Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m3513 (1).docx
Скачиваний:
509
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
12.38 Mб
Скачать

Практична робота

Робота 1. Ознайомитися з правилами роботи з люмінесцентним та електронним мікроскопами.

Деякі біологічні об’єкти здатні при освітленні короткохвильовими променями (блакитно-фіолетовими, ультрафіолетовими) поглинати їх і випромінювати промені з більш довгою хвилею. При цьому клітини будуть світитися жовто-зеленим або помаранчевим світлом. Це власна, або первинна, люмінесценція.

Нелюмінуючі об’єкти можна обробити спеціальними флуоресцуючими барвниками – флуорохромами (акридином жовтим, аураміном, примуліном, конго червоним) і також спостерігати люмінесценцію. Це буде наведена, або вторинна, люмінесценція.

Препарати, пофарбовані флуорохромом, вивчають у середовищах, не люмінуючих під впливом короткохвильових променів: у воді, гліцерині, вазеліновому маслі або фізіологічному розчині.

Оптична система люмінесцентного мікроскопа відрізняється від оптичної системи світлового мікроскопа джерелом світла (можна використовувати ртутну лампу, а якщо можливе збудження люмінесценції об’єкта блакитно-фіолетовими променями, то і низьковольтні лампи) і наявністю на шляху променів двох світлофільтрів: синього світлофільтра перед конденсором, що пропускає синьо-фіолетові промені видимого спектра, і жовтого світлофільтра в окулярі мікроскопа, який прибирає сині промені, що заважають виявленню люмінесценції.

Рисунок 16 –Люмінісцентний мікроскоп

Люмінесцентна мікроскопія порівняно зі світловою дозволяє:

  • вивчати морфологію живих та відмерлих клітин мікроорганізмів у поживному середовищі і тканинах тварин та рослин;

  • досліджувати клітинні мікроструктури, вибірково відбираючи різні флуорохроми, які є при цьому специфічними цитохімічними індикаторами;

  • визначати функціонально-морфологічні зміни клітин;

  • використовувати флуорохроми при імунологічних реакціях та підрахунку бактерій у зразках із їх невисоким вмістом.

Електронна мікроскопія

За схемою будови електронний мікроскоп аналогічний світловому, але освітлення об’єкта забезпечує не промінь світла, а потік електронів від вольфрамової нитки, що нагрівається електричним струмом.

Роздільна здатність сучасних електронних мікроскопів становить 0,2–0,4 нм, робоче збільшення у середньому – 100 000 разів.

Трансмісійний електронний мікроскоп широко використовують в біологічних дослідженнях. Кожен електронний мікроскоп складається з електронної пушки (джерело електронів); електромагнітних катушок, що виконують роль конденсорної, об’єктивної та проекційної лінз; предметного столика, екрана для зображення та окуляра. Для роботи мікроскопа необхідний вакуумний насос, тому що рух електронів можливий лише у вакуумі. Електрони у трансмісійному мікроскопі рухаються таким самим чином, як і у світловому мікроскопі.

Рисунок 17 – Електронний мікроскоп

Препарати для електронно-мікроскопічних досліджень розміщують на спеціальні сітки, на які нанесена найтонша плівка (підложка).

При вивченні під електронним мікроскопом морфологічних особливостей клітин мікроорганізмів досліджуються цілі клітини, для вивчення ультраструктури клітин – їх зрізи. Контрастність об’єкта досягається напиленням його пилом важких металів (хрому, золота, паладію) або обробкою різними контрастуючими речовинами (фосфорно-вольфрамовою кислотою, уранілацетатом тощо).

Робота 2. Вивчити демонстраційні препарати та зарисувати їх у протокол

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]