Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magisterska_Paskevich_Tetyana.doc
Скачиваний:
256
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
8.29 Mб
Скачать

1. 1. Поняття про електронний підручник

Підручники завжди були невід'ємним компонентом всього навчального процесу. У загальній системі засобів навчання вони служили основним стрижнем для отримання нових знань. Видатний чеський педагог Я.А.Каменський про підручник сказав, що книга є найголовнішим засобом навчання зі всієї системи засобів навчання. Тому серед всього різноманіття різної літератури підручник є першим і найважливішим джерелом знань для учнів, і його слід розглядати як один з основних компонентів всього навчання.

Стрімкий процес інформатизації шкіл на основі сучасних комп'ютерів, що поступають в навчальні заклади країни, відкриває в освіті шлях електронним підручникам. Сучасні методи представлення інформації в комп'ютерах містять в собі не тільки текст, малюнки, графіку, креслення, але й звукові та відео фрагменти, що забезпечує наочність підручника. Відмінною особливістю побудови електронних підручників є гіперпосилання. У зв’язку з актуальністю цього питання вченими, педагогами, фахівцями інформаційно-бібліотечної сфер ведуться розробки основних принципів, що характеризують сучасній електронний підручник, його підготовку, поширення, застосування з окремих предметів.

Електронний підручник є виданням, яке містить систематизований матеріал з відповідної науково-практичної галузі знань, що забезпечує творче та активне оволодіння знаннями, вміннями та навичками з певної галузі. Він призначений переважно для індивідуального навчання. Електронні підручники рівною мірою можуть використовуватися в дистанційній освіті. [4]

Порівняємо електронний підручник з друкарським, розміщеним на паперовому носії. Вони мають такі загальні ознаки, а саме:

– навчальний матеріал висловлюється з певної області знань та освітлюється на сучасному рівні досягнень науки і культури;

– матеріал в підручниках висловлюється систематично, тобто є завершений твір, який складається з багатьох елементів, які мають смислові зв'язки між собою, що забезпечує цілісність підручника.

Крім загальних ознак виділяють і відмінні, які слід чітко визначити:

– на відміну від друкарського електронний підручник з конкретного навчального предмета може містити матеріал декількох рівнів складності. При цьому він буде розміщений на одному лазерному компакт-диску, містити багатоваріантні завдання для перевірки знань в інтерактивному режимі для кожного рівня.

–  наочність в електронному підручнику значно вища, ніж в друкарському. Вона забезпечується використанням мультимедійних технологій: анімації, звукового супроводу і гіперпосилань, відеосюжетів і т.п.

– електронні підручники є по своїй структурі відкритими системами. Їх можна доповнювати, коректувати, модифікувати в процесі експлуатації.

Побудова електронного підручника є складною справою. Від того, як він був створений залежить наскільки успішно сприйме, зрозуміє чи запам'ятає учень, або студент ту інформацію, яка в ньому подана. Тому, викладач, який поставив перед собою мету створити електронний підручник, повинен знати:

– сучасні світові тенденції розвитку освіти, вимоги до його якості і до сучасної науково-методичної літератури;

– технічно-педагогічні особливості передачі інформації від ЕОМ до людини;

– основні дидактичні прийоми організації і представлення навчального матеріалу;

– можливості програм, орієнтованих на створення мультимедійних додатків .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]