Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m3513 (1).docx
Скачиваний:
509
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
12.38 Mб
Скачать

Звивисті форми бактерій

Загальна схема будови Treponema pallidum

Зовнішня мембрана

Пептидоглікан

Цитоплазматична мембрана

Джгутик

Цитоплазматичні

філаменти

Зовнішня оболонка

Зовнішня болонка

Цитоплазма

Цитоплазма

4. Основи асептики та антисептики. Дезінфекція. Стерилізація

Актуальність теми: на практиці нерідко необхідно контролювати небажаний ріст мікроорганізмів, обмежувати його прояви та швидкість, частково або повністю знешкоджувати мікроорганізми у зовнішньому середовищі або на тканинах організму. Для цього на сучасному етапі розвитку медицини використовують різноманітні способи. Знання основних методів стерилізації, дезінфекції, антисептики, асептики – запорука успіху у роботі лікаря щодо профілактики внутрішньолікарняних інфекцій.

Мета – вивчити мікробіологічні основи дезінфекції, стерилізації, асептики і антисептики.

Теоретичні питання

  1. Чутливість мікроорганізмів до факторів зовнішнього середовища. Дія фізичних (температура, тиск, променева енергія) та хімічних факторів на життєдіяльність мікроорганізмів.

  2. Мікробіологічні основиасептики та антисептики. Методи асептики та антисептики.

  3. Дезінфекція (визначення, мета, різновиди)таїї місце в системі протимікробних заходів. Контроль ефективності дезінфекції.

  4. Стерилізація: визначення, мета, різновиди (термічні методи та їх контроль; вплив іонізуючого випромінювання; фільтрування; хімічні методи). Контроль стерильності виробів медичного призначення.

  5. Хімічні стерилянти, антисептики і дезінфіктанти. Класифікація за хімічною структурою і механізм їх дії.

Практична робота

Робота 1. Вивчити та зарисувати демонстрацію у протокол

Демонстрація

  1. Фільтри Зейтца і Беркефельда

Фільтри Зейтца і Беркефельда – бактеріальні фільтри, їх використовують для стерилізації рідини шляхом фільтрування у тому випадку, коли матеріал не можна нагрівати. Фільтри виготовляють з дрібнопористих речовин та азбесту. Фільтрування проводять під високим тиском або у приймальній склянці створюють умови розрідження.

Для стерилізації рідин сьогоднівикористовують фільтри з колодія, діаметр пор яких менше розмірів вірусів. Цей метод використовують у біотехнологічному виробництві при виготовленні вакцин, імунних сироваток, розчинів антибіотиків, бактеріофагів.

  1. Стерилізатор. Апарат Коха

Стерилізатор використовується для стерилізації шляхом кип’ятіння хірургічних інструментів, шприців, голок та ін. Спорові форми бактерій при кип’ятінні не гинуть.

Апарат Коха використовують для стерилізації проточною парою. У ньому стерилізують поживні середовища з додаванням нативного білка. Стерилізація багаторазова – три дні поспіль упродовж30 хв при температурі 100 С. У перервах між стерилізаціями поживне середовище залишають при кімнатній температурі. Під час першого прогрівання відбувається загибель вегетативних форм бактерій, спори залишаються життєздатними. У наступну добу при кімнатній температурі спори проростають у вегетативні форми, що загинуть при повторних прогріваннях.

Рисунок 24 – Стерилізатор

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]