Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подольскька_Яриш_Фінаннсовий аналіз_2007.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Тема 7. Аналіз вхідних і вихідних грошових потоків

Завдання 25. На підставі фінансової звітності проаналізува­ти наявність, склад, структуру грошових активів підприємства. Визначити відхилення в розрізі показників. Вказати, які причини могли привести до змін, а також внести пропозиції щодо покра­щення структури оборотних активів та забезпеченості підприємс­тва готівкою. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 26. На підставі фінансової звітності проаналізува­ти надходження, витрачання та зміну залишків грошових коштів підприємства, основних джерел їх надходження, напрямків вико­ристання за результатами операційної, інвестиційної, фінансової діяльності. За результатами розрахунків оцінити здатність під­приємства погасити свою заборгованість, необхідність залучення додаткових джерел фінансових ресурсів. Розв'язок задачі офор­мити аналітичною таблицею.

Завдання 27. На підставі фінансової звітності розрахувати чистий грошовий потік підприємства за звітний період непрямим методом. За результатами розрахунків оцінити здатність підпри­ємства погасити свою заборгованість, необхідність залучення до­даткових джерел фінансових ресурсів. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 28. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач виявити обсяги та структуру вхідного грошово­го потоку підприємства. Результати розрахунків оцінити. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 29. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач виявити обсяги та структуру вихідного грошо­вого потоку підприємства. Результати розрахунків оцінити. Роз­в'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

398

Завдання ЗО. На підставі фінансової звітності розрахувати показники ефективності використання грошових коштів підпри­ємства. Визначити відхилення в розрізі показників. За результа­тами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 31. На підставі балансу підприємства визначити мінімально потрібну суму грошей в обороті методом врахування оборотності грошових коштів. За результатами розрахунків зро­бити висновки. Для розрахунків слід використати наступні фор­мули:

де О2 — оборотність грошей; Ц — цикл обороту грошей;

Сп — мінімально потрібна сума грошей в обороті; В — річні витрати підприємства.

Завдання 32. На підставі фінансової звітності проаналізува­ти показники ритмічності та синхронності надходження та ви­трачання грошових коштів підприємства. За результатами розра­хунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітич­ною таблицею.

Тема 8. Аналіз і оцінка платоспроможності та ліквідності підприємства

Завдання 33. На підставі балансу розрахувати суму платіж­ного надлишку (нестачі) коштів підприємства та виявити чи є він ліквідним. З цією метою згрупувати:

  • активи балансу за ступенем їх ліквідності як найбільш лік­відні, швидко реалізовані, повільно реалізовані, важко реалізовані;

  • пасиви — відповідно терміну погашення зобов'язань як найбільш термінові зобов'язання, короткострокові кредити та по­зики, довгострокові зобов'язання, постійні пасиви.

За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок за­дачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 34. На підставі фінансової звітності дати прогноз­ну оцінку фінансової сталості підприємства враховуючи ступінь ліквідності оборотних активів на дату складання звітності, корот­кострокову та довгострокову перспективу. За результатами роз-

399

рахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітич­ною таблицею.

Завдання 35. На підставі балансу розрахувати показники пла­тоспроможності підприємства станом на початок та кінець звітно­го періоду, визначити відхилення. Порівняти розраховані показни­ки підприємства з їх оптимальними значеннями, що прийняті в міжнародній практиці. За результатами розрахунків зробити ви­сновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 36. На підставі фінансової звітності дати оцінку рівню платоспроможності та ліквідності підприємства та визна­чити достатність грошових коштів для покриття короткостроко­вих кредитів, заборгованості юридичним та фізичним особам. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.