Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подольскька_Яриш_Фінаннсовий аналіз_2007.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

7.1. Поняття грошового потону та його значення для фінансової діяльності підприємства

З трансформацією фінансового аналізу в Україні з'явилося нове для аналітиків поняття — грошовий потік. Пояснюється це тим, що у ринкових умовах господарювання власник повинен да­ти відповідь на три питання:

  1. Якими повинні бути величина та оптимальний склад активів підприємства, що дають змогу досягнути найбільшого прибутку?

  2. Де знайти джерела фінансування та якою повинна бути їх оптимальна структура?

  3. Як організувати управління фінансовою діяльністю, щоб забезпечити платоспроможність та фінансову стійкість підпри­ємства?

Питання сутності грошових потоків та методів управління ними з різним ступенем теоретичного і практичного висвітлення розглянуто в багатьох виданнях сучасного часу (таблиця 7.1).

Бланк І. О. дає наступне визначення грошового потоку: «гро­шовий потік підприємства являє собою сукупність розподілених за часом надходжень і виплат грошових коштів, які генеровані

його господарською діяльністю» [37, С 392]. Ним запропонована класифікація грошових потоків підприємства (рис. 7.1), яка до­зволяє цілеспрямовано здійснювати облік, аналіз, планування та управління грошовими потоками підприємства.

Таблиця 7.1

РОЗКРИТТЯ ПОНЯТТЯ «ГРОШОВИХ ПОТОКІВ» РІЗНИМИ АВТОРАМИ

Автор

Визначення

Джерело

Крамаренко Г. 0.

Грошовий потік— сукупність розподі­лених у часі надходжень і виплат коштів, генерованих господарською діяльністю підприємства

[77, С 482]

Старостенко Г. Г., Мірко Н. В.

Грошовий потік — надходження і ви­трати грошових коштів у процесі здійс­нення господарської діяльності підпри­ємства

[111, С. 196]

Бутинець Ф. Ф.

Грошовий потік — найважливіший са­мостійний об'єкт фінансового аналізу, який проводиться з метою оцінки фінан­сової стійкості та платоспроможності підприємства

[44, С. 249]

Кірейцев Г. Г.

Грошовий потік — є одним із ключових моментів оптимального співвідношення між ліквідністю та прибутковістю

[125, С. 73]

Крамаренко В. І.

Грошовий потік— сукупність надхо­джень і вибуття коштів за певний період часу, формованих у процесі господарсь­кої діяльності

[78, С. 115]

Маркіна І. А.

Грошовий потік— сукупність розподі­лених за часом надходжень і виплат гро­шових коштів, які утворюються в процесі господарської діяльності і пов'язані із за­безпеченням його платоспроможності

[86, С. 47]

Е. Нікбахт, А. Гроппеллі

Грошовий потік— як міра ліквідності підприємства що складається з чистого доходу і безготівкових витрат, таких, як амортизаційні відрахування

[92, С. 360]

Отже, з вище зазначеного випливає, що грошові потоки є най­важливішим самостійним об'єктом фінансового управління під­приємства, який допомагає досягнути поставлених поточних і стратегічних цілей та сприяє формуванню позитивних фінансо­вих результатів.

118

Аналіз грошових потоків пов'язаний із з'ясуванням причин, які вплинули на збільшення, зменшення припливу грошових ко­штів та збільшення, зменшення їх відтоку. Це можна робити як на довгостроковий, так і короткостроковий періоди. Для того щоб зрозуміти реальний рух грошових коштів на підприємстві, оцінити синхронність надходження і витрачання, а також поєдна­ти величину одержаного фінансового результату зі станом гро­шових коштів на підприємстві, необхідно виділити і проаналізу­вати всі напрямки надходження грошових коштів, а також їх вибуття.

Складання «Звіту про рух грошових коштів « з відповідними аналітичними висновками можна вважати і аналізом руху грошо­вих потоків на підприємстві. Звіт про рух грошових коштів — це звіт про зміни фінансового стану підприємства, складений на ос­нові вивчення потоків грошових коштів.

У аналітичній практиці методика аналізу зводиться до аналізу грошових коштів за трьома основними напрямками. Нагадаємо, що:

> операційна діяльність — це основна діяльність підприєм­ ства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фі­ нансовою діяльністю;

> інвестиційна діяльність — це діяльність, яка призводить до придбання та реалізації тих необоротних активів, а також тих фі­ нансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів;

- фінансова діячьність — це діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Таке групування дає можливість проаналізувати поточні по­токи грошових коштів, оцінити здатність підприємства погасити свою заборгованість та виплатити дивіденди, проаналізувати не­обхідність залучення додаткових фінансових ресурсів.

7.2. Аналіз обсягу, складу грошових активів підприємства

Грошові активи підприємства включають грошові кошти та їх еквіваленти у національній та іноземній валюті.

Згідно П(С)БО 4 грошові кошти — це готівка, кошти на рахун­ках у банках та депозити до запитання. Вони можуть бути викорис­тані для здійснення поточної діяльності підприємства. Еквіваленти грошових коштів— це короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни їх вартості.

Аналіз обсягу, складу грошових активів підприємства наведе­но в таблиці 7.2.

Слід зазначити, що найбільш ліквідна частина активів — го­тівка — становить незначну долю вартості як майна підприємст­ва, так і оборотних активів (рис. 7.2).

За даними таблиці 7.2. загальна сума грошових коштів та їх еквівалентів в національній валюті, протягом аналізованого пері­оду, зменшилася на 1,0 тис. грн, або на 35,7 %, та склала станом на кінець 2006 року 1,8 тис. грн. Стовідсоткову частку в загаль­ному розмірі грошових активів займають кошти на поточному рахунку в банку.

120

Таблиця 7.2

ГРОШОВІ КОШТИ ПІДПРИЄМСТВА (станом на кінець року)

Статті грошових активів

2004 рік

2005 рік

2006 рік

Відхилення (+, -) 2006 року від:

2004 року

2005 року

Грошові кошти та їх екві­валенти, тис. грн:

2,8

2,8

1,8

-1,0

-1,0

♦ в національній валюті

2,8

2,8

1,8

-1,0

-1,0

питома вага, %

100,0

100,0

100,0

— з них на поточному раху­нку у банку

2,8

2,8

1,8

-1,0

-1,0

питома вага, %

100,0

100,0

100,0

♦ в іноземній валюті

питома вага, %

Рис. 7.2. Частка грошових активів у вартості майна підприємства

Суттєвим недоліком в роботі підприємства є перевищення те­мпів росту поточних зобов'язань над темпами зміни грошових активів, що в свою чергу привело до зменшення коефіцієнту аб­солютної ліквідності (рис. 7.3). А це означає, що у разі нагальної потреби підприємство не зможе розрахуватися з боргами та від­чуватиме брак коштів для здійснення поточної діяльності.

1?1

92,3

54,1

125,9

2004

2005

2006

Темп росту грошових коштів, %

Темп росту поточних зобов'язань, %

Темп росту коефіцієнта абсолютної ліквідності, %

Рис. 7.3. Динаміка темпів росту грошових коштів, поточних зобов'язань підприємства

Розрахунок мінімально потрібного залишку грошових коштів (відношення обсягу грошового обороту від операційної діяльнос­ті до оборотності грошових активів у кількості оборотів) показав, що для здійснення господарської діяльності підприємство пови­нно було мати, враховуючи оборотність грошових коштів, їх за­лишок у розмірі 1,9 тис.грн— у 2004 році, 4,2 тис.грн— у 2005 році та 3,2 тис. грн — у 2006 році (рис. 7.4).

та

2004 2005 2006

□ Мінімально необхідна сума грошових коштів ! 0 Грошові кошти на кінець року

Рис. 7.4. Співвідношення наявних мінімально необхідних грошових коштів підприємства

122

З метою з'ясування впливу чинників на зміну залишку грошо­вих активів підприємства використаємо адитивну факторну мо­дель, яка має вигляд:

ГА = П + (ВК-П) + ЗМП + ДК + ПК+ [7.1]

+ ДМП - НА - (ОА - ГА) - ВМП,

де ГА — грошові активи;

ВК — власний капітал;

П — прибуток;

ЗМП — забезпечення майбутніх витрат і платежів;

ДК — довгострокові зобов'язання;

ПК — поточні зобов'язання;

ДМП — доходи майбутніх періодів;

НА — необоротні активи;

ОА — оборотні активи;

ВМП — витрати майбутніх періодів.

Розрахунок впливу факторів за формулою 7.1. проводять ме­тодом абсолютних різниць При цьому за позитивними елемен­тами факторної моделі знак впливу певного фактору прирівню­ється до відхилення цього показника від базового періоду, а за від'ємними — міняється на протилежний. Для проведення фак­торного аналізу використаємо аналітичний баланс підприємства (таблиця 4.3).

Зокрема, залишок грошових активів підприємства протягом 2006 року зменшився на 1,0 тис. грн. Це пояснюється впливом наступних факторів:

  • збільшенням суми непокритого збитку на 37,3 тис. грн (131,0-93,7);

  • ростом суми поточних зобов'язань на 18,5 тис. грн (134,9 + + П6,4);

  • за рахунок зниження вартості необоротних активів підпри­ємство мало можливість збільшити впродовж року грошові кош­ти на 14,7 тис. грн (173,8 - 188,5);

  • за рахунок зменшення залишку запасів та скорочення дебі­торської заборгованості у 2006 році грошові активи могли б зрос­ти на 3,1 тис. грн.

[(21,0- 1,8) - (25,1 -2,«)].

Узагальнена модель впливу факторів на зміну залишку гро­шових активів для підприємства матиме вигляд:

відносно 2004 року: (-61,7) + 0 + 0 + 0 + + 25,8 + 0 + 40,2 - 5,3 + 0 = -1,0 тис. грн.

123

відносно 2005 року: (-37,3) + 0 + 0 + 0 + + 18,5 + 0 + 14,7 + 3,1 + 0 = -1,0 тис. грн.

Таким чином, підприємство має можливість збільшення наяв­них грошових активів за рахунок забезпечення прибуткової дія­льності, залучення довгострокових та короткострокових кредитів банку, своєчасного повернення коштів від дебіторів тощо.

Отримана нами інформація характеризує наявний розмір та склад грошових активів, але є недостатньою для будь — яких ви­сновків стосовно ефективності їх використання (таблиця 7.3).

Таблиця 7.3

ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ГРОШОВИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА

Показники

2004 рік

2005 рік

2006 рік

Відхилення (+, -) 2006 року від:

2004 року

2005 року

Виручка від реалізації, тис. грн

328,8

272,8

227,1

-101,7

-45,1

Середній розмір грошових активів, тис. грн

1,4

2,8

2,3

+0,9

-0,5

у тому числі:

— на поточному рахунку в банку

1,4

2,8

2,3

+0,9

-0,5

Оборотність грошових активів, дні

1,5

3,7

3,7

+2,2

у тому числі:

— на поточному рахунку в банку

1,5

3,7

3,7

+2,2

Оборотність грошових активів, раз

234,9

97,4

98,7

-136,2

+ 1,3

у тому числі:

— на поточному рахунку в банку

234,9

97,4

98,7

-136,2

+1,3

Як бачимо, найбільш ефективно грошові активи та їх складові частини використовувались у 2004 році. У звітному та у 2005 ро­ках їх оборотність становила по 3,7 днів. Спостерігаємо уповіль­нення оборотності грошових активів порівняно з 2004 роком на 2,2 дні. Відхилення в оборотності пояснюються впливом зміни:

виручки від реалізації:

відносно 2004 року на [{(1,4 х 360): 227,1} - 1,5] = +0,7 днів

відносно 2005 року на [{(2,8 х 360): 227,1} - 3,7] = +0,7 днів

124

+ середнього розміру грошових коштів:

відносно 2004 року на [3,7 - {(1,4 х 360): 227,1}] = +1,5 днів

відносно 2005 року на [3,7 - {(2,8 х 360): 227,1}] = - 0,7 днів

Уповільнення оборотності грошових активів обумовлює необ­хідність додаткового залучення інших джерел фінансування фі­нансово — господарської діяльності, а саме — короткострокових кредитів банку та поточної заборгованості. Аналізоване підпри­ємство у якості додаткових джерел фінансування залучає креди­торську заборгованість товарного характеру та поточні зо­бов'язання за розрахунками у розмірі 3487 грн, що випливає із наступного розрахунку:

[(+2,2) х (227,1 : 360)] = 3487 грн.

Якщо у 2004 році одна гривня власних грошових активів під­приємства приносила 234,9 грн виручки від реалізації, у 2004 ро­ці — 97,4 грн, то вже у 2006 році — лише 98,7 грн. Проведені розрахунки загалом свідчать про неефективність використання грошових активів, крім того нами виявлена тенденція до упові­льнення їх оборотності.

Слід зазначити, що в умовах інфляції залишки грошей є най­більш інфляційно незахищеною частиною майна, оборотних ак­тивів. Саме розв'язанню завдання збереження реальної вартості грошей буде сприяти:

  • по — перше, підтримка залишку грошей в межах встанов­леного нормативу та негайне використання для придбання запа­сів або фінансових вкладень «вільних» залишків, що перевищу­ють встановлений норматив;

  • по — друге, для збереження вартості грошей доцільно оп-тимізувати склад грошових коштів за видами валюти, віддаючи перевагу стійким конвертованим валютам.

7.3. Аналіз руху грошових коштів підприємства

У процесі аналізу досить важливим є виявлення обсягів вхідно­го потоку (надходжень грошових коштів), вихідного грошового потоку (витрачання грошових коштів) та загального обороту грошей.

Зазначимо, що вхідний грошовий потік визначається як сума надходження грошових коштів від операційної, інвестиційної та

125

фінансової діяльності, а вихідний потік— як сума витрачання грошових коштів в ході проведення кожного виду діяльності.

Можливості аналізу грошових коштів значно розширюються за рахунок використання «Звіту про рух грошових коштів». Цей документ фінансової звітності відображає надходження, витра­чання та зміну залишків грошових коштів підприємства за ре­зультатами господарської, інвестиційної, фінансової діяльності за певний проміжок часу. Його введення до стандартів бухгалтерсь­кої звітності обумовлюється тим, що звіт про фінансові результа­ти, в основі складання якого лежить принцип нарахування, не ві­дображає фактичного надходження та наявності грошових коштів та не дає інвесторам, кредиторам, акціонерам інформації про грошові потоки та платоспроможність підприємства.

Для керівництва підприємства важливо знати не лише фінан­совий результат діяльності, але й мати можливість аналізувати рух грошових коштів за звітний період, визначати зміни основ­них джерел надходження грошових коштів та напрямків їх вико­ристання. Розбіжності показників прибутку та грошового потоку обумовлені тим, що деякі статті бухгалтерського обліку відобра­жаються не в момент надходження або сплати грошей, а в мо­мент здійснення операції. Тому орієнтація при оцінці фінансово­го стану тільки на дані про прибуток є в деякій мірі умовною і може привести до підвищення фінансового ризику.

Аналізуючи грошові потоки на базі «Звіту про рух грошових коштів» потрібно мати ча увазі, що:

  • темп приросту грошового потоку від операційної діяльності характеризує масштаби зростання фінансового потенціалу під­приємства та рівень доходності, який досягнуто за минулі звітні періоди;

  • аналіз грошового потоку від інвестиційної діяльності до­зволяє дослідити інвестиційну політику підприємства і виявити розмір тих інвестицій, які в майбутньому призведуть до надхо­дження (витрачання) грошових кошів;

  • розгляд показників фінансової діяльності дає можливість спрогнозувати майбутні дивіденди власників капіталу.

7.3.1. Аналіз руху грошовим коштів за прямим методом

Розрізняють два методи розрахунку показників грошового по­току: прямий та непрямий.

Прямий метод полягає у групуванні та аналізі даних бухгал­терського обліку, які відображають рух грошових коштів у розрі-

126

зі видів діяльності. Перевагою прямого способу є те, що він до­зволяє отримати більш повну уяву про обсяг та склад грошових потоків підприємства, виявити ті статті, які формують найбільші надходження і витрачання грошових коштів у розрізі трьох видів діяльності. При його використанні грошовий потік розраховують як різницю між надходженням грошових коштів та витратами, які пов'язані з їх виплатами. Узагальнений алгоритм розрахунку чистого грошового потоку від операційної діяльності прямим методом має вигляд:

ЧГПод = В + ІН - СВ - ПВ - ПЗ - ПДП - IB, [7.2]

де ЧГПод — чистий грошовий потік від операційної діяльності;

В — виручка від реалізації продукції;

ІН — інші надходження грошових коштів у процесі операцій­ної діяльності;

СВ — собівартість реалізованої продукції;

ПВ — сума поточних витрат, пов'язаних з реалізацією продукції;

ПЗ — сума грошових коштів, які спрямовані на погашення зо­бов'язань підприємства;

ПДП — сума податкових платежів підприємства;

IB — сума інших виплат грошових коштів у процесі опера­ційної діяльності.

З інвестиційної діяльності сума чистого грошового потоку визначається як різниця між сумою реалізації окремих видів не­оборотних активів, фінансових інвестицій і сумою їх придбання у звітному періоді. Розрахункова формула цього показника на­ступна:

ЧГПід = Вна + Вдф1, +' ВАК + Д - ПнІА - ДНБ - ПАК - Оак, [7.3]

Де ЧГПщ — чистий грошовий потік від інвестиційної діяльності;

Вна — виручка від реалізації необоротних активів;

Вдфі — сума від реалізації довгострокових фінансових інвес­тицій;

Вдк — сума від реалізації раніше викуплених власних акцій;

Д— сума дивідендів по придбаних акціях або боргових зо­бов'язаннях;

Пна — сума придбання основних засобів та нематеріальних активів;

АНБ — зміна обсягу незавершеного будівництва;

Пдк — сума від придбання довгострокових фінансових інвес­тицій;

Оак — сума від викупу власних акцій підприємства.

127

З фінансової діяльності сума чистого грошового потоку ви­значається як різниця між сумою фінансових ресурсів, які залу­чені із зовні, та сумою основного боргу, а також виплачених ди­відендів (процентів). Обчислення проводять за формулою:

ЧГПфд = Квк + ДК + КК + ЦБФ - ПдК - Пкк - Д, [7.4]

де ЧГПфд — чистий грошовий потік від фінансової діяльності;

Квк — сума додатково залученого власного акціонерного або пайового капіталу із зовні;

ДК — сума додатково залучених довгострокових кредитів і позик;

КК — сума додатково залучених короткострокових кредитів і позик;

Цбф — сума коштів, які надійшли у порядку безповоротного цільового фінансування;

Пдк — сума погашення боргу за довгостроковими кредитами і позиками;

Пкк — сума погашення боргу за короткостроковими кредита­ми і позиками;

Д — сума дивідендів (процентів), які виплачені власникам під­приємства (акціонерам) на вкладений капітал (акції, паї облігації).

Загальна сума чистого грошового потоку підприємства за звіт­ний період визначається шляхом сумування чистого грошового по­току від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності, саме:

ЧГПзАг = ЧГПоЛ + ЧГП,д + ЧГПФД, [7.5]

де ЧГПздг — загальна сума чистого грошового потоку.

Аналіз руху грошових коштів аналізованого підприємства за прямим методом наведено в таблиці 7.4.

Дані таблиці 7.4 засвідчують, що найбільше надходження грошових коштів від операційної діяльності підприємство мало у

2004 році. Основну частку у джерелах надходження грошових коштів займає виручка від реалізації продукції, а саме: 93,2 % — у 2004 році, 86,1 % — у 2005 році, 94,1 % — у 2005 році.

У той же час, сам обсяг виручки від реалізації продукції стрі­мко падає. Протягом трьох років підприємство отримувало гро­шові кошти від реалізації інших оборотних активів. Питома вага цього джерела надходження грошей найбільшу величину мала у

  1. році— 15,3% (для порівняння: у 2004 році— 3,7%, у

  2. році — 5,8 %). Інакше кажучи, підприємство недостатність грошових активів для здійснення операційної діяльності в ре­зультаті падіння обсягів виробництва, несвоєчасності повернення коштів від дебіторів намагалося поповнити саме таким шляхом.

128

Таблиця 7.4

РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ ПІДПРИЄМСТВА ЗА ПРЯМИМ МЕТОДОМ, тис. грн

Показники

2004 рік

2005 рік

2006 рік

Відхилення (+, -) 2006 року від:

2004 року

2005 року

Операційна діяльність

Джерела надходження грошових коштів

Виручка від реалізації про­дукції

394,6

327,4

272,5

-122,1

-54,9

Погашення дебіторської за­боргованості

13,1

-5,1

0,3

-12,8

+5,4

Інші надходження

15,6

58,1

16,8

+ 1,2

-41,3

Разом

423,3

380,4

289,6

-133,7

-90,8

Напрямки витрачання грошових коштів

Собівартість реалізованої продукції (за мінусом амор­тизації)

351,0

254,7

225,8

-125,2

-28,9

Поточні витрати, пов'язані з реалізацією продукції

27,2

28,1

29,5

+2,3

+ 1,4

Зміна залишків запасів

-13,0

3,3

-2,8

+ 10,2

-6,1

Зміна поточних зобов'язань за розрахунками

-22,6

-7,3

-18,5

+4,1

-11,2

Інші платежі

65,8

54,6

45,4

-20,4

-9,2

Інші витрати

-

63,1

11,2

+ 11,2

-51,9

Разом

408,4

396,5

290,6

-117,8

-105,9

Чистий рух коштів від опе­раційної діяльності

14,9

-16,1

-1,0

-15,9

+15,1

Інвестиційна діяльність

Джерела надходження грошових коштів

Виручка від реалізації основ­них засобів та нематеріаль­них активів

4,0

-4,0

Напрямки витрачання грошових коштів

Зміна залишків незавершено­го будівництва

12,1

-12,1

-12,1

+ 12,1

Чистий рух коштів від ін­вестиційної діяльності

-12,1

+16,1

+ 12,1

-16,1

Фінансова діяльність

Джерела надходження грошових коштів

Напрямки витрачання грошових коштів

Чистий рух коштів від фі­нансової діяльності

Чистий рух грошових кош-_т|в за звітний період

2,8

0

-1,0

-3,8

-1,0

д478

129

Витрачання коштів від операційної діяльності у 2005, 2006 ро­ках перевищувало їх надходження на 16,1 тис. грн та 1,0 тис. гри відповідно. Цьому сприяло підвищення витрат, пов'язаних з ви­робництвом та реалізацією продукції. Підприємство утримує в господарському обороті значну суму поточних зобов'язань за розрахунками, яка постійно зростає.

Щодо інвестиційної діяльності, то спостерігаємо перевищення витрачання грошових коштів над їх надходженням у 2004 році. Позитивний грошовий потік від інвестиційної діяльності підпри­ємство має лише у 2005 році за рахунок отримання грошових коштів від реалізації основних засобів, зменшення залишків не­завершеного будівництва.

7.3.2. Аналіз руху грошовим коштів за непрямим методом

Непрямий метод передбачає перегрупування даних звіту про фінансові результати з метою перерахунку фінансових потоків у грошові за звітний період. Розрахунок чистого грошового потоку здійснюють за видами діяльності та по підприємству в цілому. Скажімо, алгоритм розрахунку чистого грошового потоку з опе­раційної діяльності має вигляд:

ЧГПод = ЧП(3) + АМоз + АНА ± АЗНВП ± П(3)КР±

П(3)Нд + Пв ± АДЗ ± A3 ± АПЗ ± АВМП ± [7.6]

-АДМП-Св-Ппр-РКнп,

де ЧГПод — чистий грошовий потік від операційної діяльності;

ЧП(3) — чистий прибуток(збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;

АМоз — сума амортизації основних засобів;

Aha — сума амортизації нематеріальних активів;

АЗНВП — зміна забезпечень наступних витрат і платежів;

П(3)кр — сума прибутку (збитку) від нереалізованих курсових різниць;

П(3)нд — сума прибутку (збитку) від неопераційної діяльності;

Пв — сума нарахованих витрат на сплату відсотків;

АДЗ — зміна суми дебіторської заборгованості;

A3 — зміна суми запасів;

АПЗ — зміна суми поточних зобов'язань;

АВМП — зміна суми витрат майбутніх періодів;

АДМП — зміна суми доходів майбутніх періодів;

Св — сума сплачених відсотків;

130

Ппр — сума податку на прибуток;

РКнп — рух коштів від надзвичайних подій.

Розрахунок суми чистого грошового потоку від інвестиційної, фінансової діяльності за непрямим методом, а також по підпри­ємству в цілому проводять за формулами 7.3, 7.4, 7.5.

Аналіз руху грошових коштів аналізованого підприємства за непрямим методом наведено в таблиці 7.5.

Таблиця 7.5

РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ В РОЗРІЗІ ВИДІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА, тис. гри

Показники

2004 рік

2005 рік

2006 рік

Відхилення (+, -) 2006 року від:

2004 року

2005 року

Грошові кошти від операційної діяльності

Прибуток (збиток) від звичайної дія­льності до оподаткування

(51,5)

(31,5)

(37,3)

(-14,2)

(+5,8)

Коригування прибутку (збитку): — амортизація необоротних активів

17,7

16,5

14,7

-3,0

-1,8

— зміна поточної заборгованості

6,0

-5,1

0,3

-5,7

+5,4

— зміна запасів

13,0

-3,3

2,8

-10,2

+6,1

— зміна поточних зобов'язань

22,6

7,3

18,5

-4,1

+ 11,2

Зміна витрат майбутніх періодів

7,1

-7,1

Чистий рух коштів від операційної діяльності

14,9

-16,1

-1,0

-15,9

+15,1

Грошові кошти від інвестиційної діяльності

Виручка від реалізації основних засо­бів та нематеріальних активів

4,0

-4,0

Зміна обсягу незавершеного будівництва

-12,1

12,1

+ 12,1

-12,1

Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності

-12,1

16,1

+12,1

-16,1

Грошові кошти від фінансової діяльності

Чистий рух коштів від фінансової діяльності

Чистий рух грошових коштів за зві­тний період

2,8

-1,0

-3,8

-1,0

Проведені дослідження свідчать, що у 2006 році за резуль­татами операційної діяльності підприємство має від'ємне зна­чення чистого грошового потоку у розмірі (-1,0) тис. грн, що

9*

131

на 15,9 тис. грн менше ніж у 2004 році. Деякі покращення по­казників руху грошових коштів відмічаємо відносно попере­днього року — їх ріст на 15,1 тис. грн.

Зазначимо, що на зміну величини збитку, при його зв'язку з рухом грошових коштів, найбільший вплив мала процедура його коригування на величину зміни поточної заборгованості підпри­ємства (18,5 тис. грн) та нарахованого зносу (14,7 тис. грн). Зміна фінансового результату була пов'язана також із збільшенням за­лишків запасів, що викликало відтік грошових коштів з підпри­ємства у розмірі 10,2 тис. грн.

Найбільший відтік грошових коштів, пов'язаних з інвестицій­ною діяльністю, був у 2004 році. Недостатність грошових коштів для здійснення операційної діяльності у 2005 році підприємство намагалося компенсувати за рахунок коштів, отриманих від реа­лізації основних засобів.

Однією із основних умов підвищення темпів економічного зростання підприємства, зниження його залежності від зовнішніх джерел фінансування є збільшення розміру чистого грошового потоку, що може бути забезпечено за рахунок: скорочення абсо­лютної суми та відносного рівня постійних та змінних витрат; продажу основних засобів, які не використовуються у господар­ському обороті; вибору оптимального методу нарахування амор­тизації; здійснення ефективної цінової політики, яка зумовить підвищення прибутковості операційної діяльності; посилення претензійної роботи з метою повернення боргів та стягнення штрафних санкцій тощо.

7.3.3. Аналіз обсягів вхідного та вихідного грошового потоку

Досить важливо в процесі аналізу виявити обсяги вхідного потоку (надходжень грошових коштів) і вихідного грошового потоку (витрачання грошових коштів) та загального обороту грошей. Найбільш точний та коректний результат при цьому дає використання методу прямого рахунку. Обсяг грошових потоків та грошового обороту підприємства можна визначити на підставі використання звіту про рух грошових коштів. Вхідний грошовий потік визначається як сума надходження грошових коштів від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, а вихідний потік — як сума витрачання грошових коштів в ході проведення кожного виду діяльності (таблиця 7.6).

132

Таблиця 7.6

ФОРМУВАННЯ ВХІДНОГО ГРОШОВОГО ПОТОКУ ПІДПРИЄМСТВА СУМА — тис. грн, ПИТОМА ВАГА — %

Показники

2004 рік

2005 рік

2006 рік

Відхилення (+, -) 2006 року від

2006 рік у % до

сума

пит. вага

сума

пит. вага

сума

пит. вага

2004 року

2005р оку

2004 року

2005 року

сума

пит. вага

сума

пит. вага

Надходження грошових коштів від:

І. Операційної діяльності

458,9

100,0

392,8

96,0

310,9

100,0

-148,0

-81,9

+4,0

67,7

79,1

Виручка від реалізації продукції

394,6

86,0

327,4

80,0

272,5

87,6

-122,1

+ 1,6

-54,9

+7,6

69,1

83,2

Погашення дебіторської забор­гованості

13,1

2,9

0,3

0,1

-12,8

-2,8

+0,3

+0,1

2,3

30,0

Інші надходження

15,6

3,4

58,1

14,2

16,8

5,4

+1,2

+2,0

^П,3

-8,8

107,7

28,9

Зміна залишків запасів

13,0

2,8

-

2,8 1

0,9

-10,2

-1,9

+2,8

+0,9

21,5

У 2,8 р.

Зміна поточних зобов'язань за розрахунками

22,6

4,9

7,3

1,8

18,5

6,0

-4,1

+1,1

+ 11,2

+4,2

81,8

У 2,5 р.

2. Інвестиційної діяльності

16,1

4,0

-16,1

-4,0

Виручка від реалізації основних засобів та нематеріальних активів

4,0

1,0

-4,0

-1,0

Зміна залишків незавершеного будівництва

12,1

3,0

-12,1

-3,0

3. Фінансової діяльності

Загальний обсяг вхідного по­току

458,9

100,0

408,9

100,0

310,9

100,0

-148,0

-98,0

67,7

76,0

Таблиця 7.7

ФОРМУВАННЯ ВИХІДНОГО ГРОШОВОГО ПОТОКУ ПІДПРИЄМСТВА СУМА — тис. грн, ПИТОМА ВАГА — %

Показники

2004 рік

2005 рік

2006 рік

Відхилення (+, -) 2006 року віл:

2006 рік у % до

сума

пит. вага

сума

пит. вага

сума

пит, вага

2004 року

2005року

2004 року

2005 року

сума

пит. вага

сума

пит. вага

Використання грошових коштів на здійснення:

1. Операційної діяльності

444,0

97,3

408,9

100,0

311,9

100,0

-132,1

+2,7

-97,0

70,2

76,3

Собівартість реалізованої проду­кції

351,0

77,0

254,7

62,3

225,8

72,4

-125,2

-4,6

-28,9

+ 10,1

64,3

88,7

Поточні витрати, пов'язані з реа­лізацією продукції

27,2

5,9

28,1

6,9

29,5

9,5

+2,3

+3,6

+ 1,4

+2,6

108, 5

105, 0

Зміна залишків запасів

і

3,3

0,8

-3,3

-0,8

Інші платежі

65,8

14,4

54,6

13,4

45,4

14,5

-20,4

+0,1

-9,2

+ 1,1

69,0

83,2

Інші витрати

63,1

15,4

11,2

3,6

+ 11,2

+3,6

-51,9

-11,8

У 11,2 р.

17,7

Покриття дебіторської заборго­ваності

5,1

1,2

-5,1

-1,2

2. Інвестиційної діяльності

12,1

2,7

-12,1

-2,7

Зміна залишків незавершеного будівництва

12,1

2,7

-12,1

-2,7

3. Фінансової діяльності

Загальний обсяг вихідного по­току

456,1

100,0

408,9

100,0

311,9

100,0

-144,2

-97,0

68,4

76,3

\

Розрахунки свідчать, що загальний обсяг вхідного потоку гро­шових коштів по підприємству порівняно з 2004 роком зменшив­ся на 148,0 тис. грн, а відносно 2005 року— на 98,0 тис. грн і у 2006 році складає 310,9 тис. грн, що на 32,3 % менше ніж у 2004 році та на 24 % проти 2005 року.

Основну частку від загального надходження грошових коштів протягом останніх трьох років займають надходження від опера­ційної діяльності: 96,0%— у 2005 році та по 100,0% — у 2004 та 2006 роках. Частка виручки від реалізації на цей час зрос­ла з 86,0 % до 87,6 %. Однак недостатність грошових коштів від по­точної діяльності (частка виручки від реалізації у 2005 році склала лише 80,0 % від загального обсягу надходжень) вимусили підпри­ємство реалізувати основні засоби та необоротні активи на суму 4,0 тис. фн та збільшити надходження коштів від реалізації оборотних активів (58,1 тис. грн). Підприємство утримує також значну суму коштів кредиторів для здійснення господарської діяльності.

Надходжень грошових коштів від фінансової діяльності під­приємство в загалі не має.

Основними напрямками використання грошових коштів під­приємства є здійснення операційної діяльності. У 2006 році сума грошових коштів, спрямованих на здійснення операційної діяль­ності, склала 311,9 тис. грн, або 100,0 % від загального їх розміру проти 97,3 % в 2004 році.

У 2006 році 72,4 % коштів підприємство використало на виро­бництво і реалізацію продукції та проти минулого року питома вага названого напряму використання зросла на 10,1 %. Має тен­денцію до росту (на 8,5 % проти 2004 року та на 5,0 % відносно 2005 року) витрачання коштів на покриття поточних витрат, які пов'язані з реалізацією продукції. їх частка становить 9,5 % від загального розміру вихідного потоку.

На здійснення інвестиційної діяльності підприємство у 2004 році використало відповідно 2,7 % грошових коштів від за­гального їх обсягу.

Підбиваючи підсумок аналізу руху грошових коштів, слід ще раз підкреслити, що підприємству необхідно прагнути збільшу­вати розміри вхідних грошових потоків від операційної діяльнос­ті, так як їх скорочення призводить до:

  • згортання обсягів діяльності;

  • приросту збитковості;

  • погіршення показників ліквідності та платоспроможності;

  • зростання заборгованості перед постачальниками, устано­вами банків;

135

  • виникнення простроченої заборгованості та штрафних санкцій;

  • несвоєчасності розрахунків з оплати праці;

  • подовження фінансового циклу;

  • зниження рентабельності сукупного, власного капіталу під­приємства.

У той же час підприємства, які мають позитивний грошовий потік, повинні пам'ятати, що при неефективному використанні грошових коштів існує реальна загроза втрати вартості грошей, які тимчасово не задіяні, особливо в умовах інфляції; зниження доходу, прибутку рентабельності сукупного, власного капіталу підприємства тощо.

Уникнути дефіциту грошового потоку підприємство зможе за умови:

  • залучення стратегічних інвесторів, що дасть змогу поповни­ти власний капітал підприємства;

  • додаткової емісії акцій;

  • залучення довгострокових та короткострокових кредитів та позик;

  • продажу зайвих активів, утримання яких приводить до зрос­тання витрат;

  • скорочення термінів надання товарного (комерційного кре­диту);

  • посилення контролю за дотриманням термінів погашення заборгованості та інші.

7.4. Аналіз грошових потоків із застосуванням системи коефіцієнтів

Достатність грошових коштів обумовлює життєздатність, по­точну ефективність діяльності підприємства. Якість грошового обороту підприємства визначається не лише складом грошових потоків, але й показниками ритмічності, синхронності надхо­дження, витрачання та ефективності грошових потоків. Такими показниками є:

  • синхронність надходження та витрат грошових пото­ків — показує відповідність у часі та за обсягами надходження та витрат грошових потоків підприємства. Значення показника по­винно наближатися до нуля, що є свідченням узгодженості вхід­них та вихідних потоків за обсягами, часом;

  • рівномірність надходження грошових коштів — показує, як вхідний грошовий потік розподіляється у часі протягом звіт-

136

ного періоду та як одноденний грошовий потік відрізняється від середньоденного. Значення показника повинно наближатися до нуля, що є ознакою рівномірності надходжень грошових коштів;

  • рівномірність витрат грошових коштів — показує, як вихідний грошовий потік розподіляється у часі протягом звітного періоду та як одноденний грошовий потік відрізняється від сере­дньоденного. Значення показника повинно наближатися до нуля, що є ознакою рівномірності витрачання грошових коштів;

  • коефіцієнт синхронності надходження та витрат гро­шових коштів— показує, яку частку становить середнє відхи­лення між вхідним та вихідним грошовими потоками у загально­му вихідному грошовому потоці. Значення показника повинно наближатися до нуля;

  • коефіцієнт рівномірності надходження грошових кош­тів— показує частку середнього відхилення вхідного грошового потоку від його середнього значення у обсязі вхідного грошового потоку. Значення показника повинно наближатися до нуля;

. ♦ коефіцієнт рівномірності використання грошових кош­тів— показує частку середнього відхилення вихідного грошового потоку від його середнього значення у обсязі вихідного грошового потоку. Значення показника повинно наближатися до нуля. Наведені в таблиці 7.8 показники свідчать:

  • синхронність надходження та витрат грошових потоків — про узгодженість вхідних та вихідних потоків за обсягами, їх но­рмальний розподіл за часом, тобто про синхронність грошових потоків;

  • рівномірність надходження грошових коштів — про рівно­мірність надходження грошових коштів;

  • рівномірність витрат грошових коштів — про рівномірність розподілу виплат підприємства у часі.

Отже, найкращі показники ритмічності та синхронності гро­шових потоків підприємство мало в 2005 році. Як бачимо, у 2004 та 2006 роках надходження та виплати підприємства не від­різнялися рівномірністю, не співпадали за часом.

Інформація «Звіту про рух грошових коштів» має велике зна­чення й для оцінки платоспроможності та ліквідності підприємст­ва (таблиця 7.9). Серед коефіцієнтів які можуть бути отримані на основі інформації про рух грошових коштів, доцільно виділити:

коефіцієнт ліквідності грошового потоку — це співвід­ ношення між сумою вхідного і вихідного грошового потоку під­ приємства. Для забезпечення ліквідності грошового потоку зна­ чення цього коефіцієнту повинно бути більшим за одиницю;

137

коефіцієнт ефективності грошового потоку — це відно­ шення ЧИСТОГО ГРОШОВОГО ПОТОКУ ДО ВИХІДНОГО ГРОШОВОГО ПОТОК)

підприємства;

коефіцієнт реінвестувшшя чистого грошового потоку

це відношення чистого грошового потоку підприємства, який зменшено на суму дивідендів (процентів), виплачених власникам (акціонерам) на вкладений капітал до чистого грошового потоку підприємства;

Таблиця 7.8