Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подольскька_Яриш_Фінаннсовий аналіз_2007.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Показники оцінки ефективності грошових потоків підприємства

  • коефіцієнт руху грошових коштів в результаті опера­ційної діяльності— це відношення чистого грошового потоку від операційної діяльності до поточних зобов'язань підпри­ємства;

  • коефіцієнт грошового покриття виплат по відсотках — це відношення суми величини чистого грошового потоку від опе­раційної діяльності, сплачених відсотків та податків до суми спла­чених відсотків з довгострокових та короткострокових позик;

  • коефіцієнт грошового покриття короткострокових бор­гів — це відношення величини чистого грошового потоку від операційної діяльності, зменшеної на суму дивідендів, які будуть сплачені грошовими коштами до короткострокових боргів;

Таблиця 7.9

ПОКАЗНИКИ ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЗА ДАНИМИ ЗВІТУ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ

  • коефіцієнт відношення грошового потоку від операцій­ної діяльності до загальної суми боргу — це відношення вели­чини чистого грошового потоку від операційної діяльності до загальної суми короткострокової та довгострокової заборгова­ності;

  • коефіцієнт достатності грошового потоку — це від­ношення суми чистого грошового потоку до суми виплат боргу з довгострокових, короткострокових кредитів і позик, збіль­шених на суму приросту запасів та дивідендів (процентів), ви­плачених власникам підприємства (акціонерам) на вкладений капітал.

Ці коефіцієнти на відміну від коефіцієнтів статистичного ха­рактеру дають динамічну картину того, які ресурси підприємство може мобілізувати для виконання своїх зобов'язань.

Зазначимо, коефіцієнти розраховані з урахуванням чистого грошового потоку, також свідчать про низькі показники плато­спроможності та недостатність грошових коштів для покриття як, заборгованості юридичним та фізичним особам, так і загальної суми боргу.

7.5. Оптимізація грошових потоків підприємства

Розробка моделей оптимізації залишку грошей базується на використанні загальних засад та методичного інструментарію те­орії управління матеріальними запасами, оскільки цілі та обме­ження їх формування приблизно однакові. Моделі оптимального залишку коштів оцінюють:

  • обсяг грошових коштів та їх еквівалентів, необхідних під­приємству для задоволення його потреб;

  • оптимальну пропорцію розподілу грошових коштів між окремими формами;

  • періодичність (умови) та обсяги трансформації грошей в цінні папери та навпаки.

В сучасній економічній літературі досить широке застосуван­ня отримали моделі: Баумоля, Міллера-Орра, Стоуна, Беранека. Відмінності між ними полягають в різному визначенні та матема­тичній формалізації процесів надходження та витрачення гро­шей, системи обмежень, які необхідно враховувати.

Планування руху грошових коштів передбачає визначення можливих джерел надходження та напрямків використання гро-

140

шових коштів підприємства для забезпечення його платоспромо­жності впродовж планового періоду. План руху грошових коштів розробляється у формі платіжного календаря, який являє собою баланс грошових надходжень та грошових витрат підприємства за окремими часовими періодами, який балансується залишком грошей на поточному рахунку підприємства.

Поточне регулювання грошових потоків (операцій) охоплює наступні напрями роботи: