Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подольскька_Яриш_Фінаннсовий аналіз_2007.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Тема 16. Прогнозування оптимальної структури капіталу підприємства

Завдання 97. За даними фінансової звітності визначити і проаналізувати потреби підприємства у фінансуванні за рахунок зовнішніх джерел. При цьому врахувати, що обсяг реалізації на наступний рік планується збільшити на 6 %, рівень інфляції складе — 12 %. Розв'язок задачі оформити аналітичною таб­лицею.

Завдання 98. За даними фінансової звітності розрахувати показники фінансового левериджу підприємства за умови стабі­льності цін та наявності інфляції, рівень якої визначити за повід­омленнями органів державної статистики. Отримані результати аналізу оцініть. Розв'язок задачі оформити аналітичною табли­цею.

Завдання 99. За даними фінансової звітності та рішення по­передніх завдань визначити за допомогою оцінки фінансового левериджу найбільш оптимальний варіант структури капіталу підприємства. При цьому врахувати, що рівень відсотків за кори­стування довгостроковими кредитами, при потребі їх залучення, складає 14 %, короткостроковими — 17 %. Число варіантів стру­ктури капіталу Ви обираєте самостійно. Розв'язок задачі оформи­ти аналітичною таблицею.

Завдання 100. За даними фінансової звітності та рішення попередніх завдань проаналізувати і дати рекомендації відносно вибору оптимального варіанту структури капіталу підприємства за показниками середньозваженої вартості капіталу. Відповідь обгрунтувати. Розв'язок задачі оформити аналітичною табли­цею 1.

Таблиця 1

ПРОГНОЗУВАННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ЗА КРИТЕРІЄМ МІНІМІЗАЦІЇ ЙОГО ВАРТОСТІ, тис. грн

Джерела капіталу

Вартість капіталу, %

Варіант структури капіталу

1

11

III

питома вага, %

сума

питома вага, %

сума

питома вага, %

сума

411

Завдання 101. За даними таблиці 2 розрахувати вплив ефек­ту фінансового левериджу, за різних варіантів структури капіта­лу, на рівень дохідності власного капіталу підприємства. Зробити висновки.

Таблиця 2

ПРОГНОЗУВАННЯ ВПЛИВУ ФІНАНСОВОГО ЛЕВЕРИДЖУ НА РІВЕНЬ ДОХІДНОСТІ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА, тис. грн

Показники

Варіанти структури капіталу

І

П

III

Сума капіталу у прогнозованому періоді

5000

5000

5000

Сума власного капіталу

5000

4000

2500

Сума прибутку

1000

1000

1000

Рівень відсотків за кредит

12

12

12

Завдання 102. Визначити за допомогою фінансового леве­риджу найбільш оптимальний проект структури капіталу. При цьому врахувати, що у підприємства є можливість отримати ко­роткостроковий кредит у сумі 1000 тис. грн, або довгостроковий кредит у сумі 3000 тис. грн. Рівень рентабельності сукупних ак­тивів ТОВ становить 25 %, рівень відсотків за кредит— 18 %, рі­вень податку на прибуток -25 %. Розв'язок задачі оформити ана­літичною таблицею.