Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подольскька_Яриш_Фінаннсовий аналіз_2007.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Тема 6. Аналіз стану та використання оборотних активів підприємства

Завдання 15. За даними балансу проаналізувати наявність, склад, структуру оборотних активів підприємства. З цією метою згрупувати оборотні активи за рівнем їх ліквідності, визначити відхилення в розрізі показників. Вказати, які причини могли при­вести до змін, а також внести пропозиції щодо покращення стру­ктури оборотних активів. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 16. На підставі балансу визначити зміни, які від­буваються в складі джерел покриття оборотних активів підпри­ємства. З цією метою згрупуйте їх на власні та позикові, розра­хуйте питому вагу кожного джерела в загальній сумі оборотних активів, відхилення в розрізі показників. За результатами розра­хунків зробити висновки, вказати основні напрямки збільшення суми власного оборотного капіталу підприємства. Розв'язок за­дачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 17. На підставі фінансової звітності розрахувати частку власних оборотних активів у формуванні поточних акти­вів, запасів підприємства. Виявити відхилення в розрізі показни­ків в сумі і структурі. За результатами розрахунків зробити ви-

396

сновки, вказати основні напрямки збільшення суми власного обо­ротного капіталу підприємства. Розв'язок задачі оформити аналі­тичною таблицею.

Завдання 18. На підставі даних балансу виявити джерела формування запасів підприємства. Визначити відхилення в розрі­зі показників. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 19. На підставі фінансової звітності проаналізува­ти склад і структуру дебіторської заборгованості підприємства. Визначити відхилення в розрізі показників. За результатами роз­рахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітич­ною таблицею.

Завдання 20. На підставі фінансової звітності проаналізува­ти оборотність оборотних активів підприємства. В ході аналізу необхідно розрахувати середні залишки оборотних активів, їх оборотність в днях та кількості оборотів за минулий і звітний ро­ки. Визначити суму вивільнених з обороту або додатково залуче­них в оборот коштів в результаті зміни оборотності поточних ак­тивів. За результатами аналізу зробити висновки. Вказати шляхи покращення ефективності використання оборотних активів. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 21. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач проаналізувати вплив факторів на зміну оборо­тності оборотних активів підприємства в порівнянні з минулим роком. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 22. На підставі фінансової звітності проаналізува­ти оборотність оборотних активів підприємства в розрізі окремих статей балансу. З цією метою розрахувати середні залишки обо­ротних активів, їх оборотність в днях за минулий та звітний роки. Визначити відхилення в розрізі показників. Розв'язок задачі офо­рмити аналітичною таблицею. За результатами розрахунків зро­бити висновки.

Завдання 23. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач проаналізувати вплив факторів на зміну оборо­тності окремих видів оборотних активів підприємства звітного періоду у порівнянні з минулим. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таб­лицею.

397

Завдання 24. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач проаналізувати ефективність використання оборотних активів на основі розрахунку показників віддачі, рен­табельності та інтегрального показника ефективності їх викорис­тання. Виявити також вплив обсягу оборотних активів та ефекти­вності їх використання на зміну виручки від реалізації та при­бутку. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.