонної машини і має продук­тивність від 10 до 20 кг/год.Виконаний у вигляді прямокутного корпуса, у верхній частині якого розміщено завантажувальний бункер, де встановлено постачальний валик і шибер, за допомогою яких змінюється ширина щілини, що регулює подачу продукту до розмелювальних валків. Положення шибера фіксується спеціальним гвинтом.

У середній частині корпуса встановлено два валки. Причому, один валок (3) – стаціонарний із гладкою поверхнею, а інший (9) – змінний із рифленою чи гладкою поверхнею. Змінні валки можна швидко замінити за допомогою витяжної шпонки. Зазор між валками регулюється в межах 0–2,5 мм двома регулювальними гвинтами, встановленими на передній стінці машини. При одночасному обертанні регулювальних гвинтів повзуни переміщуються по напрямним і відсувають змінний валок від стаціонарного, чи, навпаки, наближають до нього. Обертання від вала приводу передається стаціонарному валку, а потім через шестерні змінному і постачальному валкам. Розмелювальні валки обертаються з різною частотою в протилежні боки.

У нижній частині корпуса по дотичній до циліндричної поверхні розмелювальних валків встановлені на осях два скребки, які очищають поверхню розмелювальних валків від прилиплих частинок продукту.

Продукт із бункера в певній кількості через зазор між шибером і постачальним валком подається до розмелювальних валків, які обертаються з різною швидкістю, подрібнюючи продукт шляхом роздавлювання і стирання. Продукт під дією власної маси падає в приймальну тару. Для крупного подрібнення зазор повинен бути не більшим за 1,5 мм, для розтирання маку – 0,2 мм. Скребок знімає прилиплі частинки із поверхні розмелювальних валків, потім частинки потрапляють у приймальну тару.

Подрібнювальна машина U2 фірми YAZICILAR (Туреччина) забезпечує дрібне подрібнення ядер горіхів, фісташок, арахісу, мигдалю і подібних продуктів. Принцип дії – роздавлювання продукту між рифленими валками довжиною 17 мм, виготовлених із твердого пластику Delrin. Величина зазору між валками регулюється від 1 до 6 мм. Корпус машини виготовлений із алюмінію, бункер – із нержавіючої сталі. Продуктивність машини –50 кг/год.

Рис. 5.4. Схема валкового механізму для подрібнення горіхів та розтирання маку:

1,4,10– регулювальні гвинти;2– корпус;3– ведучий валок;5– шибер;6– вісь;7– завантажувальний бункер;8 – поста­чальний валок;9– змінний ведений валок;11– шкребок

Для подрібнення твердих сортів сиру до порошкоподібного стану, сухарів та інших крихких продуктів використовуються терки (рис. 5.5), в яких робочим органом є рифлений обертовий валок (барабан). Складається терка з електродвигуна, який приводить у дію тертковий барабан, завантажувального бункера, штовхача, який необхідний для безпечної подачі й притискання продукту безпосередньо до терткового барабана. Для видалення подрібненого продукту з машини передбачено вихідний отвір. Тертковий барабан – пустотілий циліндр із поверхнею, що містить шорсткуваті дрібні зубці. Усі конструктивні елементи закріплені на станині, яка забезпечує машині необхідну стійкість. Для цього знизу станина оснащена гумовими ніжками, що забезпечують щільне її прилягання до робочої поверхні стола.

4

3

5

2

1

6

Рис. 5.5. Схема і загальний вигляд терки:

1 – підставна місткість; 2 – вихідний отвір; 3 – електродвигун; 4 – штовхач; 5 – заванта­жува­­льний бункер; 6 – станина

Підготовлений до обробки продукт партіями закладають у завантажувальний бункер. Потім за допомогою важеля проштовхувача продукт фіксують так, щоб він щільно прилягав до терткового барабана, і за допомогою пускової кнопки включають машину. Повільно натискаючи на важіль штовхача, здійснюють натирання продукту. Під час роботи слід стежити за рівнем наповнення підставної місткості. Як тільки вона заповниться, потрібно зупинити машину, натиснувши на кнопку „стоп”, і вивільнити місткість.

Правила експлуатації машин і механізмів для подрібнення горіхів та розтирання маку. Машину чи механізм необхідно зібрати для певної операції: для розтирання маку встановити ведений вал із гладкою поверхнею; для подрібнення горіхів – вал із рифленою поверхнею. Механізм приєднати хвостовиком до приводного пристрою УКМ. Далі відрегулювати ступінь подрібнення (встановити зазор між валами та відстань між шибером та постачальним валом).

Увімкнути машину. Для отримання однорідної маси з горіхів спочатку слід провести первинне подрібнення, а потім, замінивши вал, зменшити відстань та повторно обробити продукти (тобто розтерти до отримання однорідної маси). Для середнього помелу відстань між розмелювальними валами повинна бути для горіхів не більше 1,5 мм, для розтирання маку – від 0 до 0,2–0,3 мм.

Завантаження продуктів слід виконувати при увімкненій машині безперервно та рівномірними порціями.

Після закінчення роботи рифлені поверхні валів треба очистити за допомогою шкребка (щітки), який притискається до валів за допомогою гвинта. Зовнішні частини механізму протерти спочатку вологою тканиною, а потім сухою.