Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m3513 (1).docx
Скачиваний:
509
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
12.38 Mб
Скачать

18. Протиінфекційний імунітет

Актуальність теми: стан імунної системи впливає на виникнення ряду інфекційних захворювань. У свою чергу інфекційні захворювання впливають на показники гуморального та клітинного імунітету. Все це обумовлює необхідність вивчення майбутніми лікарями особливостей формування протиінфекційного імунітету. Отримані знання можуть бути використаними ними при лікуванні та діагностиці інфекційних захворювань.

Мета – на підставі знань про стан імунної системи та характер її реагування при різних інфекційних захворювань вміти діагностувати, лікувати та профілактувати інфекційні захворювання.

Теоретичне питання

  1. Типи реакцій імунної системи, які формуються у відповідь на потрапляння збудника в організм та роль імунітету в патогенезі інфекційних захворювань.

  2. Різновиди протиінфекційного імунітету: гуморальний, клітинний (цитотоксичний, запальний), антитоксичний, антибактеріальний, мукозальний, антивірусний, місцевий, загальний, антифунгальний, антипротозойний, протективний, непротективний, стерильний, нестерильний.

  3. Участь факторів уродженого імунітету в патогенезі інфекційних захворювань (фагоцитоз, природні кілери, система комплементу, білки гострої фази: пентраксини, біогенні аміни, гістамін і серотонін, ейкозаноїди, простагландини, лейкотрієни, цитокіни).

  4. Участь факторів гуморального імунітету в патогенезі інфекційних захворювань.

  5. Участь факторів клітинного цитотоксичного імунітету в патогенезі інфекційних захворювань.

  6. Участь факторів клітинного імунітету запального типу в патогенезі інфекційних захворювань.

  7. Компоненти збудників, які модифікують імунну відповідь (місце локалізації збудника, екзо- і ендотоксини, ферменти, пептидоглікани, капсула, антигени, імуноглобулінзв’язуючі білки та ін.).

  8. Використання показників гуморального та клітинного імунітету в діагностиці, лікуванні та профілактиці інфекційних захворювань.

Практична робота

Робота 1. Вивчити і записати в протокол демонстраційні імунологічні препарати з позначенням мети їх використання: діагностика, лікування, профілактика

Робота 2. Оцінити результати РНГА

З сироваткою крові у хворого на кашлюк на 2-гу та 12-ту добу від початку захворювання було проведено РНГА. Отримані результати наведено у таблиці 6, про що свідчать результати. Зробіть висновок.

Таблиця 6–Результати реакції непрямої гемааглютинації

Розведення сироватки крові

1:2

1:4

1:8

1:16

1:32

1:64

1:128

КД

КС

І

+

+

+

-

-

-

-

-

-

ІІ

+

+

+

+

+

+

-

-

-

Робота 3. Оцінити результати РЗК

З парними сироватками крові хворого на сифіліс проведено РЗК. Отримані результати наведено у таблиці 7, про що свідчать результати. Зробіть висновок.

Таблиця 7 – Результати реакції зв’язування комплементу

Розведення сироватки крові

1:10

1:20

1:40

1:80

1:160

1:320

1:640

КД

КС

І

+

+

+

-

-

-

-

-

-

ІІ

+

+

+

+

+

-

-

-

-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]